În cadrul celui de-al III-lea contract de finanţare / Zece noi echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă

0
297

Agenţia de Dezvoltare Intercomunitara Sud Vest Oltenia „se primeneşte” cu zece noi echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acestea se adaugă celor 54 de echipamente deja achiziţionate şi funcţionale în cadrul primelor două contracte implementate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud Vest Oltenia.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sud Vest Oltenia (ADI) va începe implementarea unui nou contract de finanţare în cadrul domeniului major de intervenţie 3.3 – „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”. Proiectul cu titlul Optimizarea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă in Regiunea Sud-Vest Oltenia” are o valoare totală de 6.339.199,99 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 6.046.305,99 lei, a fost semnat ieri de Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, şi Ion Prioteasa, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sud Vest Oltenia.

Alte două contracte implementate şi finalizate de ADI

În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona zece echipamente, după cum urmează: cinci autovehicule cu şenile/roti tip UTV cu capacitate mărită de trecere; trei autofreze de zăpadă şi două autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă – FRAP. Prin achiziţionarea acestor echipamente şi  repartizarea lor în localitățile Craiova, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Baia de Aramă, Slatina, Râmnicu Vâlcea, se va  îmbunătăţi capacitatea de răspuns în situații de urgență pe timp de iarnă la nivelul Regiunii 4 Sud-Vest Oltenia prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acest proiect se adaugă altor două contracte implementate şi finalizate de ADI în cadrul Domeniului Major de Intervenţie 3.3, respectiv: „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud Vest Oltenia”, contract în valoare totală de 51.125.806,71 lei (din care finanţarea nerambursabilă este de 40.313.411,76  lei) şi „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea Sud – Vest Oltenia”, contract în valoare totală de 18.173.670,11 lei (din care finanţarea nerambursabilă este 14.348.595,72 lei).

Îmbunătăţirea sistemului integrat pentru acţiune coordonată

Prin implementarea celor trei contracte, care beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 15 milioane de euro, au fost sau urmează a fi achiziţionate 64 de echipamente, împărţite pe patru categorii. „Implementarea celor trei contracte va conduce la îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenție, la creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, dar şi la consolidarea, dezvoltarea şi îmbunătăţirea sistemului integrat pentru acţiune coordonată, de comandă şi control, rapidă şi eficientă în cazuri de urgenţă şi dezastre majore”, a precizat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Cele 25 de localităţi care vor beneficia de serviciile pentru intervenţii în situaţii de urgenţă îmbunătăţite vor fi în primul rând cele cărora li se vor repartiza echipamentele achiziţionate prin proiect. În judeţul Dolj – Craiova, Băileşti, Calafat, Segarcea, Bechet; în Gorj – Târgu Jiu,  Hurezani,  Motru, Turceni, Novaci; în Mehedinţi – Drobeta-Turnu Severin, Vânju Mare, Baia de Arama, Strehaia, Orşova; în Olt – Slatina, Caracal, Scorniceşti, Balş, Corabia, Osica; în Vâlcea – Râmnicu Vâlcea Drăgăşani, Govora, Brezoi, Grădiştea.

Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, angajaţii şi voluntarii din cadrul sistemului de asistenţă medicală şi tehnică de urgenţă prespitalicească şi intervenţie la incidente minore şi majore sunt beneficiarii direcţi ai acestor contracte, iar întreaga populaţie a regiunii SV Oltenia reprezintă beneficiarii indirecţi.

Elaborarea şi implementarea unor proiecte strategice la nivel regional

Utilizatorii finali ai echipamentelor pe structuri de intervenţie în cadrul bazelor judeţene sunt: detaşamentele de pompieri, secţiile de pompieri, pichetele de pompieri şi gărzile de intervenţie din localităţile mai sus menţionate. „Depunerea, în cadrul DMI 3.3 a acestor trei proiecte de către un singur aplicant, constituit din cele cinci consilii judeţene din regiune, reprezintă un exemplu de succes, cât şi o premieră în Oltenia, fiind primul proiect integrat, cu vocaţie regională. Acest aspect a condus la elaborarea şi implementarea unor proiecte strategice la nivel regional, cu un impact foarte mare. În egală măsură, un merit deosebit îl are Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de lider de proiect, cu echipa sa de management, pentru modul în care au coordonat activitatea de elaborare a celor trei aplicaţii. Doresc să îi felicit, cu aceasta ocazie, şi să le urez succes în implementarea celui de-al treilea contract pe care l-am semnat împreună”, a mai spus Marilena Bogheanu.