Atac armat la sediul săptămânalului satiric „Charlie Hebdo”: Cel puţin 12 oameni au murit

0
326

Trei bărbaţi înarmaţi şi mascaţi au atacat, ieri, sediul publicaţiei franceze de satiră „Charlie Hebdo” la Paris, ucigând cel puţin 12 persoane, potrivit unor martori, relatează AFP. Potrivit desenatorului Luz, membru al săptămânalului satiric, au avut loc mai multe tiruri de armă automată soldate cu victime. O sursă apropiată de acest dosar a precizat că atacatorii erau înarmaţi cu un kalaşnikov şi cu un lansator de rachetă. Acesta este atentatul cu cei mai mulţi morţi comis în Franţa în ultimii 40 de ani. Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice, şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au murit. Directorul revistei a mai primit ameninţări teroriste şi era protejat de poliţie. Maşina atacatorilor a fost găsită.

„Doi bărbaţi cu cagule pe feţe au intrat în clădire şi au deschis focul. (…) Vorbeau perfect limba franceză şi afirmau că sunt din reţeaua Al-Qaeda”, a declarat, potrivit L’Umanité, caricaturista Corinne Rey (Coco). „Au fost mobilizate efective importante din cadrul Poliţiei centrale, Poliţiei prefecturii Parisului şi din cadrul Direcţiei Generale pentru Securitatea Internă. În total, sunt mobilizaţi aproape 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei. Potrivit ziarului „Le Point”, toate activităţile extraşcolare ale elevilor au fost suspendate până la normalizarea situaţiei.

La originea atentatului sângeros se află „trei criminali”, a declarat ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve, la încheierea unei reuniuni de criză care a avut loc la Palatul Elysée, informează AFP şi EFE. „Au fost mobilizate toate mijloacele” pentru a-i reţine şi pentru a fi „pedepsiţi cu fermitatea pe care o merită pentru actul barbar pe care l-au comis”, le-a spus Cazeneuve ziariştilor, după întâlnirea convocată de preşedintele Franţei, Francois Hollande. Potrivit AFP, Cazeneuve nu a făcut precizări cu privire la rolul avut de fiecare dintre indivizii implicaţi.

„Atacul a durat între cinci şi zece minute”

Cotidianul „20 Minutes” a reuşit să contacteze telefonic un angajat al instituţiei de presă atacate. „Este un veritabil masacru. Sunt şi morţi!”, a declarat acesta, înainte ca apelul să se întrerupă. Martorii au declarat că doi bărbaţi mascaţi au intrat în clădire în jurul orei locale 11.30 (12.30, ora României), strigând „Allah Akbar” şi „Profetul a fost răzbunat”. Numeroase focuri de armă s-au auzit, iar mai mulţi jurnalişti au reuşit să se refugieze pe acoperişul clădirii. Martin Boudot, jurnalist la o societate de producţie cu sediul în acelaşi imobil, făcea parte din acest grup. „Pompierii acordă primele îngrijiri. Sunt mai multe victime în sediul „Charlie Hebdo”. (Atacatorii) au mers direct în sediu şi au deschis focul. Am fost nevoiţi să ne refugiem pe acoperiş. Am văzut două persoane cu cagule negre, care la ieşire au strigat «Allah Akbar», arătând spre cer, şi care au tras asupra poliţiştilor postaţi în exterior”, a adăugat el. „Au fugit cu o maşină neagră”, a mai povestit Boudot. „Atacul a durat între cinci şi zece minute. A fost un adevărat carnagiu”, a concluzionat el, vizibil emoţionat.

Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice

O publicaţie ironică la adresa islamiştilor

Revista satirică „Charlie Hebdo” difuzase pe Twitter, cu doar câteva minute înainte de atacul terorist, o caricatură care îl ironiza pe Abu Bakr al-Baghdadi, liderul reţelei teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria (SIIS), conform site-ului L’Internaute.com. Publicaţia s-a remarcat de-a lungul timpului prin ironizarea profetului Mahomed şi a altor elemente religioase, în principal islamice, publicaţia primind, ca reacţie, o serie de ameninţări teroriste. Săptămânalul satiric francez se mândreşte cu faptul că provoacă pe toată lumea în mod egal, fără teamă sau favoruri, comentează DPA. Caricaturiştii şi redactorii, extrem de virulenţi, vizează principalele religii, politicieni şi celebrităţi, agitând stindardul libertăţii de expresie şi luând în zeflemea „corectitudinea politică”. Hebdomadarul cu orientare de stânga, publicat în format de ziar, a fost lansat în 1970 şi i-a succedat săptămânalului Hara-Kiri, care fusese interzis din cauza conţinutului considerat mult prea ofensiv de către autorităţile franceze de la acea vreme. „Charlie Hebdo” s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adus în faţa instanţei pentru defăimare, dar cel mai mult a intrigat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în câteva ocazii.

Toate statele occidentale au vorbit de un „atentat terorist”

Preşedintele francez, Francois Hollande, a denunţat imediat „un atentat terorist” de o „excepţională barbarie”. Premierul britanic, David Cameron, a condamnat atacul terorist „revoltător” şi şi-a exprimat solidaritatea cu Franţa în lupta împotriva terorismului, relatează AFP. „Crimele comise la Paris sunt revoltătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului şi pentru apărarea libertăţii presei”, a afirmat Cameron într-un mesaj postat pe Twitter. Comisia Europeană, SUA, Germania şi Spania au reacţionat şi ele cu fermitate, relatează France Presse. „Întreaga Casă Albă este solidară cu familiile celor care au fost ucişi şi răniţi în acest atac”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al preşedintelui american Barack Obama, citat de postul MSNBC. „Înalţi responsabili de la Casa Albă sunt în contact strâns cu omologii lor francezi (…) SUA sunt pregătite să colaboreze cu autorităţile franceze, pentru a le ajuta să desfăşoare ancheta”, a adăugat el. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a condamnat, la rândul său, atacul, „considerându-l un act intolerabil, o barbarie”. „Sunt profund şocat de atacul brutal şi inuman care a lovit sediul «Charlie Hebdo». Este un act intolerabil, o barbarie care ne priveşte pe toţi, atât ca fiinţe umane, cât şi ca europeni”, a reacţionat Juncker, citat într-un comunicat. Potrivit Spaniei, atacul este „un act terorist infam şi laş”. „Am primit cu oroare vestea privind actul terorist infam şi laş comis astăzi asupra sediului săptămânalului francez «Charlie Hebdo» la Paris”, a precizat guvernul spaniol într-un comunicat. Cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat atacul drept un „atentat abominabil”. La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut aceeaşi reacţie de condamnare.

Ponta şi Iohannis, alături de Franţa

Premierul Victor Ponta a afirmat ieri, pe Twitter, în limba franceză, că România este solidară cu Franţa şi condamnă ferm „actul de terorism care afectează libertăţi fundamentale. Condoleanţele noastre familiilor victimelor şi poporului francez”, potrivit unui comunicat de presă. Premierul a menţionat că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu şeful SRI, George Maior, despre atentatul de Paris şi nu se impune ridicarea nivelului de alertă în România. Şi preşedintele Klaus Iohannis a declarat, prin intermediul unui comunicat, că „atacarea redacţiei săptămânalului francez «Charlie Hebdo» reprezintă un act terorist crud şi laş. (…) Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Comunitatea internaţională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti”.

Italia a intensificat măsurile de securitate

Italia a intensificat măsurile de securitate ca reacţie la atacul terorist din Franţa şi la incidente similare petrecute în ultimele săptămâni în Canada şi Australia, scria „Corriere della Sera”, în ediţia online. Ministrul de Interne, Angelino Alfano, va avea o reuniune cu şefii serviciilor de securitate, potrivit publicaţiei. Cu toate astea, autorităţile italiene au dat asigurări că nu există informaţii privind riscuri teroriste specifice.