Craiova, fără administrator public

0
189

primaria craiovaPostul de administrator public al oraşului a sărit, momentan, din organigrama Primăriei Craiova. Odată cu încetarea mandatului lui Radu Preda, autorităţile locale au renunţat, pe moment, la acest post, iar atribuţiile pe care acesta le îndeplinea au fost împărţite celor doi viceprimari, Mihail Genoiu şi Adrian Cosman. Noul director al Zonei Metropolitane Craiova este, de ieri, Alexandra Presură, preşedintele TSD Dolj.

Funcţia de administrator public al oraşului sau city-manager nu este obligatorie în organigrama primăriilor, dar a fost înfiinţată, totuşi, chiar la începutul primului mandat al primarului Olguţa Vasilescu. Primul care a deţinut această funcţie a fost Gheorghe Nedelescu, care avusese, la rândul lui, experienţa unui mandat de viceprimar. Nedelescu a activat doi ani în acest post, la finele lui 2014 plecând la Complexul Energetic Oltenia unde se află şi acum. Cum postul nu mai putea fi desfiinţat – legea spune că acesta funcţionează pe durata întregului mandat – autorităţile au fost nevoite să găsească o altă persoană care să-l înlocuiască pe Gheorghe Nedelescu.

City-managerul a funcţionat un mandat

Aşa a apărut în schemă Radu Preda. Ciudat este că Primăria Craiova a fost nevoită să scoată la concurs de două ori acest post până să găsească o persoană care să preia funcţia şi toate atribuţiile de rigoare. La al doilea concurs, în februarie 2015, s-a prezentat Radu Preda. Unic candidat, acesta a câştigat concursul de proiecte pentru city-manager cu media finală 96,49. În cei doi ani de administraţie, acesta ocupase două funcţii de director, prima dată fiind numit la RAADPFL Craiova, iar apoi la o regie şi mai grea – RAT Craiova. Despre ambele, Radu Preda a spus că a reuşit să le readucă pe profit, de unde şi experienţa pentru a îndeplini acest post.

Autorităţile nu au anunţat nici un concurs

Odată cu finalul mandatului de primar, a încetat şi cel de city-manager. Acum se pune din nou problema cine va fi persoana care va ajunge în această funcţie, una cu mare răspundere. Odată cu plecarea lui Dan Daşoveanu din funcţia de viceprimar – în locul lui fiind numit Adrian Cosman – se vehiculează că acesta ar fi următorul city-manager. Deocamdată, autorităţile nu au confirmat nimic în acest sen, iar postul în sine nu apare în organigramă. Mai mult decât atât, pentru că sunt atribuţii care trebuie duse la îndeplinire, primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a delegat celor doi viceprimari în funcţie.

Adrian Cosman coordonează aproape toate regiile

Din câte se pare, cea mai mare parte a atribuţiilor de city-manager au fost preluate de noul viceprimar, Adrian Cosman. Acesta se ocupă de Direcţia Administraţie Publică şi Asistenţă Socială, Direcţia Fond Locativ şi Control Asociaţii de Proprietari, Direcţia Servicii Publice, Serviciului Administrare şi Monitorizare Transport Public Local şi Siguranţa Circulaţiei; Serviciul Administrativ, Întreţinere, Compartimentul Expert Local pentru Romi şi Compartimentul Secretariat. Adrian Cosman se va ocupa de coordonarea regiilor RAADPFL, Termo Craiova, Pieţe şi Târguri, Salubritate Craiova, Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe şi cele trei spitale subordonate municipalităţii.

Genoiu a preluat RAT Craiova şi Sport Club Municipal

Viceprimarul Mihai Genoiu a preluat şi el o parte dintre atribuţiile pe care le avea administratorul public al oraşului, şi anume coordonarea RAT SRL, a tuturor instituţiilor de cultură care se află în subordinea primăriei, dar şi a Sport Club Municipal Craiova. În rest, acestuia îi revin toate atribuţiile pe care le-a avut şi în mandatul trecut, şi anume coordonarea Direcţiei de Impozite şi Taxe, Direcţiei Economico-Financiare, Direcţiei Juridice, Asistenţă de Specialitate şi Contencios Administrativ; Direcţiei Relaţii Publice şi Management Documente, Direcţiei Servicii Publice-Serviciul Administrare şi Monitorizare Transport Public Local şi Siguranţa Circulaţiei şi Serviciul Registrul Agricol.