România, executată de Norvegia, la CM de handbal

0
593

Naţionala României a pierdut fără drept de apel ultimul meci din grupa C la Mondialul de handbal feminin din Spania, în faţa principalei favorite la titlul suprem, Norvegia, scor 33-22 (17-11). Dacă acum 6 ani nordicele ne întreceau dramatic, în prelungiri, în semifinalele Mondialului, acum diferenţa este una enormă între cele două formaţii, chiar dacă în urmă cu trei ani am reuşit să le mai surprindem pe Oftedal & co., învingându-le la Europene.

La Castellon, tricolorele s-au agăţat de adversare până la 4-4, apoi au ţinut practic să o evidenţieze pe veterana portăriţă Katrine Lunde, pe care s-au încăpăţânat să o ţintească, repetat, în situaţii de unu la unu, cu şuturi la braţe sau direct în ea, refuzând să aruncela cap, aşa cum au făcut abia pe final, când era deja Solberg între buturi. Astfel, pe lângă diferenţa evidentă de nivel, româncele s-au autosabotat, Lunde ieşind cu un procentaj de peste 50 la sută. Păcat, fiindcă în primele 20 de minute apărarea a rezistat, culoarele s-au închis cu brio, iar atacurile au curs destul de bine, chiar dacă nu avem interi şi extremă dreapta cu potenţial. Practic, România stă în portari, coordonatorul Laslo, pivoţi (în special Pintea) şi parţial în veterana Dincă în extrema stângă, iar absenţele Cristinei Neagu şi Elizei Buceschi sunt handicapuri uriaşe.

România posedă cel mai puternic campionat din lume, fiindcă plăteşte din bugetele locale zeci de milioane de euro sportivelor străine, care în fiecare final de an vin şi ne surclasează la turneele finale interţări. În loc să investească la nivel juvenil, în jucătoare, infrastructură, antrenori, etc., România plăteşte cu zeci de mii de euro din bani publici unor handbaliste de pretutindeni, pentru a oferi “spectacol”, deşi în ultimii ani sălile au fost ori închise ori interesul publicului a fost minim. Spre exemplu, campioana CSM Bucureşti şi fosta campioană Vâlcea au la Mondiale câte o repezentantă, Dindiligan, respectiv Hosu, ambele, jucătoare de plan secund, atât la club, cât şi la naţională.

Au jucat pentru România: Dumanska, Hosu (portari), Laslo 6 goluri, Pintea 5, Dincă 3, Ostase 3, Bazaliu 1, Moisă 1, Harabagiu 1, Ilie 1, Rotaru 1, Zamfirescu, Polocoşer, Dindiligan, Tănasie.

România se califică în grupa principală cu 2 puncte şi va întâlni Suedia, Olanda şi Porto Rico. Dacă vor câştiga toate cele 3 meciuri, deşi cele cu Olanda şi Suedia vor fi foarte dificile, tricolorele sunt sigure de prezenţa în sferturile de finală ale competiţiei din Spania. Olanda este campioana mondială en-titre, în timp ce Suedia a câştigat bronzul olimpic, anul acesta, la Tokyo.

În grupa principală se va porni cu clasamentul: 1. Norvegia 4 puncte, 2-3 Olanda şi Suedia, ambele 3 puncte, 4. România 2 puncte, 5-6 Kazahstan şi Porto Rico, ambele zero puncte. Următorul meci al tricolorelor va fi joi, contra Olandei.