11 doljeni, la judecată pentru trafic de persoane şi proxenetism

0
301

Magistraţii Tribunalului Dolj i-au menţinut după gratii pe doi dintre membrii unei grupări infracţionale organizate destructurate în urmă cu un an de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată, grupare acuzată că ar fi obligat mai multe tinere, minore şi majore, să practice prostituţia pe teritoriul Angliei. Nu mai puţin de 11 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, două dintre ele în lipsă, date în urmărire internaţională, pentru infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.

mascatiReamintim că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii  DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au efectuat, pe 22 iulie 2016, opt percheziţii domiciliare, în Craiova, dar şi în alte localităţi de pe raza judeţului Dolj, la persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. În  fapt, din cercetările efectuate, a reieşit că, începând cu anul 2011, cei opt membri ai grupării infracţionale ar fi recrutat, prin inducere în eroare, multe tinere, minore şi majore, cele mai multe din judeţul Dolj, pe care le-ar fi transportat şi adăpostit pe teritoriul Angliei, obligându-le, prin acte de constrângere, să practice prostituţia. Astfel, sub promisiuni false că vor fi angajate şi că vor câştiga sume mari de bani, cei în cauză le-ar fi determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Anglia, unde au fost cazate în apartamente închiriate iar ulterior, exploatate sexual, preponderent prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei la „saune”, după cum au comunicat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

dubaBanii obţinuţi de tinere din practicarea prostituţiei ajungeau la membrii grupului. În urma descinderilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au fost aduse mai multe persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale, însă o parte dintre cei vizaţi de activităţile oamenilor legii n-au fost de găsit. La finalul audierilor, procurorul de caz a dispus reţinerea pentru 24 de ore a două craiovence, respectiv Raluca Bălteanu şi Aneta Matei. O zi mai târziu, cele două craiovence au fost prezentate magistraţilor Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. În plus, procurorii au cerut şi au obţinut în instanţă emiterea unor mandate de arestare în lipsă pe numele a patru bărbaţi, membri ai grupării de traficanţi de persoane. Este vorba despre Cioveie Ştefănel – Cosmin, Bălteanu Ion Gabriel, Parulea Marian şi Ciuciu Octavian.

Doi urmăriţi – prinşi, alţi doi – căutaţi

În februarie a.c., reprezentanţii IPJ Dolj anunţau că, o escortă formată din poliţişti din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională şi Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj l-a preluat de la Aeroportul Otopeni pe Gabriel Ion Bălteanu, de 34 de ani, din Craiova, persoană pe numele căreia Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani. Bărbatul a fost prins în Franţa şi a fost extrădat, iar poliţiştii care l-au preluat de pe aeroport l-au încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, ulterior fiind prezentat instanţei de judecată pentru confirmarea mandatului. A fost prins şi Ştefănel Cosmin Cioveie, Parulea şi Ciuciu fiind în continuare dispăruţi.

„Fugarii”, menţinuţi în arest preventiv

Între timp, procurorul de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a nu mai puţin de 11 persoane în acest dosar (între inculpaţi fiind şi cei patru), pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi spălare de bani. Este vorba despre Cioveie Cosmin Ştefănel, Bălteanu Ion Gabriel, Bălteanu Liliana, Bălteanu Raluca, Matei Aneta, Matei Marius, Parulea Marian, Parulea Camelia, Ciuciu Octavian, Sărdaru Cristina şi Badea Aura Valentina. Dosarul s-a înregistrat la Tribunalul Dolj, a fost analizat în camera preliminară, iar pe 21 aprilie instanţa a respins cererile şi excepţiile inculpaţilor şi a dispus începerea procesului: „Va dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Cioveie Cosmin Ştefănel, Bălteanu Ion Gabriel, Bălteanu Liliana, Bălteanu Raluca, Matei Aneta, Matei Marius, Parulea Marian, Parulea Camelia, Ciuciu Octavian, Sărdaru Cristina şi Badea Aura Valentina. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 21.04.2017”. Inculpaţii au formulat contestaţii, însă pe 8 iunie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a respins ca nefondate.

Pe 29 iunie a.c., cei doi fugari, Bălteanu şi Cioveie, au fost menţinuţi în arest preventiv, Tribunalul Dolj respingându-le cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar hotărârea a rămas definitivă miercuri, 5 iulie a.c., când Curtea de Apel Craiova a respins contestaţiile celor doi inculpaţi ca nefondate.