SC Termo a trimis primele somaţii de debranşare

0
564

15 asociaţii de proprietari din Craiova au primit, ieri-dimineaţă, somaţii din partea SC Termo pentru plata datoriilor într-un termen de cinci zile. Locatarii trebuie să îşi plătească jumătate din datorie, în caz contrar tot blocul va fi tăiat de la consumul de apă caldă. Vinerea viitoare, angajaţii SC Termo vor merge la fiecare bloc, de unde vor ridica ambii contori, şi cel de apă caldă şi cel pentru căldură, dacă vom constata că nu s-au efectuat plăţi în contul nostru”, a avertizat conducerea societăţii de termoficare. În total vor fi debranşate 120 de asociaţii care înregistrează o datorie de 540 milioane de lei. 

termoSC Termo a trimis, ieri-dimineaţă, primele 15 somaţii către asociaţiile de proprietari care urmează să fie debranşate în perioada imediat următoare. „Potrivit procedurilor contractuale, avem obligaţia ca, înainte cu 5 zile de a proceda la debranşare, să somăm asociaţiile de proprietari care intră în program, ceea ce am şi făcut în cursul acestei dimineţi”, a anunţat directorul economic al SC Termo, Sorin Iordache. Acesta a oferit presei şi lista completă cu asociaţiile asupra cărora se va lua această măsură şi cu debitele pe care le înregistrează.

Printre asociaţiile somate vineri dimineaţă se află: asociaţia bl. 1 Dâmboviţa – 376.000 lei; asociaţia bl 161 A Craioviţa Nouă – 770.000 de lei, asociaţia bl. U8 Lăpuş – 51.731 lei, asociaţia bl. 23 Brazdă – 23.000 de lei, asociaţia bl. 9 Constantin Brâncoveanu – 1,9 milioane de lei, asociaţia bl. 9 George Enescu – 890.000 de lei, asociaţia bl. 1A Craioviţa Nouă – 417.000 de lei, asociaţia bl C10c Înfrăţirii – 53.000 de lei, asociaţia bl. E Sc4 Valea Roşie – 25.000 de lei. În top conduce asociaţia de proprietari nr. 14 din cartierul 1 Mai, care are un debit, la această oră, de 5,4 milioane de lei.

Până vineri, jumătate din debit!

termo 1În somaţie se precizează că dacă, până vineri, 14 iulie, asociaţiile menţionate nu îşi plătesc jumătate din debitele cu care figurează, vor fi debranşate de la sistemul centralizat. Reprezentanţii SC Termo au precizat că debranşarea se va face atât de la apă caldă, cât şi de la încălzire. „Echipele noastre vor merge acolo vineri dimineaţă şi vor ridica contorii, atât cei pentru apă caldă, cât şi cei pentru încălzire. Restanţierii trebuie să înţeleagă că, odată ce vor fi ridicaţi aceşti contori, ei nu vor mai fi repuşi acolo decât atunci când îşi vor achita integral datoriilor”, a avertizat directorul economic Sorin Iordache, cel care urmăreşte îndeaproape această campanie de recuperare a datoriilor de la populaţie, activitate pentru care se şi fac eforturi extrem de mari.

Debranşările încep de lunea viitoare

SONY DSC
SONY DSC

De luni, 17 iulie, reprezentanţii SC Termo vor emite noi somaţii pentru un al doilea val de restanţieri, conducerea societăţii de termoficare subliniind faptul că procesul de oprire a apei calde va continua până când va fi epuizată întreaga listă de 120 de asociaţii asupra cărora s-a luat această decizie. „Suntem hotărâţi să ducem procesul până la capăt şi nu vom reveni asupra deciziei decât atunci când se plăteşte”, a menţionat directorul Sorin Iordache. Acesta a explicat că, tocmai pentru a nu suferi acele persoane care, de regulă, îşi plătesc facturile, s-a luat decizia să se procedeze selectiv, prima dată luându-se această măsură la asociaţiile de proprietare care sunt constituite la nivel de scară de bloc şi în care se înregistrează un număr mare de datornici.

