Ministrul Sănătății a vizitat noile saloane de la Boli Infecțioase

0
141

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, împreună cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, au inaugurat, ieri, etajul al III-lea al Spitalului de Boli Infecțioase care se modernizează cu fonduri de la bugetul local. Tot ieri, ministrul Sănătății a vizitat și secția de copii a Spitalului Municipal „Filantropia”, care se află lângă Parcul „Romanescu” și care a fost reabilitată tot în această vară de Primăria Craiova.

Lucrările de modernizare pe palierul al III-lea al spitalului nu sunt deocamdată încheiate, dar primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că s-a profitat de prezența în Bănie a ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, pentru a fi inaugurate o parte din saloanele care sunt deja gata. „Noi ar fi trebuit să facem această lansare săptămâna viitoare, dar pentru că ați venit în vizită, am profitat de prezența dumneavoastră aici și îl inaugurăm puțin mai devreme, deși mai rămăseseră câteva chestiuni de făcut. Mai trebuie să vină plasmele și frigiderele, dar în câteva saloane au venit deja”, a spus primarul Craiovei.

Bănicioiu: „Craiova, un caz fericit”

Ministrul a urcat la etaj cu noul lift al unității sanitare și a vizitat câteva din încăperi, declarându-se foarte mulțumit de ceea ce a văzut. „Mare parte din infrastructura spitalicească de la nivel național este veche și depăşită, investiţiile au lipsit cu desăvârşire. Iată cazul fericit: de când e noua conducere la Primărie, la Craiova se investeşte masiv în Sănătate. Dar repet, starea este generală, ne chinuim să convingem foarte multe autorităţi să bage bani în spitale şi de multe ori le spun că ţine şi de cum îşi prioritizează ei lucrurile”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Municipalitatea va continua investițiile

Primarul Olguța Vasilescu i-a spus lui Bănicioiu că a început să investească în acest spital din 2012, de cum a preluat mandatul, dar că la Spitalul de Boli Infecțioase este nevoie, în continuare, de mai multe investiții. „Spitalul se prezintă mult mai bine decât se prezenta în urmă cu doi ani. Oricum, mai avem mult de lucru, este spitalul pentru care trebuie, în continuare, făcute investiții masive față de celelalte care sunt aproape la cheie”, a spus Olguța Vasilescu, menționând că Filantropia și Neuropsihiatria arată acum, prin comparație, ca niște „spitale occidentale”.

Un spital de top, la sfârșitul lui 2015

Managerul spitalului, Adina Turcu, i-a arătat ministrului Sănătății fotografii cu bucătăria, spălătoria și saloanele spitalului de dinainte ca acestea să intre în reabilitare și a anunțat că etajul al doilea, care se află acum în lucru, va fi inaugurat de Crăciun, urmând să intre în lucru, de anul viitor, și etajele unu și patru ale spitalului. Tot din primăvară vor începe și lucrările de reabilitare termică și amenajare a fațadei, care se fac pe bani europeni. „Chiar dacă noi igienizam saloanele, ne trezeam că se sparg țevile și de fiecare dată aveam aceeași problemă: eram ca în drama meșterului Manole, ceea ce facem astăzi, se strică mâine. La sfârșitul anului 2015, acest spital va arăta ca unul de top, de altfel ca toate spitalele care aparțin de municipalitate”, a menționat Olguța Vasilescu.

Peste 1 milion de lei, sumă investită în 2014

Lucrările de la Spitalul de Boli infecțioase s-au făcut numai cu bani de la bugetul local. În 2012, s-a investit suma 876. 548 de lei, în anul 2013 investițiile s-au ridicat la suma de 1.104.382 de lei, iar anul acesta s-au alocat 1.027.962 de lei. „Când am devenit primar, am văzut că era o problemă. Nu se plăteau nici măcar utilitățile. Acum nu numai că se asigură utilitățile, dar se fac și investiții foarte serioase în domeniul de sănătate și asta a permis ca medicii să poată să primească tichete de masă”, a declarat primarul Craiovei. De altfel, Olguța Vasilescu a promis că, până la sfârșitul anului 2015, Primăria Craiova are în plan ca toate spitalele ce aparțin de municipalitate să fie complet utilate, să aibă mobilier și aparatură noi.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE