Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai

0
80

Următoarea ediţie a Nopţii Muzeelor nu va mai avea loc pe 14 mai, cum era anunţată iniţial, ci în data de 21 mai 2016. „Data evenimentului este aleasă de Ministerul Culturii din Franţa şi este preluată de fiecare ţară în parte”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Neamu, directorul executiv al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul evenimentului.

Acesta a precizat că Noaptea Muzeelor va fi marcată în România de o premieră: publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară. „Este o aplicaţie la care o să se lucreze, finanţată de Ministerul Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional”, a explicat Dragoş Neamu.

Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

La Craiova, Noaptea Muzeelor se bucură, an de an, de mare succes. Nu mai puţin de 16.233 de persoane au trecut pragul celor trei secţii ale Muzeului Olteniei în 16/17 mai 2015. Un număr-record, aprecia la vremea respectivă managerul Florin Ridiche, dat fiind faptul că în 2012 s-au înregistrat aproximativ 13.000 de persoane, în 2013 – 14.000, iar în 2014 – 12.000.