Spectacole cu maestrul Ilie Gheorghe în distribuție pot fi revăzute, în înregistrări video, la Teatrul Național din Craiova

0
470

Teatrul Național „Marin Sorescu” continuă, până pe 14 februarie 2019, seria de înregistrări video ale spectacolelor aflate de-a lungul timpului în repertoriul său, avându-l în distribuție pe maestrul Ilie Gheorghe. Proiecțiile sunt programate la Sala „Ia te uită!”, iar intrarea se face pe bază de rezervare la Agenția teatrală. Luna aceasta pot fi (re)văzute spectacolele „Revizorul”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului”, „Avarul” și „Măsură pentru măsură”. Vizionările au loc în cadrul stagiunii artistice 2018-2019, dedicată de Naționalul craiovean memoriei maestrului Ilie Gheorghe, stins din viață la 28 aprilie 2018.

În perioada 1 noiembrie 2018 – 14 februarie 2019, Teatrul Naţional Craiova (TNC) va prezenta, la Sala „Ia te uită!”, înregistrările video, din arhiva proprie, ale spectacolelor aflate, de-a lungul timpului, în repertoriul instituţiei, avându-l în distribuție pe maestrul Ilie Gheorghe. Vizionările vor avea loc în cadrul instalației „OMSUPRAOM”, realizată de TNC încă din deschiderea acestei stagiuni artistice, care este dedicată marelui actor.

Luna aceasta, Naționalul craiovean vă propune să (re)vedeți alte cinci spectacole memorabile: Revizorul” de N.V. Gogol, regia Claudiu Goga (10, 11 ianuarie), „Îmblânzirea scorpiei” de W. Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu (16, 17 ianuarie), „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului” de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete (18, 23 ianuarie), „Avarul” de Moliere, regia Laszlo Bocsardi (24, 25 ianuarie) și „Măsură pentru măsură” de W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete (30, 31 ianuarie). În februarie sunt programate vizionări ale spectacolelor „O furtună” după W. Shakespeare, regia Silviu Purcărete (1, 6 februarie), „Pygmalion” de G.B. Shaw, regia Mihai Manolescu (7, 8 februarie) și „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu (13, 14 februarie). Proiecțiile video au loc la Sala „Ia te uită!”, iar intrarea se face pe bază de rezervare la Agenția teatrală sau la numărul de telefon 0251.413.677 (între orele 12.00-19.00), în limita a 15 locuri.

Instalația „OMSUPRAOM” a fost amenajată în foaierul teatrului în deschiderea actualei stagiuni, pe 21 septembrie 2018, chiar în ziua în care maestrul Ilie Gheorghe ar fi împlinit 78 de ani. Ea cuprinde câteva dintre distincțiile pe care actorul  le-a primit în cei 50 de ani de carieră și fotografii care îl înfățișează în diverse roluri. În total, în cadrul instalației „OMSUPRAOM” și a acestei stagiuni, Teatrul Național „Marin Sorescu” propune 38 de proiecții video, pentru toate fiind anunţată ora de începere 17.00.

 

 

Ilie Gheorghe s-a născut la 21 septembrie 1940, în Giubega, Dolj. A absolvit Institutul de Teatru și Film. Din 1967 a fost angajat al Teatrului Național din Craiova, unde a jucat neîntrerupt timp de 50 de ani. Este o legendă a teatrului românesc și a urbei care încearcă să-i fie recunoscătoare pentru imensul aport de spiritualitate pe care l-a revărsat asupra oamenilor de aici. La împlinirea a 75 de ani de viață a fost sărbătorit de Teatrul Național „Marin Sorescu” pe scena sălii unde a făcut roluri strălucite. A obținut numeroase premii și distincții: Premiul criticii pentru cel mai bun actor al anului 1994, Premiul Național „Marin Sorescu” acordat de Academia Română, Premiul UNITER pentru „Cel mai bun actor în rol principal”, Premiul UNITER pentru întreaga activitate, Meritul Cultural în grad de Cavaler. American Biographical Institute l-a nominalizat pentru titlul „Omul anului” pe 1996. A fost aclamat pe scenele internaţionale din întreaga lume, reputatul regizor Robert Wilson spunând despre el că tot „ceea ce face este genial”. S-a stins din viață la 28 aprilie 2018, la Craiova.