Măsuri pentru participarea României la Festivalul EUROPALIA 2019

0
386

Guvernul a aprobat ieri un set de măsuri pentru pregătirea și participarea României ca invitată de onoare la Festivalul Internațional de Artă EUROPALIA 2019 și pentru desfășurarea Sezonului Cultural România-Franța 2018-2019, obiective asumate de Executiv prin Programul de Guvernare 2018-2020.

          Măsurile au fost aprobate de Guvern în regim de urgență, având în vedere termenele asumate în pregătirea și derularea celor două proiecte, ambele cu un potențial important de vizibilitate pentru România și care vor contribui la promovarea imaginii culturii naționale pe plan internațional, în 2019, anul primului mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

          Actul normativ vizează și un al treilea eveniment cultural cu rezonanță internațională, Concursul Internațional ”George Enescu”. În perspectiva ediției din acest an a festivalului ”George Enescu”, când se vor împlini șase decenii de la prima ediție a sa, Guvernul a reglementat temeiul legal pentru asigurarea fondurilor necesare finalizării la timp a lucrărilor de consolidare și modernizare a Sălii Palatului, ținând cont și de schimbările intervenite la sfârșitul anului trecut, prin OUG nr. 109/2017, prin care Sala Palatului a trecut din administrarea RA-APPS în administrarea MCIN.

Actul normativ prevede desfășurarea Sezonului România-Franța 2018-2019 în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019, acest program bilateral urmând să includă activități în plan cultural, educațional, universitar, științific, ecologic, economic, militar, comemorativ, digital, sportiv, gastronomic și turistic, precum și din alte arii de interes comun.

          Organizarea Sezonului România-Franța 2018-2019 pentru partea română va fi asigurată de către Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, și de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Institutul Cultural Român, Ministerul Apărării Naționale și Secretariatul General al Guvernului.

          Guvernul a aprobat, în acest scop, înființarea unui Grup de lucru interinstituțional de organizare a Sezonului România-Franța, care va funcționa ca structură neremunerată și care va avea în componență reprezentanți, la nivel de secretar de stat și la nivel de expert, din cadrul ministerelor menționate. Principalele atribuții ale acestui Grup de lucru interinstituțional este de a aproba și implementa conceptul și programul de participare a României la Sezon și de a colabora cu autorități, instituții și organizații omoloage din Franța în vederea coordonării și a bunei desfășurări a acțiunilor din program.

          Ca și în cazul participării României la Festivalul EUROPALIA 2019, Grupul de lucru interinstituțional de organizare a Sezonului România-Franța va colabora cu un Comisar general al Sezonului, care, la rândul său, va asigura comunicarea constantă cu Comisarul general numit de partea franceză și interfața Sezonului la nivelul mass-media și al publicului larg.

          Potrivit atribuțiilor stabilite prin ordonanța de urgență aprobată azi de Guvern, Comisarul general prezintă lunar ministrului culturii și identității naționale, ministrului afacerilor externe, ministrului apărării naționale, secretarului general al guvernului, președintelui ICR, precum și Grupului de lucru interinstituțional, agenda de lucru, rapoarte privind stadiul pregătirii și desfășurării participării României la Sezon, precum și modul de gestionare a fondurilor aferente.

          De menționat că, în vederea pregătirii și implementării participării României la programele culturale majore în care România este implicată pe termen scurt și mediu, printre care și Sezonul România-Franța 2018-2019, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe se înființează o structură la nivel de direcție, cu un număr de 17 posturi în Centrala MAE, prin suplimentarea numărului maxim de posturi din cadrul acestui minister.

          Organizarea Sezonului România-Franța reprezintă un proiect bilateral prioritar atât pentru partea franceză, cât și pentru cea română, care se suprapune ca perioadă de desfășurare cu exercitarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (primul semestru al anului 2019), cu împlinirea Centenarului Marii Uniri de la 1918 și cu marcarea sfârșitului Primului Război Mondial.