Minor recidivist condamnat la 8 ani de închisoare pentru crimă

0
92

Un tânăr de 15 ani, din comuna doljeană Unirea, a fost condamnat la 8 ani de detenție pentru omor calificat, după ce, în vara anului trecut, și-a ucis bunica cu mai multe lovituri de cuțit și de topor. Tânărul a recunoscut comiterea faptei în fața judecătorilor, a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, iar sentința, pronunțată ieri de Tribunalul Dolj, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpat cât și de procurori. Culmea este că, la momentul comiterii faptei, minorul era deja recidivist, fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru furt calificat.

Descoperirea făcută de o femeie din comuna doljeană Unirea, pe 29 iulie 2013, a șocat întreaga comunitate. Femeia și-a găsit vecina, pe Maria Cruțan, în vârstă de 87 de ani, moartă, în propria locuinţă. Cadavrul victimei era de nerecunoscut după ce primise numeroase lovituri de cuţit la nivelul toracelui şi braţelor şi mai multe lovituri de topor în cap. La fața locului a ajuns o echipă de cercetare formată din procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale de la IPJ Dolj, oamenii legii stabilind, în urma cercetărilor și a autopsiei efectuate ulterior, că, cel mai probabil, decesul survenise cu două zile mai devreme. În urma investigațiilor, anchetatorii au aflat că bătrâna locuia cu un nepot, Sorin Andrei Cruțan, în vârstă de 15 ani, care dispăruse de câteva zile de acasă. Polițiștii au reușit să-l găsească, l-au dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj unde a fost audiat de procurorul de caz, apoi a fost prezentat judecătorilor Tribunalului Dolj. Instanța a admis propunerea procurorilor și a dispus, pe 30 iulie 2013, arestarea preventivă a minorului, măsura fiind prelungită de mai multe ori.

În urma expertizei neuro-psihiatrice s-a dovedit că tânărul a avut discernământ în momentul comiterii faptei, astfel că, pe 7 octombrie 2013 a fost înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Sorin Andrei Cruțan a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. Ieri, judecătorii au pronunțat sentința în cauză. Minorul a cerut să beneficieze de prevederile art. 320 ind. 1 din Codul de procedură penală vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă în cazul recunoașterii faptei și a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. În plus, instanța a decis să revoce suspendarea condiționată a unei pedepse de 1 an închisoare primită pe 11 iulie 2013 de la Juudecătoria Calafat pentru furt calificat, însă a contopit această pedeapsă cu cea din prezenta cauză, Cruțan urmând să execute 8 ani de închisoare. Judecătorii i-au menținut și arestarea preventivă, obligându-l la plata sumei de 2.300 lei cheltuieli judiciare. „Condamnă inculpatul CRUŢAN ANDREI SORIN, la 8 ani închisoare. Dispune anularea suspendarii condiționate a pedepsei rezultante de 1 an închisoare aplicata prin sentinţa penala nr. 185/11.07.2013 a Judecatoriei Calafat, definitivă prin nerecurare, urmând ca inculpatul CRUŢAN ANDREI SORIN să execute pedeapsa cea mai grea, aceea de 8 ani închisoare. Deduce din pedeapsă, perioada reţinerii şi arestului preventiv de la 30.07.2013 la zi, iar în baza art. 350 C.p.p., menţine în continuare starea de arest a inculpatului. Obligă inculpatul la plata sumei de 2300 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu apel”, se arată în încheierea de ședință de ieri a Tribunalului Dolj.