Poliţia Locală Craiova va inventaria proprietăţile în paragină

0
537

casa (3)Craiovenii care nu îşi îngrijesc proprietăţile se pot trezi, de acum, cu o notificare din partea Primăriei prin care vor fi avertizaţi să ia măsuri, în caz contrar riscă o majorare a impozitului cu 500%. Consilierii municipali au votat criteriile după care se întocmeşte expertiza clădirilor şi terenurilor şi se va trece acum, conform procedurii, la identificarea şi apoi sesizarea proprietarilor de clădiri sau terenuri cu aspect neîngrijit.

„Taxa pe paragină”, cum a început să fie cunoscută în media, a fost introdusă din 2015, odată cu noile prevederi din Codul Fiscal. Unele municipalităţi, printre care Clujul, au decis să o aplice imediat, altele – precum Timişoara – le vor aplica din 2018. Primăria Craiova a decis să lase un termen de un an (2016) fără să aplice o supra-impozitare, dar avertizându-i pe proprietari să profite de acest timp şi să-şi facă lucrările de rigoare, fiindcă anul următor vor fi taxaţi în plus. La sfârşitul lui 2016, când s-a votat cuantumul taxelor şi impozitelor pe 2017, Primăria Craiova a anunţat şi introducerea taxei respective, care înseamnă o majorare cu 500% a impozitului dacă este vorba de o proprietate neîngrijită.

Consilierii au votat în unanimitate criteriile

casa (2)Al doilea pas a fost făcut în luna ianuarie. În prima şedinţă a CLM Craiova pe anul 2017, municipalitatea a venit cu un nou proiect de hotărâre, în completarea primului, prin care a propus criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite. Propunerea a fost votată în unanimitate de aleşii locali, urmând ca, de acum, suprataxa de 500% pe clădirile lăsate în paragină să înceapă să fie aplicată. Dar nu înainte de a fi constituită şi comisia specială, în cadrul Primăriei, care să se ocupe de evaluarea proprietăţilor, clădiri şi terenuri, aceasta fiind al treilea şi ultim pas în acest sens.

Poliţiştii locali, trimişi să identifice dărăpănăturile

casa (1)Potrivit regulamentului, se va începe cu inventarierea imobilelor cu aspect neîngrijit, care se va face de către Poliţia Locală Craiova. După ce vor fi identificate casele, proprietarii lor vor fi notificaţi să ia măsuri cu terenul sau locuinţa, după caz. Dacă în perioada respectivă, proprietarul va solicita şi va obţine o autorizaţie de construcţie de la Primărie în vederea reparării construcţiei sau a împrejmuirii, autorităţile spun că se consideră că a început demersurile oficiale de refacere a proprietăţii şi nu mai poate fi sancţionat.

Suprataxa se întoarce, iar, la aleşii locali

casaDacă proprietarul nu a întreprins nimic în perioada care i s-a lăsat la dispoziţie – care nu trebuie să depăşească un an –, cazul său ajunge pe masa comisiei din cadrul Primăriei, care stabileşte, pe baza criteriilor, cât de neîngrijită este proprietatea şi, prin urmare, dacă va fi sau nu amendată pe cota suplimentară. După ce va analiza, comisia va întocmi o documentaţie pentru fiecare casă în parte şi o va supune votului consilierilor municipali. Hotărârea Consiliului Local reprezintă, potrivit Primăriei Craiova, titlul de creanţă în baza căruia se trece la procedura de impozitare de către inspectorii Direcţiei de Taxe şi Impozite.