Spectacolul „Exploziv” a deschis Festivalul Dramaturgiei Româneşti Contemporane

0
100

Prima ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti Contemporane, care se desfăşoară în perioada 6-12 noiembrie la Bucureşti, a fost deschisă ieri după-amiază, în Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie, cu spectacolul „Exploziv”, de Elise Wilk, regia Andrei Măjeri, montat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Luna trecută, „Exploziv” a mai fost prezentat pe două scene de anvergură: Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iaşi şi Festivalul FEST(in) pe Bulevard, din Bucureşti.

La Festivalul Dramaturgiei Româneşti Contemporane participă 16 spectacole cu piese româneşti contemporane ale unor teatre profesioniste naţionale, municipale sau companii teatrale private, din Bucureşti, Sibiu, Buzău, Botoşani şi Chişinău (Republica Moldova). Piesele au fost selectate dintre cele ale anului calendaristic curent, care au avut premiera anul acesta sau, în mod excepţional, în orice moment al stagiunii precedente, precizează organizatorii. Există şi o secţiune concurs destinată dramaturgilor români debutanţi.

În cadrul galei de decernare a premiilor, care va avea loc duminică la sediul Teatrului Dramaturgilor Români, juriul, format exclusiv din dramaturgi, va acorda Premiul pentru debut (dramaturgi), precum şi premii pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun text, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă. Vor fi acordate, de asemenea, premiul pentru critică dramatică şi/sau istorie teatrală şi premiul Dramaturgul anului.

Festivalul Dramaturgiei Româneşti Contemporane este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Dramaturgilor Români, şi finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.teatruldramaturgilor.ro.