Violoncelistul Cristian Florea şi pianistul Mihai Ungureanu, în recital la Muzeul de Artă Craiova

0
513

Violoncelist, dirijor, manager artistic, profesor şi impresar, artist european în adevăratul sens al cuvântului, cu dublă cetăţenie – română şi germană – şi cu reşedinţe în Spania, România şi Republica Moldova, Cristian Florea se află astăzi la Craiova, unde, împreună de pianistul Mihai Ungureanu, susţin, de la ora 19.00, un recital Brahms la Muzeul de Artă. În program: Sonata nr. 1 în Mi minor, op. 38, şi Sonata nr. 2 în Fa major, op. 99.

Cristian Florea a fost student al Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, actuala Universitate Naţională de Muzică Bucureşti. Reuşeşte să obţină gradaţia de onoare la Conservatorul de Muzică din Freiburg im Breisgau, Germania, plecarea din ţară oferindu-i posibilitatea de a studia cu mari artişti care i-au influenţat dezvoltarea ulterioară. Dubla sa postură, de violoncelist şi dirijor, i-a asigurat prezenţa pe scenele din România, Elveţia, Germania şi ocazii numeroase de colaborare cu alţi solişti şi dirijori celebri. A făcut multă muzică de cameră în diferite formaţii: Trio cu pian George Enescu, Trio de coarde Livschitz (devenit ulterior Trio Zürich), Cvartetul de coarde Winterthur şi Orchestra de Cameră omonimă din Elveţia, Ansamblul 13 din Baden Baden.

Tentaţia baghetei a fost mereu prezentă, astfel că în 1986, atunci când a fondat  Orchestra de Cameră Freiburg, Cristian Florea şi-a împlinit un vis. După 1989, a devenit director artistic şi dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu. În 1992 a pus bazele Orchestrei Simfonice Europene şi de atunci în fiecare an realizează diferite proiecte: Concertul de Anul Nou, „Muzică din filme”, concerte extraordinare cu mari artişti: Jose Carreras, Montserrat Caballe, Teresa Berganza, Placido Domingo, Ainoah Arteta. În prezent, este dirijorul şef al Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. În anul 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie, iar ca student al Academiei de Muzică din capitală a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din majoritatea ţărilor din Europa, America de Nord şi de Sud (în S.U.A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra şi recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U.R.S.S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale (1986). A fost director general (1990-2000 şi 2003-2009) şi director artistic (2001-2003 şi 2012-2016) al Filarmonicii „Oltenia”.