Peste 1,6 milioane de lei, valoarea sancţiunilor contravenţionale acordate de inspectorii de muncă

0
354

itmCele trei trimestre scurse din acest an au adus şi un bilanţ al activităţii desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Se poate observa o scădere a „muncii la negru”, dar mai sunt probleme în ceea ce priveşte „munca la gri”, prin care se încearcă eludarea legii.

Cele două componente principale ale  activităţii depuse de inspectorii de muncă sunt „Relaţii de Muncă” şi „Securitate şi Sănătate în Muncă”. La primul capitol, s-au efectuat acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă la 1.320 de angajatori din judeţul Dolj. Au fost aplicate 213 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 900.000 de lei, pentru deficienţele constatate fiind stabilite 1.605 măsuri de remediere. De asemenea, au fost depistaţi 89 de angajatori care nu au respectat prevederile legale în ceea ce priveşte înregistrarea salariaţilor în registrul unic de evidenţă, cele 92 de contravenţii depistate fiind amendate cu un total de 211.000 de lei. „Inspectorii au făcut şase propuneri de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale. Mai atragem încă o dată atenţia că munca fără forme legale are consecinţe atât asupra lucrătorului, cât şi a angajatorului: lipsa protecţiei sociale a salariatului, pe perioada prestării muncii; imposibilitatea legală a angajatorului de responsabilizare a  lucrătorului pentru eventualele pagube produse de acesta”, a precizat  Cătălin Mohora, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj. Nu este lipsit de interes faptul că se încearcă diminuarea cât se poate de mult a „muncii la gri”, acolo unde salariaţii semnează contracte part-time, dar muncesc mai mult.mohora

Măsuri de asigurare a securităţii în muncă

În ceea ce priveşte Securitatea şi Sănătatea în Muncă, în cele nouă luni din 2016, pentru care s-a prezentat bilanţul, se poate vorbi despre un număr de 1.339 de controale efectuate, fiind dispuse 1.415 măsuri de remediere şi aplicate 897 de sancţiuni contravenţionale, suma totală a amenzilor depăşind 623.000 de lei. În aceeaşi perioadă amintită, au fost autorizate sau avizate spre funcţionare 93 de unităţi economice. Conform legislaţiei, fiecare eveniment soldat cu vătămare corporală a angajatului sau, mai rău, cu deces trebuie comunicat ITM. Astfel, au fost 173 de înştiinţări de acest gen, 18 dintre ele fiind soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Cele tragice sunt cercetate în continuare, pentru stabilirea vinovaţilor, însă foarte multe dintre ele au la bază cauze patologice, ceea ce conduce la concluzia că nu sunt efectuate responsabil controalele medicale periodice, mai ales în locuri cu risc ridicat de accidentare. „Am mediatizat acţiunile efectuate, în speranţa unui efect educaţional atât asupra angajaţilor, cât şi al salariaţilor. Pentru a se evita accidentarea lucrătorilor, s-au dispus sistarea a opt activităţi şi oprirea din funcţiune a şapte echipamente de muncă”, a mai menţionat Cătălin Mohora.