INOVAGRIA – Soluţia fermelor româneşti

0
699

Un seminar interactiv pentru prezentarea aplicaţiei Inovagria, soft complex realizat de Siveco România S.A., a adus la aceeaşi masă de discuţii fermieri, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Dolj şi specialiştii firmei producătoare a programului informatic. Organizat pe mai multe module – subvenţii, hărţi, contracte de arendă, lucrări agricole, registrul animalelor – softul s-a dovedit a fi un instrument de lucru extrem de util pentru fermieri. Aplicaţia este complet integrată, cu facilităţi în permanenţă actualizate prin asimilarea fead-back-urilor venite de la cultivatorii agricoli şi are la bază aplicaţia IPA, prin care APIA lucrează cu beneficiarii săi.

  agricolAgricultura actuală este la mare distanţă de ceea ce trebuia să fie comparativ cu statele puternic dezvoltate din UE. Ca să nu vorbim de agricultura americană, unde cercetarea tehnologică de specialitate este la cel mai ridicat nivel. Cu toate acestea, producătorul de softuri Siveco România S.A. nu a rămas în expectativă, ci a gândit un program dedicat special fermierilor din ţara noastră. Aplicaţia a fost prezentată, ieri, prin grija acestui organizator şi în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură Dolj. La seminar au fost prezenţi zeci de fermieri din Dolj, unii cu vechime în agricultură, alţii la debut, dar prin întrebările puse specialiştilor s-au dovedit interesaţi de tematica expusă.

Un soft deosebit de bine structurat

  Detalii despre cum funcţionează acest program informatic au dat, din partea Siveco România, Dragoş Trifan – analist şef; Gabriel Lospa – director Departamentul e-Agriculture; Cristina Şerban – director adjunct Departament e-Agriculture; Sorin Lungu – manager produs.

  Mai bine de o oră, aceşti specialişti au prezentat în detaliu modul de lucru în aplicaţia Inovagria. Partea de lucrări agricole, cum este o bază a întregii activităţi agricole, a beneficiat de atenţia creatorilor softului, prin punerea la dispoziţia fermierilor a câtorva module de lucru ce asigură analiza performanţelor societăţii agricole. „Este o aplicaţie complet integrată; noi o extindem la de la zi la zi, cu module şi facilităţi ce provin din valorificarea experienţelor dumneavoastră. Modului Terenuri este punctul de plecare a aplicaţiei. Funcţionarea este simplă. Se importă datele de la campania anterioară şi apoi se lucrează pe acest fundament. Se pot activa încărcări de date ce permit analizarea rotaţiei culturilor, se pot şterge anumite terenuri dacă nu mai sunt contracte de arendă pe respectivele suprafeţe. De asemenea, se poate face şi o simulare de subvenţie, după ce s-au prelucrat toate modificările pentru noua campanie”, au precizat specialiştii Siveco România S.A.

Avertismentele vin în timp util

  agricol (1)Dezvoltată de profesionişti pentru a răspunde cerinţelor fermierilor de rezolvare a problemelor întâmpinate la obţinerea subvenţiilor, soluţia Inovagria ajută fermierii să identifice documentele ce trebuie depuse pentru fiecare schemă, putând astfel să fie pregătite din timp şi să evite penalizările sau posibilele respingeri de documente. Aplicaţia, în acest caz, permită estimarea valorii totale a subvenţiei pe care o poate obţine un fermieri respectând condiţiile recomandate de soft. „Aplicaţia dă şi avertismente, dacă este nevoie de noi regularizări potrivit regulamentelor APIA, iar informaţiile sunt actualizate. Softul poate fi în cloud sau pe serverele clienţilor şi va fi accesat de oriunde există acces la internet. Prin tot ceea ce dezvoltăm în acest soft noi vrem să asigurăm maximizarea profitului pentru fermieri”, a precizat Gabriel Lospa, director Departamentului e-Agricultura din cadrul Siveco România S.A.

  Schimbul de terenuri agricole este şi acesta asimilat în softul prezentat, precum şi prezentarea tuturor documentelor care sunt cerute de APIA ca şi condiţii de eligibilitate. Cei prezenţi au putut vedea cum se pot completa online contractele de arendă, fie în format standardizat, fie în baza condiţionărilor puse de proprietarii terenurilor agricole. De asemenea, fermierii au posibilităţi clare de a ţine la zi valabilitatea contractelor de arendă, prelungirea automată a acestora, plata impozitului pe teren în sarcina celui care s-a asumat această obligaţie.

Estimare a câştigului potenţial

  agricol (2)Nu le-a fost prea greu experţilor Siveco să se facă înţeleşi, atunci au prezentat monitorizarea activităţii utilajelor agricole folosite, supravegherea lucrărilor planificate, generând în final economii de timp şi bani. Desigur, o astfel de aplicaţie se completează cel mai bine cu infrastructura tehnică, cu parcul agricol ale unor societăţi comerciale viguroase, potente financiar.  „Aplicaţia permite fermierilor să facă o estimare a câştigului în funcţie de preţul de vânzare a producţiei şi îi permite celui care are terenuri în arendă să decidă dacă va da bani şi/sau produse în natură. Softul mai asigură şi încărcarea documentelor scanate în prealabil, documente care pot ulterior fi accesate cu uşurinţă prin diverse comenzi de căutare şi filtrare. Să amintim că aplicaţia va duce la renunţarea consultării a sute de documente şi tot atâtea dosare”, a mai punctat Gabriel Lospa.

  O legătură între acest soft şi ANAF a fost prezentată de experţii Siveco. Pentru un motiv cât se poate de simplu. Fermierii trebuie ajutaţi concret prin generarea directă a facturilor fiscale, a avizelor de însoţire a mărfii şi, ulterior, prin efectuarea plăţilor către bugetul de stat.

Fermierii pot decide cine şi cât să aibă acces la acest soft

  Programul este astfel conceput, încât utilizatorii pot decide cine din firma proprie poate să aibă acces la soft şi pentru ce subdiviziuni. Cu alte cuvinte, în cei care vor lucra cu acest soft pot să disemineze întreaga aplicaţie în funcţie de disponibilităţile fiecărui angajat în parte, pentru o specializare a activităţii cât mai avantajoasă.

  Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Dolj prezentă la seminar a apreciat elementele de noutate aduse de Siveco şi avantajele certe pe care le au fermierii ce se vor decide să opereze în activităţile lor curente cu o asemenea aplicaţie deosebit de utilă. „Judeţul Dolj este unul preponderent agricol, iar aici, activităţile agricole au o mare pondere în totalul veniturilor de la nivel judeţean. Prin implicarea noastră dorim ca fermierii să fie la zi cu ultimele aplicaţii informatice din sectorul agricol. Vorbim aici de un soft construit în acord cu cerinţele ministerului de resort, capabil să aducă un plus în gestionarea activităţilor din agricultură. Prezentarea făcute de specialiştii Siveco România S.A. este riguroasă, întrebărilor invitaţilor permit ca această să rămână deschisă oricăror îmbunătăţiri venite din partea tuturor celor interesaţi”, a precizat ing. Liliana Săvulea, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.