Astăzi, ora 19.00, la Cluj, are loc un marş pentru solidaritate interetnică. Evenimentul are loc în contextul scandalului de la Valea Uzului, început acum ceva timp şi continuat săptămâna trecută când a avut loc un moment tensionat în zonă. “Nu vom accepta violenţa şi provocările. Români, unguri, nemţi, romi, ce-om mai fi, suntem cetăţeni demni şi lucizi. Ieşim din nou în stradă pentru o Românie europeană, incluzivă, fără şovinism, rasism şi cult al urii”, au transmis organizatorii pe Facebook. Cred că este un bun început în ceea ce priveşte calmarea situaţiei şi intrarea în normal.
De fapt, ce s-a întâmplat acolo şi cum ar trebui să reacţioneze ambele părţi pentru ca scandalul să nu escaladeze ?!. Joi dimineaţă, câteva sute de maghiari au făcut un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care sunt organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti. La faţa locului au venit jandarmii şi poliţiştii. Mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma cimitirului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir. Jandarmeria la rândul ei a transmis că nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine.
Dar ce ne spune Istoria ??!!! Cine are dreptate ??!! După cum bine ştim, din istorie, în 1916-1917 au murit pe Valea Uzului mii de soldaţi români, unguri, germani, austrieci, slovaci, sârbi şi ruşi, iar alte câteva sute în toamna anului 1944. În 1926 şi 1927, Societatea Cultul Eroilor, o asociaţie românească înfiinţată cu scopul de a organiza şi conserva cimitirele combatanţilor din primul război mondial, a reorganizat cimitirul militar din Valea Uzului. Pe lângă soldaţii unguri şi germani, îngropaţi în anul 1917, aici au fost aduse corpurile altor soldaţi români şi ruşi găsite pe văile şi culmile din jur, al căror nume a rămas necunoscut, putând fi identificată pentru unii doar armata din care făceau parte după resturile de uniformă. armata din care făceau parte după resturile de uniformă. Conform listei din 1927, în Cimitirul militar din Valea Uzului erau îngropaţi nu doar soldaţi unguri, ci şi germani, ruşi, români, sârbi, austrieci. Din această cauză cimitirul are un caracter internaţional şi nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc. Reamenajarea cimitirului de către autorităţile maghiare în 1994-1998 a avut ca scop maghiarizarea cimitirului, dovedită şi de inscripţiile afişate. Proiectul de reamenajare a unui segment din cimitir în memoria soldaţilor români a provocat un scandal mediatic şi diplomatic între unguri şi români. Respectarea mormintelor combatanţilor morţi, inclusiv ale inamicilor, este o obligaţie asumată prin tratate internaţionale. Între România şi Ungaria s-a încheiat suplimentar un tratat pe această temă în 2008. Conservarea şi întreţinerea cimitirelor nu trebuie să lezeze sentimentele celeilalte părţi. Greşelile ar trebui corectate şi armonia dintre români şi unguri ar trebui să existe măcar în cimitir.
Cei care au pus paie pe foc au fost politicienii…şi români şi unguri. Declaraţia lui Kelemen Hunor, făcută la RFI, conforma căreia “ România şi-a arătat faţa ei adevărată, modelul european de protecţie a minorităţilor, asta este faţa adevărată a României în 2019 ” este de-a dreptul jignitoare şi mincinoasă ţinând cont de faptul că România a fost şi este un model în cee ace priveşte respectarea drepturilor minorităţilor. MAE a intervenit şi a trimis Guvernului de la Budapesta o notă de protest. “Ministerul Afacerilor Externe solicită părţii ungare, aşa cum a făcut-o ţi anterior, să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezenţa la cimitirul internaţional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaştem, fără o invitaţie oficială a părţii române – şi prin prezentarea distorsionată a situaţiei din Valea Uzului. Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internaţional al cimitirului din Valea Uzului şi dreptul neîngrădit al fiecărui stat să îşi comemoreze eroii înhumaţi în acel cimitir. “, menţionează MAE.
De regulă, politicienii ar trebui să dezamorseze conflictele potentiale, în special când e vorba despre aspecte etnice, asta dacă nu cumva sunt dirijaţi de alte interese. Şi acum, nu poţi să nu te întrebi cine are de câştigat din acest scandal ??!!