Ţarul Bulgariei a făcut o vizită la Calafat

0
8281

Ţarul Bulgariei, Simeon al II-lea de Casa de Saxa-Coburg şi Gotha, s-a aflat sâmbătă, 5 aprilie, intr-o scurtă vizită istorică la Calafat în urma invitaţiei lansată de primarul Mircea Guţă. Condus de Preşedintele Adunării Naţionale a Bulgariei, Mihail Mikov, până la punctul de trecere, excelenţa sa, Simeon Borisov Sakskoburggoţki , a fost întâmpinat încă de la vamă de primarul oraşului Calafat, Mircea Guţă. Odată ajunşi la primărie, delegaţia ţarului a fost primită cu pâine şi sare, după tradiţia românească.

Ţarul bulgar a rămas plăcut impresionat de arhitectura şi de picturile aflate pe tavanul primăriei. O hartă a Calafatului i-a trezit curiozitatea şi a ascultat cu plăcere prezentare oraşului facută chiar de primarul Mircea Guţă. Timpul fiind limitat şi vremea capricioasă, Simeon a reuşit să viziteze doar Primăria Municipiului Calafat şi Palatul Marincu (o clădire emblematică a Calafatului – actual Muzeu). Odată ajunsi la Muzeul de Artă si Etnografie, domnul Alexandru Pârvan a punctat principalele momente istorice care au marcat de-a lungul timpului municipiul Calafat si modul in care actualul muzeu a ajuns in patrimoniul cultural local. După ce şi-au delectat privirea cu câteva tablouri ale unor artişti locali , fostul rege al Bulgariei şi-a marcat vizita printr-o semnatură şi un mesaj în cartea membrilor onorifici ce păşesc în interiorul “Palatului Marincu”…

În Spania, Simeon a studiat dreptul şi administrarea afacerilor

Simeon a fost botezat cu apă adusă de la râul Iordan şi a zburat înapoi în Bulgaria cu un avion militar. A devenit ţar în 1943, după moartea neaşteptată a tatălui său, ţarul Boris al III-lea. Deoarece era minor unchiul său Prinţul Kiril al Bulgariei a fost numit regent. În 1944, Kiril şi majoritatea membrilor guvernului au fost ucişi într-o lovitură de stat organizată de sovietici, dar lui Simeon i s-a permis rămânerea pe tron. Abia în 1946 un referendum popular a ales abolirea monarhiei, dar familia regală a preferat să fugă din ţară pentru a evita eventualitatea abdicării forţate ce i-ar fi putut fi impusă lui Simeon. Întrega familie a fugit în Egipt, iar apoi s-au stabilit la Madrid. În Spania, Simeon a studiat dreptul şi administrarea afacerilor, şi a devenit un întreprinzător de mare succes.
În 2001 Simeon s-a întors în Bulgaria şi a devenit liderul noului Partid format Mişcarea naţională pentru Simeon al II lea. În timpul alegerilor NMS a câştigat 119 din cele 240 de locuri ale Parlamentului şi Simeon a devenit prim ministru. A rămas destul de rezervat în privinţa restaurării monarhiei în Bulgaria declarând că poporul ar trebui să decidă asta. Oricum deoarece nu a abdicat în mod formal niciodată, şi-a păstrat dreptul de a purta titlul regal la care nu a renunţat nici în prezent.

CRISTIAN RUDĂREANU