Un credit de 50 de milioane de euro pentru proiecte inovatoare

0
93

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a semnat cu UniCredit Bank un acord de împrumut în valoare de 50 milioane de euro, prima astfel de finanţare acordată unei bănci comerciale din România prin intermediul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS). UniCredit Bank este un partener de lungă durată al BEI în România, încă din 2001, când a fost semnat un prim acord.

UniCredit Bank va folosi împrumutul pentru a finanţa proiecte inovatoare – după criteriile InnovFin – sau cu grad de risc mai ridicat, propuse de IMM-uri, companii cu capitalizare medie, întreprinderi de tip startup sau de companii care promovează ocuparea forţei de muncă, în general, şi a tinerilor, în particular. UniCredit Bank devine prima bancă comercială din România care beneficiază de garanţia de la bugetul UE, prin FEIS, pilonul principal al Planului de investiţii pentru Europa, cunoscut şi ca “Planul Juncker”.

Comisarul european Corina Creţu, responsabil pentru politica regională, a declarant că acordul semnat de Banca Europeană de Investiţii şi de UniCredit va oferi un sprijin de 50 milioane de euro unui număr de peste o sută de IMM-uri din România, întreprinderi ce joacă un rol esenţial în economia ţării: introduc pe piaţă produse inovatoare şi creează locuri de muncă în comunităţile locale. “Un acces mai bun la finanţare reprezintă “combustibilul” de care IMM-urile au nevoie pentru a propulsa economia, iar Fondul european pentru investiţii strategice, împreună cu fondurile politicii de coeziune, sunt exact acest combustibil. Mă bucur să văd că Planul Juncker funcţionează şi generează creşterea economică şi în România“, a subliniat Corina Creţu, comisarul european.

 ***

Potrivit datelor Comisiei Europene, IMM-urile româneşti reprezintă 99,7% din totalul firmelor din România şi asigură aproape două treimi din totalul forţei de muncă ocupate: circa 2,6 milioane de persoane. IMM-urile reprezintă aproximativ 50% din totalul valorii adăugate în economie: 29,8 miliarde euro.