Luni începe prima sesiune a examenului de bacalaureat

0
392

Prima sesiune a bacalaureatului începe luni, la nivelul judeţului Dolj fiind înscrişi să susţină examenul maturătăţii 6.831 de elevi, 5.172 dintre ei fiind absolvenţi din seria curentă.Anul trecut în judeţul Dolj, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 40.9% dintr-un total de peste 7.000 de absolvenţi înscrişi.

Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în perioada 10-12 iunie, candidaţii vor susţine evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se desfăşoară până pe 12 iunie, Cea de-a doua probă, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, se va susţine între 12 şi 14 iunie, iar evaluarea competenţelor digitale între 17 şi 21 iunie. Proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se va desfăşura între 25 şi 28 iunie. Pentru probele de competenţă, al nivelul judeţului Dolj au fost organizate 43 de centre de evaluare.

Subiectele la Limba şi Literatura Română, concepute în funcţie de fielieră

Absolvenţii de liceu care susţin examenul de bacalaureat au avut parte de o surpriză tocmai din partea reprezentanţilor Ministerului Educaţiei.  Prima schimbare anunţată se referă chiar la prima probă scrisă, cea la Limba şi Literatura Română. Subiectele la proba amintită vor fi concepute ţinând cont de filiera terminată de elevi. Spre exemplu, absolvenţii de uman sau pedagogic vor avea de rezolvat subiecte mai solicitante decât cei de la real sau tehnologic. Motivaţia constă în faptul că, în funcţie de profil, numărul orelor de română este diferit. Tot la limba şi literatura română, subiectul al doilea a fost exclus. Acesta viza argumentarea unui text însă reprezentanţii ministerului spun că mulţi elevi nu înţelegeau cerinţa. Probele scrise vor începe în data de 1 iulie cu limba şi literatura română, care va fi urmată în 2 iulie de proba la limba maternă şi în 3 iulie de proba obligatorie a profilului. Proba scrisă la alegere a profilului şi specializării se va da pe 5 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeaşi zi, până la ora 16.00, se vor putea depune contestaţiile. Rezolvarea acestora se va face între 9 şi 11 iulie, iar afişarea rezultatelor finale pe data de 12 iulie. Accesul candidaţilor în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta, etc.) va primi o pungă sau un plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Sesiunea de toamnă

Cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 va începe în perioada 15 – 19 iulie cu înscrierea candidaţilor. În zilele de 19 şi 20 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală a limbii române, iar între 19 şi 21 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. În zilele de 20 şi 21 august se vor desfăşura evaluările competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar pe 22 şi 23 august cele ale competenţelor digitale. Prima probă scrisă – cea la Limba şi Literatura Română – va avea loc în 26 august, fiind urmată de proba scrisă la Limba şi Literatura Română pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale în 27 august. Proba obligatorie a profilului se va susţine în 28 august, iar cea la alegere a profilului şi specializării în 30 august. Afişarea rezultatelor va avea loc pe 2 septembrie, până la ora 12,00, iar depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi până la ora 16.00. Contestaţiile vor putea fi rezolvate în zilele de 3 şi 4 septembrie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 5 septembrie.

 

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fară taxă, de cel mult două ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe. Cei care au participat, dar nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003, pot solicita recunoaşterea unora dintre probele promovate în anii menţionati, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

 

Elevii care, în una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri sau olimpiade şcolare internaţionale recunoscute de catre Ministerul Educaţiei Naţionale, au posibilitatea de a-şi echivala, la cerere, proba scrisă de examen la disciplina la care au obţinut premiul. Echivalarea se face cu nota maximă.