Bas-baritonul Sorin Coliban, de la Opera vieneză, e Don Giovanni la Craiova

0
304

Un invitat de marcă la Festivalul Internaţional „Elena Teodorini”: Sorin Coliban, bas-bariton al Operei de Stat din Viena. Duminică, 8 noiembrie, de la ora 19.00, va urca pe scena Operei Române Craiova în „Don Giovanni”, spectacol prezentat de această dată sub conducerea muzicală a maestrului Myron Michailidis.

Sorin Coliban se va afla pentru prima oară pe scena din Craiova, interpretând rolul titular cu care și-a făcut debutul internațional – în martie 1996, la Atena, într-un spectacol în regia celebrului bas italian Ruggero Raimondi. Alături de Sorin Coliban se vor afla Irina Polivanova (Rusia), Kakhaber Shavidze (Georgia), Cătălin Ţoropoc (Constanţa), Florin Ormenișan, Renata Vari, Noemi Modra, Dragoș Drăniceanu, orchestra, corul și baletul Operei Române Craiova şi manechinele Agenţiei One Models.

Spectacolul „Don Giovanni” de W. A. Mozart – un titlu de referință în istoria muzicii, printre cele mai des puse în scenă la operele din lume – a avut premiera la Craiova în octombrie 2014.Extraordinara punere în scenă este rezultatul unei colaborări de excepție dintre regizorul Plamen Kartaloff și scenograful Răsvan Drăgănescu. Costumele, purtând semnătura lui Cătălin Botezatu, reprezintă unul dintre punctele forte ale spectacolului, fiind pentru prima dată când cunoscutul designer are o astfel de colaborare, cu un teatru de operă și operetă.

Festivalul Internațional „Elena Teodorini”, ajuns la cea de-a XIV-a ediție – una „fără precedent, atât ca anvergură, cât și ca notorietate”, potrivit organizatorilor – se desfășoară în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie. 19 spectacole plus o sesiune de comunicări, urmate de un concurs internațional de canto, 9 trupe invitate, 4 teatre de operă din Europa transformă Cetatea Băniei, pentru 5 săptămâni, în capitala spectacolului de operă și balet. Evenimentul este organizat de Opera Română Craiova, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Municipal Craiova și Asociației „Craiva Capitală Europeană a Culturii 2021”.