Saniuţa cu reni, înlocuită cu avionul  / 150 de copii au călătorit cu Ryanair în căutarea lui Moş Crăciun

0
233

Forfotă mare, luni dimineaţă, pe Aeroportul Internaţional Craiova: 150 de copilaşi erau aşteptaţi pentru prima lor călătorie cu avionul. Personalul Aeroportului şi cel al companiei Ryanair erau extrem de emoţionaţi şi asta pentru că Ryanair a operat primul său zbor de Crăciun în România, pentru copiii aflaţi sub protecţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj  pe ruta Craiova – Bucureşti, cursă susţinută de o aeronavă nouă Boeing 737-800.

avion1“Santa Claus”, aşa se numeşte acţiunea caritabilă a celor de la Ryanair în Irlanda, acţiune pe care o organizează cu mult suflet, an de an, în preajma sărbătorilor de iarnă. De data aceasta, nu au mai organizat-o la Dublin, ci la Craiova, iar aici s-a numit …Moş Crăciun. Reprezentanţii Ryanair au ţinut cont de toate detaliile, de semnificaţia sărbătorii, de nevoile copiilor, de bucuria lor şi de impactul unei călători cu avionul. Am putea spune că a fost un eveniment de referinţă în seria manifestărilor caritabile, un bun exemplu şi pentru alte companii şi firme locale.

Reprezentanţii Ryanair i-a preluat pe copii încă de la intrarea în aeroport. Aceştia erau copleşiţi de emoţie, li se povestise de acum câteva săptămâni, ce urma să se întâmple, dar nu le-a venit a crede. Dar iată că a venit şi momentul… Copiilor nu li s-a spus că vor sta de vorbă cu piloţii, că vor putea să vadă cum arată o cabină de pilotaj şi că cel care va conduce avionul va fi chiar Moş Crăciun. Sania a fost înlocuită cu un avion…un Boeing 737.  Copiii au fost însoţiţi, pe tot parcursul zilei, de personalul DGASPC, un grup sufletist dar şi profesionist care nu i-a scăpat pe copii din ochi nici măcar o secundă. Le-au fost asistenţi, instructori, profesori, prieteni…dar şi părinţi. În mijlocul lor s-a aflat şi directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, salutat rând pe rând de toţi copilaşii.

Decolarea, un moment de suspans…dar şi de bucurie

avion4După acomodarea cu Aeroportul din Craiova, a urmat controlul de securitate, ceva inedit. Li s-a explicat copiilor imediat ce înseamnă această acţiune şi de ce este atât de importantă. Contactul vizual cu aeronava a fost ceva extraodinar. S-a auzit o mare mirare, nu le venea a crede că vor urca pe scara care tocmai ieşea de sub avion.  În momentul în care s-a deschis poarta spre pistă, micuţii au alergat către avionul care-i aştepta în marea lor călătorie. De la cabina de zbor au fost întâmpinaţi de Moş Crăciun. Iar la intrarea în avion de Crăciuniţă…Copiii şi-au ocupat scaunele, şi-au pus centurile de siguranţă, au ascultat cu mare atenţie instrucţiunile de călătorie…şi-au pornit în marea lor aventură. La decolare, s-au auzit ţipete de bucurie, de uimire şi multe aplauze. Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, cel care a susţinut ideea conducerii companiei Ryanair ca anul acesta frumoasa acţiune a companiei Ryanair să nu mai fie organizată în Irlanda, ci în România, mai precis la Craiova, i-a însoţit şi el pe copii, pe parcursul călătoriei. A făcut cunoştiinţă cu ei, le-a explicat ce înseamnă să fii europarlamentar şi de unde provine dragostea sa pentru avioane. Le-a explicat celor interesaţi cum se ridică un avion de la sol şi cum zboară un avion printre nori. “Normal că m-au impresionat aceşti copii inteligenţi şi extrem de curioşi. Mă bucur că le-am sugerat celor de la Ryanair să organizeze aceste eveniment la Craiova, pentru a se bucura şi copiii noştri, pentru că ei sunt copiii noştri”, a subliniat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Muzeul Antipa, deschis special într-o zi de luni

