AFIR, chemată să dea raportul în Craiova! / Petre Daea i-a ţinut în şedinţă peste opt ore!

0
386

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea a participat sâmbătă, 5 august, 2017, la Craiova, la o întâlnire de lucru cu personalul de conducere de la nivel central, regional şi judeţean al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Alături de ministru s-au aflat secretarul de stat Alexandru Potor  şi directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu. Acest eveniment, organizat la Craiova, este al doilea din seria de întâlniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementării PNDR 2014– 2020 şi pentru identificarea problemelor semnalate şi a soluţiilor de rezolvare imediată a acestora în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, în implementarea proiectelor finanţate prin PNDR şi atingerea ţintelor de absorbţie. O primă concluzie a discuţiilor este că AFIR a absorbit mai puţin de 112 milioane de euro, cât era planificat pentru iulie a.c.! Totuşi şi o veste bună: cererile de utilaje agricole depăşesc stocul actual existent la furnizori.

discutie 2Discuţiile de la Craiova, de sâmbătă, 5 august, au fost axate în prima parte pe analiza stadiului implementării şi nivelul absorbţiei efective a fondurilor nerambursabile, dar şi pe găsirea unor soluţii concrete pentru a accelera atât plăţile, cât şi procesul de derulare a proiectelor din momentul depunerii şi până la ultima tranşă de rambursare. Ministrul Petre Daea le-a transmis celor din AFIR că singurul scop pentru care a fost creată această instituţie este de a asigura absorbţia fondurilor europene.

          Funcţiile bine plătite de la AFIR par să nu fie o motivaţie suficientă pentru unii dintre angajaţi în a-şi face mai bine treaba. Iar când ministrul de resort le fixează termene şi obiective clare, încep comentariile… De altfel, lamentări întâlnim şi în alte structuri locale din subordinea aceluiaşi Petre Daea. Problema lor este că ministrul actul al Agriculturii are la activ zeci de ani de muncă în producţie şi a parcurs, într-o cronologie firească, un drum profesional pe care mulţi dintre angajaţii din MADR nici nu şi-l pot imagina, darămite urma drept exemplu!

Obiectivul pentru luna august trebuie atins!

          „Am stabilit un mod de lucru, o analiză pe fiecare judeţ şi fiecare regiune pentru că este obligatoriu să urmărim obţinerea fiecărui cent din fondurile europene pe care le are România la dispoziţie. Este o misiune extrem de importantă. La această întâlnire de lucru trebuie să identificăm măsuri clare pentru atingerea ţintei de absorbţie pentru luna august şi de aici perspectiva pentru acest an. Cifra este exactă şi misiunea lor asemenea! Trebuie să înţelegeţi că este nevoie de o mobilizare maximă. Această instituţie, AFIR, este făcută pentru a asigura absorbţia fondurilor europene. Nu aveţi alt obiectiv. Prea mult am suferit din cauza lipsei de angajare de până acum în rezolvarea problemelor acestei ţări” a precizat ministrul agriculturii, Petre Daea.

          Timp de opt ore i-a ţinut în şedinţă ministrul agriculturii, Petre Daea, pe cei de la Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale. Ministrul s-a arătat nemulţumit când a aflat că, pe luna iulie 2017, funcţionarii AFIR nu şi-au îndeplinit planul. AFIR trebuia să atragă 112 milioane de euro. Dar au rămas neacoperite 19 milioane de euro!

Avansurile trebuie acordate mai rapid

discutie 1De asemenea, un subiect de dezbatere l-a reprezentat situaţia beneficiarilor cu achiziţii publice şi a termenelor legale de avizare acestora, dar şi accelerarea recuperării debitelor pentru ca sumele de bani să fie realocate unor proiecte viabile.

          „Fondurile de garantare reprezintă elemente fundamentale ale arhitecturii mecanismului de absorbţie a fondurilor europene. Subliniez faptul că trebuie să existe o colaborare instituţională cu fondurile de garantare, mai ales pentru că avansurile acordate beneficiarilor trebuie să se producă rapid. În cazul în care sunt identificate disfuncţii, acestea vor fi centralizate pentru a fi discutate cu preşedinţii fondurilor de garantare, cărora le solicităm colaborarea. Ne vom asigura, astfel, că există un semnal foarte clar de la nivel central pentru soluţionarea oricăror probleme care apar în acordarea garanţiilor” a declarat Alexandru Potor, secretarul de stat pentru dezvoltare rurală din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cererea de utilaje agricole depăşeşte stocul actual

discutie 3Nu în ultimul rând, directorii de Centre Regionale şi de Oficii Judeţene ale AFIR au semnalat problemele de natură logistică sau administrativă cu care se confruntă şi care pot influenţa în mod negativ buna desfăşurare a activităţii structurilor teritoriale ale Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

          „Strategia aplicată pentru dezvoltarea agriculturii a fost aceea de a scoate pe piaţa din România fondurile disponibile măsurilor de investiţii din PDNR. Aceasta a condus la un număr foarte mare de proiecte şi a crescut cererea de utilaje, depăşind stocul disponibil la furnizori, care şi-au făcut calculul pe tendinţa anului trecut. Astfel, este o nevoie de creştere a numărului de utilaje agricole disponibile pe piaţă. Noi purtăm mai multe discuţii cu APIMAR pentru a le solicita acest lucru şi pentru a le prezenta situaţia clară a necesarului real de utilaje specializate ca urmare a proiectelor finanţate de AFIR în această perioadă. Noi avem proiecte selectate, avem contracte semnate, astfel că, pentru a evita blocaje în derularea fondurilor europene trebuie mărit ritmul de aprovizionare al utilajelor în România”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Ministrul a plecat, seara, pe teren, la Corabia

          După şedinţa furtunoasă cu şefii de structuri teritoriale AFIR, Petre Daea s-a deplasat ulterior, cu ceva timp după lăsarea întunericului, la staţiile de pompare de la Corabia: staţiile Celeiu şi Vâlcovia. Aici i-a găsit la lucru pe subinginerul Aurel Pârvuleţu şi electromecanicul Laurenţiu Popa şi a aflat direct de la sursă că lucrurile merg bine. Mai precis, staţiile pompează din plin apă pe canale, iar fermierii irigă culturile. Despre costul umplerii canalelor de irigat nu mai e cazul să amintim. Este şi motivul pentru care ministrul Daea cere aproape zilnic direcţiilor pentru agricultură judeţene să depună toate diligenţele pentru a se ajunge la un număr rezonabil de contracte de irigare cu proprietarii culturilor agricole.

 ***

AFIR a semnat până în prezent 35.247 de contracte de finanţare aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, aici incluzând şi contractele de finanţare preluate prin procedura de tranziţie dintre Programe, valoarea totală a acestor proiecte fiind de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Pentru proiectele de investiţii şi pentru plăţile compensatorii, beneficiarii PNDR au încasat fonduri nerambursabile în valoarea totală de peste 1,56 miliarde de euro, efectuate de la demararea Programului până în prezent.