Alexandra Fira – Medalie de Aur la Salonul Internaţional de Artă Fotografică al României

0
371

Lucrările a patru artişti fotografi craioveni au fost acceptate de juriu

La Muzeul Municipiului Bucureşti va avea loc marţi, 12 ianuarie, ora 18.00, vernisajul celei de-a 20-a ediţii a Salonului International de Artă Fotografică al României (SIAF), înscris în suita manifestărilor ce se desfăşoară sub genericul „Ziua Artei Fotografice din România”. Potrivit Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, la actuala ediţie organizatorii au primit 1.960 de fotografii de la 240 de fotografi din 39 de ţări. Între expozanţii selectaţi de juriul internaţional se numără şi patru artişti fotografi craioveni, unul urmând să primească, în cadrul evenimentului de săptămâna viitoare, Medalia de Aur. Este vorba despre Alexandra Fira, membră a Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

Apreciat drept cel mai important eveniment al artei fotografice româneşti, având o tradiţie ce se întinde pe mai bine de o jumătate de secol, Salonul International de Artă Fotografică al României a reunit, de fiecare dată, operele celor mai importanţi fotografi din întreaga lume.

1.960 de fotografii de la 240 de fotografi din 39 de ţări

Anul acesta am ajuns la ediţia cu numărul 20. Este un reper important pentru fotografia românească care vine să certifice calitatea artistică a şcolii româneşti de fotografie şi de îndeamnă, în acelaşi timp să privim cu încredere viitorul artei fotografice din România. Un viitor care nu poate să capete binemeritata strălucire fără a se bucura de valoroasele voastre lucrări”, s-a adresat artiştilor fotografi directorul Salonului, Eugen Negrea – A.FIAP, totodată preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

La actuala ediţie organizatorii au primit 1.960 de fotografii de la 240 de fotografi din 39 de ţări. Juriul internaţional – alcătuit din fotografi profesionişti de mare prestigiu, precum Virgilio Bardossi (Italia), Daniel Bădescu şi Balasi Csaba (România) – a acceptat 400 de fotografii şi a acordat 38 de medalii şi menţiuni ale Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) şi ale Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR).

4 craioveni, între cei 53 de români acceptaţi cu lucrări

«Trebuie subliniat faptul că la actuala ediţie a SIAF au fost acceptate şi lucrările a 53 de artişti fotografi români, cele mai bune rezultate fiind obţinute de Nagy Lajos – Medalie de Aur FIAP pentru „Running with the wind”, Alexandra Fira – Medalie de Aur AAFR pentru „Autumn in my soul”, Ştefan Chirobocea – menţiune FIAP pentru „Pastel de toamnă” şi Bathory Zsigmond – menţiune FIAP pentru „Warm rocks”. În cadrul vernisajului vor fi proiectate toate imaginile acceptate, iar cele premiate au fost printate şi vor fi expuse în cadrul unei expoziţii ce va fi itinerată prin mai multe oraşe din ţară», informează organizatorii evenimentului.

Pe lângă lucrarea premiată la secţiunea color, craioveanca Alexandra Fira mai are acceptate în Salonul Internaţional de Artă Fotografică al României alte trei fotografii: „Iulia”, „Balerina” şi „Rânca”. La ediţia precedentă, artista a obţinut o Medalie de Argint AAFR şi o Menţiune AFIAP. Lucrările altor trei artişti fotografi craioveni au fost acceptate de juriul internaţional al celei de-a XX-a ediţii: Livia Corcoveanu („Essence of life”, „Jami”), Maria Virginia Rădulescu („Adriana”) şi Rucsandra Călin („On a ray of light”, „Sentimente”). La ediţie precedentă, Rucsandra Călin a fost distinsă cu o Medalie de Aur AAFR.

***

Salonul Internaţional de Artă Fotografică al României este organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi se desfăşoară sub patronajul F.IAP.  Cea de-a XX-a ediţie a fost deschisă fotografilor amatori sau profesionişti din întreaga lume, invitaţi să participe cu imagini digitale sau digitalizate color sau alb-negru. Salonul are două secţiuni – alb-negru şi color –, la fiecare acordându-se medalii FIAP de aur, argint şi bronz şi 6 menţiuni FIAP; medalii AAFR de aur, argint şi bronz şi 6 menţiuni AAFR; diploma specială FIAP pentru „cel mai bun autor”. „Best author” este declarat artistul fotograf care are cele mai multe acceptări în Salon.