avion3Ajunşi la Bucureşti, copiii au fost preluaţi de trei autocare, iar prima oprire a fost la Târgul de Crăciun. Aici au fost primiţi cu braţele deschise de spiriduşii lui Moş Crăciun, au fost preluaţi de mesagerii Moşului şi învăţaţi să patineze. Bucuria imensă după chipul copiilor este greu de descris în cuvinte. După o porţie bună de veselie, copiii au plecat la Hotelul Ibis din Bucureşti unde au servitul prânzul şi au primit cadouri de la Moş Crăciun. Emoţionaţi, cei mai mici nu au lăsat plăsuţele din mână nici la cea de-a doua oprire. Muzeul Naţional de Istorie Naturară “Grigore Antipa” a fost atracţia zilei. Deşi, în zilele de luni, muzeul este închis, de data aceasta tot personalul era serviciu. Călătoria în lumea animalelor a fost ceva extraordinar. Lui Alin, un micuţ de numai 9 ani, i-au plăcut jaguarii, iar lui Adrian, gorilele. Între timp s-a răzgândit…parcă şerpii au fost mult mai interesanţi. Animalele preistorice, dinozaurii în special au fost senzaţionale, cei mai mici întrebau dacă sunt adevărate şi cum au ajuns să doarmă aici, la muzeu.

“A fost prea frumos !”

avion2Ziua a trecut foarte repede, iar copiii s-au întors pe seară la Aeroportul Otopeni, unde s-au tras concluziile. Unde au venit întrebările, curiozităţile. De aici, a urmat întoarcerea acasă. Zborul a fost un vis, o călătorie de neuitat pentru cei mai  mulţi dintre ei. Toţi întrebau dacă se va mai întâmpla vreodată… Niciunul nu şi-ar fi dorit să se încheie ziua. “A fost prea frumos. Dacă ei s-au bucurat, ne-am bucurat şi noi. A fost destul de greu, dar nimic imposibil. Desigur, am repeta experienţa”, a subliniat directorul Forin Stancu. La îmbarcare, Crăciuniţa i-a întâmpinat cu pungi de dulciuri şi multe zâmbete. Au urmat pozele şi sfaturile. Când au ajuns la Craiova, în mijlocul lor a apărut Moş Crăciun, cu care copiii s-a fotografiat, după ce i-au spus poezii şi cântecele. Copiii au promis că vor fi cuminţi, că vor învăţa carte, unii au spus că se vor face piloţi, alţii muzeografi, alţii spiriduşi şi fetiţele…Crăciuniţe.

Denis Barabas, Sales & Marketing Romania, Ryanair, a declarat:

denis barabas“Ryanair a fost încântată să le ofere acestor copii şansa de a zbura pentru prima oară şi a-l întâlni pe Moş Crăciun. Acesta a fost primul nostru “Zbor al lui Moş Crăciun” şi suntem mândri să fim partenerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Sperăm ca după această experienţă copiii să rămână cu amintiri deosebite şi le urăm pe această cale tuturor clienţilor români un Crăciun fericit şi un an nou 2017 liniştit.”

Florin Stancu, Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a declarat:

florin stancu“Acest parteneriat cu Ryanair le-a oferit copiilor o oportunitate extraordinară şi suntem recunoscători Ryanair pentru că a făcut posibil ca 150 dintre copiii noştri să ajungă în nori pentru prima oară. Călătoria a fost foarte distractivă şi le va face Crăciunul deosebit pentru fiecare dintre ei.”

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar român, a spus:

marinescuRyanair, îţi mulţumesc! Îţi mulţumesc pentru că zbori din şi către Craiova. Îţi mulţumesc pentru acest dar de neuitat pentru copiii din Craiova. În mod normal, conectezi oraşe şi oameni;, dar cu acest dar conectezi şi suflete. Sunt foarte fericit pentru participarea la acest eveniment.”