Număr record de transplanturi în 2013

0
367

Anul trecut, numărul de transplanturi realizate în spitalele din România a crescut semnificativ. Potrivit statisticilor medicale au fost efectuate 300 de transplanturi de rinichi, 118 transplanturi de ficat şi unul de cord, urmând ca şi anul acesta programul naţional de transplant să fie considerat unul prioritar.

În plus, în 2013, au fost acreditate 51 de unităţi sanitare cu paturi pentru activităţile de prelevare şi transplant de cord, transplant hepatic şi pancreatic, transplant renal, dar şi pentru prelevare de organe, ţesuturi şi celule. Pentru transplant pe cord, spre exemplu,  au fost acreditate Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Centrul de transplant cardiac şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, acesta din urmă centru fiind acreditat şi pentru activitatea de prelevare.

Tot pentru activitatea de transplant sunt acreditate laboratoarele HLA: Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni – Laborator de analize medicale II, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca – Laborator analize medicale şi imunologie clinică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Timişoara -Laborator de Imunologie şi Transplant şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa Sf. Spiridon – Laborator de Imunologie şi Genetică.

51 de unităţi sanitare, acreditate pentru transplant şi prelevare de organe

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a acreditat pentru activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi celule spitale din Bucureşti şi din judeţele Dolj, Alba, Sibiu, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Cluj, Braşov, Iaşi, Suceava, Bacău, Tulcea, Prahova, Brăila, Argeş, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Arad, Constanţa şi Mureş. În ceea ce priveşte băncile de celule stem, acestea se găsesc în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, cele două unităţi spitaliceşti fiind acreditate şi pentru transplant de celule stem de prelevare de organe.

Nu în ultimul rând, pentru activitatea de transplant hepatic şi pancreatic au fost acreditate, în anul 2013, Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca – Centrul de transplant pancreatic, Spitalul Clinic „Sf. Maria” şi Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru boli digestive şi transplant hepatic, ultima unitate sanitară fiind acreditată în plus faţă de primele pentru prelevare, stocare, depozitare, conservare, procesare şi distribuţie. Pentru transplant renal au fost acreditate Institutul Clinic Fundeni – Centrul pentru uronefrologie şi transplant renal şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal – Centrul de transplant renal.