Florile, cel mai frumos cadou pentru 8 Martie

0
180

Astăzi este  8 Martie, ziua când orice femeie se simte răsfăţată cu micile cadouri oferite de cei dragi. Florile, atât de delicate şi parfumate, nu trebuie să lipsească, iar comercianţii, profitând, au şi umplut centrul Craiovei cu cele mai frumoase bucheţele.

Acest prilej nu poate decât să îi bucure pe comercianţii aflaţi în centru Craiovei şi prin pieţele din cartiere. Şi pentru că vremea nu a fost tocmai prietenoasă, fiind destul de frig pentru această perioadă, vânzările nu au fost cele aşteptate. “Cu toate că am avut multă marfă, pe gustul fiecărui cumpărător, puţini s-au înghesuit să cumpere mici atenţii. Florile, în schimb, merg foarte bine”, a spus un comerciant zgribulit de frig arătându-ne masa plină cu tot felul de obiecte. Pe tarabele din Piaţa Prefecturii, găseşti ornamente florare, jucării din pluş, hârtii cerate cu mesaje adresate mamei, iubite sau şefei, mici bibelouri şi chiar obiecte religioase – cruciuliţe, iconiţe şi cărţi.

Cumpărători grăbiţi, vânzători dezamăgiţi

Spusele comercianţilor s-ar părea că se confirmă. Deşi erau multe tarabe şi  multă lume curioasă care cerceta cu mare atenţie marfa prezentată, prea puţini se decideau să cumpere totuşi ceva. Pe aceştia îi vedeai cum se opreau în faţa tarabei, aruncau o privire generală şi apoi luau un obiect în mână. Întrebau cât costă şi, dacă le conveneau preţul, mai şi cumpărau. Vânzătorii erau dezamăgiţi. Ei spuneau că preţurile lor nu sunt deloc piperate şi nu înţelegeau de ce prea puţini pleacă de la masa lor cu un cadou. “Deşi au venit mulţi oameni, nu am vandut mare lucru. Nu ştiu de ce, poate că nu are lumea bani”, ne-a spus unul dintre comercianţi care avea expuse la vânzare mai multe jucării de pluş.

Cele mai vândute – zambilele şi ghioceii

     Dacă un cadou poate să lipsească, florile însă nu. În această zi, orice femeie îşi doreşte să primească măcar un buchet, de aceea oferta este foarte variată la flori –ghiocei, zambile (albe, roz), lalele de toate culorile, trandafiri, frezii, garoafe,iar pentru cine are portofelul mai gros, chiar şi ornamente florare. “Sunt persoane care vin şi cumpără de la mine flori. Mulţi zic că sunt scumpe, dar la muncă mea nu se gândeşte nimeni, că stau în frig şi în picioare”, spunea o vânzatoare mâhnită. Cele mai vândute flori sunt zambilele şi ghioceii, pentru că ele prevestesc primăvara. Din acest motiv, comercianţii au deschis adevărate florării în centrul Craiovei, în speranţa că o floare este mai la îndemână decât orice cadou. Aceste mici florării au mai mult succes, deşi preţurile nu sunt tocmai accesibile pentru oricine. Acestea oscilează între 10 lei şi 100 de lei, cât costă un coşuleţ  florar mare.

CRISTINA GHIŢULESCU