În 2018 se anunţă schimbări în învăţământ

0
512

Anul şcolar 2017-2018 este în plină desfăşurare, dar modificările legislative vor urma, unele fiind deja aprobate, altele fiind în baza de dezbatere publică. Sunt proiecte care pot avea succes, altele care nu vor trece, oricum se prevăd schimbări majore în învăţământul românesc.

În anul 2018 au fost anunţate modificări majore în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ din România. Una dintre cele mai importante schimbări vine în susţinerea examenului de Bacalaureat: competenţele lingvistice şi digitale vor fi susţinute în perioada 12-22 februarie a.c., faţă de anii precedenţi, când aveau loc înaintea probelor scrise, din sesiunea de vară. Referitor la BAC, se are în vedere şi reintroducerea probei sportive, iar noi materii şi-ar putea face loc în programa din 2018: Educaţie pentru Nutriţie şi una despre Uniunea Europeană, rămase, deocamdată la stadiul de iniţiativă. În ceea ce priveşte manualul unic, Editura Didactică şi Pedagogică este cea care va elabora câte un manual pentru fiecare disciplină.  

Speranţe mari, la Craiova, pentru IT

Ministerul Educaţiei Naţionale a demarat un proiect, prin care va finanţa 60 de centre de excelenţă în Tehnologia Informaţiei, de care vor beneficia elevii de liceu. Unităţile de învăţământ, care vor fi admise, în urma unui proces de selecţie, vor fi dotate cu un laborator IT (26 de calculatoare performante şi o tablă interactivă, iar cadrele didactice vor fi formate de specialişti japonezi, Guvernul Japoniei fiind partener). Aşa cum precizează MEN, pentru a fi eligibilă, a o şcoală interesată trebuie să transmită la Inspectoratul Şcolar Judeţean, în speţa noastră, Dolj, o scrisoare de intenţie, prin care îşi asumă un program deschis de cel puţin zece ore pe săptămână, adresat copiilor, pe o durată de minimum doi ani de la data funcţionării centrului. De asemenea, instituţia se angajează ca fiecare cadru instruit să asigure formarea a cel puţin zece profesori la nivel local, pe structura oferită de partenerii japonezi.

Procesul de selecţie va avea două etape. Prima dintre ele va fi realizată la ISJ, pe baza a şapte criterii, una dintre ele fiind existenţa unor rezultate obţinute la fazele internaţionale ale concursurilor de profil, alta fiind profilul şcolii (matematică – informatică, intensiv informatică). Craiova se mândreşte cu un astfel de Centru de Excelenţă în IT, la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”. Rezultatele obţinute de-a lungul anilor, aici, nu mai au nevoie de nicio prezentare. „Sigur că vom depune dosarul. Chiar înainte de prezentarea acestui proiect, am prezentat, în planul de şcolarizare pentru 2018-2019, înfiinţarea de clase de informatică – intensiv, ceea ce va permite profesorilor specializaţi, foarte buni,  să lucreze cu mai puţini copii, iar rezultatele se vor vedea în obţinerea unor performanţe internaţionale şi sunt convinsă că vom păstra standardele”, a precizat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Continuă sprijinul financiar pentru învăţământul profesional

Nici învăţământul profesional, inclusiv cel dual, nu au fost scoase din planurile MEN. Astfel, elevii care aleg învăţământul profesional sau dual vor primi sprijin financiar. „Bursa profesională”, care subvenţionează costurile pentru elevii din aceste forme de învăţământ, va continua şi în acest an, şi este în cuantum de 200 de lei lunar. De aceasta beneficiază şi copiii cetăţenilor străini care fac parte dintr-o formă de protecţie acordată de România, precum şi minorii cetăţenilor Uniunii Europene şi Elveţiei, care frecventează învăţământul profesional. Măsura adoptată urmăreşte creşterea interesului tinerilor şi al familiilor acestora faţă de pregătirea profesională, cu scopul atragerii de specialişti în diverse meserii cerute pe piaţa muncii, în domenii deficitare.