Asociaţiile care nu colaborează, debranşate în bloc

În ceea ce priveşte asociaţiile de proprietari care au fost convocate la discuţii pe marginea datoriilor de către reprezentanţii SC Termo, dar nu au onorat invitaţia şi nici nu au transmis listele cu datornici până în prezent, conducerea societăţii a precizat că acolo va fi debranşată întreaga asociaţie, cu toate blocurile componente. „Acolo unde nu am găsit nici un fel de înţelegere din partea asociaţiilor de proprietari, cu părere de rău pentru locatarii care plătesc, dar vom tăia de la consumul de apă caldă şi căldură, evident, pe timpul iernii, întreaga asociaţie. Considerăm că am avut multă înţelegere şi am insistat chiar să vină să purtăm un dialog, dar aceste asociaţii refuză orice formă de colaborare cu noi”, a explicat conducerea SC Termo.

În insolvenţă pentru datorii de 373 milioane lei

Reamintim că SC Termo se află în procedură de insolvenţă şi a fost cuprinsă într-un plan de reorganizare a activităţii, care a fost propus de administratorul judiciar şi aprobat de instanţă. Conform acestui plan, societatea trebuie să îşi achite eşalonat datorii istorice în sumă de 373 de milioane de lei, care trebuie plătite unui număr de 18 creditori. Cea mai mare sumă de bani, în jur de 50 milioane de euro, trebuie achitată către Complexul Energetic Oltenia, principalul furnizor de gigacalorie al municipiului. În urma planului de reorganizare, s-a stabilit că operatorul local, SC Termo va trebui să îşi achite facturile curente fără întârzieri, singurul avantaj care i s-a acceptat fiind o scadenţă la 3 luni, care este dată de legea insolvenţei şi care a fost acceptată de CEO.

SC Termo depune eforturi mari pentru recuperarea debitelor

termo 3Problema a intervenit acum, după aproape un an de derulare a acestui plan de reorganizare (care se întinde pe trei ani), deoarece SC Termo s-a aflat în imposibilitatea de a plăti factura pentru gigacaloria livrată de CEO în luna martie. Valoarea acestei facturi a fost de 7 milioane de lei, de şapte ori mai mult decât într-o lună normală şi de două ori mai mult decât într-o lună obişnuită de iarnă deoarece, spun angajaţii Termo, temperaturile au fost extrem de scăzute toată luna şi a fost nevoie să se furnizeze agent termic către populaţie, ceea ce nu s-a prea întâmplat până acum”, a explicat conducerea SC Termo.

La această situaţie a contribuit şi populaţia, mai spun reprezentanţii societăţii, prin faptul că nu a ieşit din ritmul obişnuit al plăţilor, de unde se deduce că a efectuat plăţi acelaşi segment de abonaţi. „Din păcate, este foarte greu să îi convingi pe oameni să mai şi plătească după ce s-au încălzit şi au scăpat de iarnă. Ne lovim de această mentalitate şi oricâte eforturi am face şi oricâte echipe am trimite pe teren, nu reuşim să îi facem să înţeleagă că nu pot continua la nesfârşit să acumuleze datorii. Acesta a fost şi motivul pentru care am trecut la această măsură extremă a debranşărilor”, a mai spus Sorin Iordache.

Multe asociaţii sunt acţionate în instanţă

SC Termo a întocmit o listă cu 120 de asociaţii de proprietari care, din verificările de pe teren şi din informaţiile oferite de preşedinţi şi administratori, înregistrează o datorie de 540 milioane de lei. Reprezentanţii Primăriei Craiova, în speţă primarul Mihail Genoiu, a declarat, la rândul său, într-o conferinţă de presă, că şi municipalitatea este de acord cu această decizie şi că locatarii care consumă, dar nu plătesc, trebuie să fie opriţi de la a mai face datorii şi mai mari, urmând să li se reia furnizarea atunci când vor dovedi că sunt cu facturile la zi. O altă măsură legală care a fost luată de SC Termo în privinţa marilor datornici este şi acţionarea lor în judecată. În prezent, un număr mare de asociaţii are procese pe rol pentru recuperarea unui debit total de 500 milioane de lei. În cazul lor, se vor obţine sentinţe judecătoreşti şi vor fi executaţi silit proprietarii pentru recuperarea datoriilor.