Canada: Explozie uriaşă după deraierea unui tren cu petrol

0
92

Cel puţin 80 de persoane au fost date dispărute într-un orăşel din Quebec după deraierea şi explozia unui tren de marfă, care a distrus o parte din centrul localităţii. “Erau cel puţin 50 de persoane la barul din Lac-Mégantic” (oraş cu 6.000 de locuitori, situat la 250 de kilometri est de Montreal). “Nu a mai rămas nimic”, a declarat un pompier care a participat la operaţiunea de salvare, sub acoperirea anonimatului. „Un val de petrol în flăcări a distrus clădirea”, a adăugat el.

Patru vagoane-cisternă încărcate cu ţiţei au explodat, provocând moartea unei persoane şi rănirea alteia, potrivit unui prim bilanţ provizoriu, şi determinând evacuarea a cel puţin 2.000 de persoane şi distrugerea totală a circa 40 de clădiri.

Postul public Radio-Canada anunţase anterior 60 de dispăruţi în Lac-Mégantic. “În acest stadiu, bilanţul rămâne neschimbat. Se vorbeşte în continuare de un deces”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Québec, Michel Brunet. “Ne aşteptăm să fie şi altele”, a declarat el.

“Sunt şocat, îngrozit de veste. Din nefericire, este clar că au fost pierderi de vieţi omeneşti, chiar dacă nu se cunoaşte încă amploarea”, a declarat sâmbătă seara premierul canadian Stephen Harper de la Calgary, în vestul Canadei.

Este posibil ca accidentul să fi fost produs de un incident mecanic. Un purtător de cuvânt al companiei care opera trenul, Christophe Journet, a declarat că înainte de catastrofă, acesta fusese oprit în satul vecin, Nantes, pentru a se face schimbul de echipă şi că, din motive necunoscute, a început “să avanseze, să se mişte în pantă până în Lac-Mégantic”, în timp ce sistemele de frânare erau active. În consecinţă, “nu exista niciun mecanic la bordul trenului” atunci când acesta s-a pus în mişcare, a declarat el.

Accidentul a creat o ciupercă de foc imensă. Aproximativ 150 de pompieri se luptă cu flăcările, dintre care mai mulţi veniţi din statul american Maine, situat la 25 de kilometri sud de oraş.