Construcția spitalului regional, licitată în februarie

0
336

Aflat, ieri, într-o vizită de lucru la Craiova, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că, în luna februarie a anului viitor, va fi lansată licitația pentru viitorul spital regional ce urmează să fie construit în Bănie. Unitatea sanitară va avea în jur de 1.000 de paturi și va deservi toată zona Olteniei.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, într-o conferință de presă susținută ieri la Craiova, că a vizitat Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova și că nu a fost mulțumit de condițiile care le sunt oferite pacienților internați aici. „Am apucat să vizitez spitalul și mă nemulţumeşte că lucrurile nu sunt exact cum mi-aş fi dorit. E nevoie de investiţii foarte mari acolo. Trebuia să se facă de mult timp şi, repet, unele foarte mari. Din păcate nu s-au făcut, iar  noi constatăm acum. Trebuie făcut spital regional aici și, practic, tot spitalul nr. 1trebuie mutat în spitalul cel nou. Oricât am investi acolo, după atâţia zeci de ani în care lucrurile au stagnat, cred că ne-ar costa mai mult reabilitarea decât investiţia nouă”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Din luna februarie, ar urma să înceapă licitația

Bănicioiu a declarat că există totuși „o veste bună” pentru sistemul sanitar din Dolj, anume că se va construi, din primăvară, spitalul regional despre care se tot vorbește. „Vestea bună este că, în sfârşit, negocierile cu Comisia Europeană s-au încheiat, acordul de parteneriat s-a semnat și cred că mai devreme de primăvară putem lansa procedurile pentru construcţia noului spital. Adică din luna februarie putem demara licitaţia”, a declarat ministrul Sănătății. Bănicoiu a spus că, în momentul în care se va termina acest spital regional, se așteaptă ca numărul mare de transferuri de pacienți de la Spitalul nr. 1 către unitățile sanitare din București sau din țară să scadă. „Dacă ne uităm pe transferurile care vin către Bucureşti, Craiova are un grad foarte ridicat de transferuri. Am încercat să suplinim foarte mult şi cu elicopterul, dar ideea e nu să preluăm noi orice caz de urgenţă şi să-l ducem la Bucureşti. Costurile sunt mult mai mari, dar asta e situaţia în momentul de faţă. Să terminăm odată spitalul regional şi cred că, în momentul acela, puteţi fi unitatea de referinţă din regiune”.

Spitalul va avea 1.000 de paturi

Potrivit acestuia, va fi vorba despre un spital regional modern, care va avea în jur de 900-1.000 de paturi și care se va ridica la standardele europene pe care le așteaptă toți pacienții. „Din luna februarie, cel târziu din martie, vom demara licitaţiile. Sper ca în doi sau trei ani să fie şi gata. Important e că, în sfârşit, se demarează. A fost la stadiul de proiect, dar important este că am reuşit să-i convingem pe cei de la Uniunea Europeană să acorde acești bani cu destinaţie specială. Deci, indiferent că se schimbă ministrul, guvernul sau orice altceva, nu mai poate fi schimbată şi destinaţia banilor respectivi”, a dat ca sigură construcția acestui spital ministrul Bănicioiu.

Craiova, aleasă dintre mai multe orașe

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, i-a mulțumit ministrului pentru faptul că Bănia a fost aleasă dintre mai multe orașe mari ale țării pentru construcția unui astfel de spital, spunând că era nevoie de un astfel de proiect în această zonă. „Vă mulţumim că v-aţi gândit la Craiova, pentru că ştiu că a fost bătălie mare pe acest spital regional. Dacă să-l ia Constanţa sau Ploieştiul, şi Bucureştiul a fost la un moment dat… Până la urmă, decizia guvernului a fost să construiască la Craiova şi nu putem decât să vă mulţumim. Chiar avem nevoie. Din punctul meu de vedere, oricâţi bani s-ar băga la Spitalul nr. 1, acesta nu mai poate fi scos la lumină vreodată”. Primarul Craiovei i-a prezentat lui Bănicioiu propriul proiect pentru construcția unui spital municipal pe scheletul construcției începute în 1992 și aflat chiar în curtea spitalului de Boli Infecțioase.

Primăria are în proiect și un spital municipal

De anul viitor, municipalitatea își propune să scoată la licitație construcția acestui nou spital. „Cele trei spitale ale noastre se vor reuni practic într-unul singur, municipal. Este vorba de o clădire cu 9.000 mp, deci suficient de mare, cu atât mai mult cu cât am pierdut în instanţă un corp de clădire foarte important al Spitalului nr. 2 „Filantropia” şi care ne ridică mari probleme. La ora actuală nu mai putem să investim nici măcar un leu acolo, deși toaletele sunt sparte. Clădirea este a Casei de Pensii. Deocamdată nu ne-au dat afară de acolo, dar ideea este ca, în viitor, să începem construcţia”, a menționat Olguța Vasilescu, fiind convinsă că, în câţiva ani, sistemul sanitar din Craiova va fi pus la punct.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE