Parlamentul European cere din nou ca România să devină membră a Spațiului Schengen

1
420

Plenul Parlamentul European cere din nou ca România să devină membră a Spațiului Schengen. Apelul Parlamentului European vine la doar o lună după ce Comisia ceruse și ea Consiliului să dea undă verde aderării.

Au trecut 10 ani de când România a îndeplinit oficial criteriile de aderare la spațiul Schengen, ca urmare a evaluărilor certificate inclusiv de Parlamentul European și de Consiliu, în iunie 2011. Cu toate acestea, încă avem controale la frontierele interne, iar camioanele cu mărfuri continuă să aibă timpi de așteptare de ore la granițe, când în restul UE pot circula (aproape) liber, acest lucru afectând nu doar economia României, ci și piața internă europeană în ansamblul ei.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut în urmă cu o lună de zile, într-o sesiune plenară la Strasbourg, că spaţiul Schengen ar trebui să fie restabilit prin ridicarea controalelor la frontierele interne, impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19 şi ar trebui să fie completat prin intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României ca membri. ”Haideţi ca începutul verii, vara lui 2021, această vară a libertăţii, să ne inspire pentru a restabili deplin libertatea de mişcare şi a face Schengen pregătit pentru viitor astfel încât copiii noştri să poată de asemenea lucra, studia şi călători în întreaga Europă, oricând şi oriunde doresc. Şi să completăm spaţiul Schengen; este timpul ca Bulgaria, România şi Croaţia să-şi ocupe locul”, a spus Ylva Johansson în cadrul unei dezbateri asupra raportului anual privind Schengen, elaborat de eurodeputata slovenă Tanja Fajon (S&D).

1 COMENTARIU

Comments are closed.