Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Prin intermediul acestui proiect încercăm să aducem un plus de civilizaţie”

0
747
Amenajarea primei platforme pe care sunt instalate containerele îngropate destinate colectării deşeurilor în Craiova a fost finalizată la finele săptămânii trecute, la evenimentul de recepţie a lucrărilor participând preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul municipiului, Mihail Genoiu. Investiţia este realizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro şi prevede amenajarea a 438 de platforme, pe care vor fi instalate 759 de containere de diferite capacităţi, precum şi furnizarea a 15 utilaje specifice, pentru gestionarea acestora.
Investiţia constituie o componentă a proiectului cu finanţare europeană „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai vizat achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, precum şi construirea a patru staţi de transfer, a două staţi de compostare şi a unei staţi de sortare a deşurilor. „Astăzi (n.r vineri) avem prima platformă pentru deşeuri amenajată în municipiul Craiova. De altfel, contractul pentru furnizarea şi montarea containerelor îngropate este ultimul aflat în derulare din cele 7 contracte semnate în vederea creării sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul nostru. Iată, ne aflăm în linie dreaptă cu această investiţie de 7,5 milioane de euro numai pentru Craiova, iar în perioada următoare cu siguranţă vor fi recepţionate noi platforme, pentru că se lucrează deja în mai multe zone din oraş. Prin intermediul acestui proiect încercăm să aducem un plus de civilizaţie, iar cei care merg mai des în străinătate au putut vedea astfel de instalaţii în marile oraşe ale Europei. De acum intrăm şi noi în această categorie. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem avea montate toate containerele prevăzute în contract. Acest proiect nu era posibil fără implicarea nemijlocită a doamnei Lia Olguţa Vasilescu şi vă readuc aminte că, în urmă cu câţiva ani, am fost împreună în municipiul Slatina pentru a vedea cum funcţionează aceste instalaţii complexe, pe care autorităţile locale din Olt le operau deja.”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean  Dolj, Ion Prioteasa.

„Mă bucur că încep să fie amenajate primele platforme îngropate în municipiul Craiova”
Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a afirmat că implementarea proiectului de amenajare a platformelor pentru deşeuri reprezintă un moment important pentru comunitate. „Mă bucur că încep să fie amenajate primele platforme îngropate în municipiul Craiova, pentru că ele aduc un plus de confort, de curăţenie, de civilizaţie oraşului nostru. În momentul în care vor fi montate aceste instalaţii în tot municipiul, va trebui să dispară mirosul, dar şi gunoiul din jurul acestor containere. Vom realiza investiţii în continuare pentru protejarea lor, iar primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a păstra aceste containere îngropate într-o stare bună şi pentru a nu fi deteriorate este să asigurăm monitorizarea video a lor. Este foarte important acest aspect, mai ales după experienţa pozitivă pe care am avut-o cu montarea camerelor în Parcul «Nicolae Romanescu». Prin implementarea acestui proiect, facem un pas înainte, iar noi, ca oraş, în fiecare clipă demonstrăm că suntem capabili să ţinem pasul cu tot ce este nou, cu tot ce este frumos”, a subliniat primarul Mihail Genoiu.

729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi
Lucrările pentru amenajarea celor 438 de platforme destinate amplasării containerelor îngropate în municipiul Craiova se derulează în cadrul unui contract cu valoarea totală de aproximativ 7,5 milioane de euro, încheiat între Consiliul Judeţean Dolj şi S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L., contract în care mai sunt incluse procurarea şi montarea a 729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi şi a 30 de containere de 3 metri cubi, precum şi furnizarea a 15 utilaje specifice. Marius Croitoru, reprezentantul European Waste Tehnology, companie care implementează contractul pentru amenajarea platformelor pe care sunt instalate containerele îngropate destinate colectării deșeurilor în Craiova, a precizat: „Ne bucurăm că începem acest proiect de montare a containerelor îngropate și sperăm ca în cel mai scurt timp să-l ducem la bun sfârșit. Echipele noastre vor lucra în mai multe locuri odată, întrucât noi ne-am propus să executăm astfel de acțiuni pe patru amplasamente zilnic. Sperăm ca în 45 de zile să finalizăm amenajarea platformelor pentru care există deja autorizație de construire.”
Vicepreşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile:
„Vreau să-i felicit pe toţi colegii care implementează acest proiect de ani de zile, căci suntem deja la cel de-al şaptelea contract pe care îl derulăm în cadrul «Sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj». Acest ultim demers este unul de o importanţă deosebită şi, odată cu el, vom scăpa de deşeurile aruncate la întâmplare, dar şi de mirosul neplăcut din jurul containerelor. Acum, trebuie să trecem la următoarea etapă, cea de conştientizare a populaţiei, şi să începem să colectăm selectiv. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede şi să vedem cel de-al 759-lea container montat în cel mai scurt timp. De menţionat este faptul că, până în prezent, au fost obţinute 73 de autorizaţii de construire pentru realizarea platformelor, iar alte 47 se află în curs de elaborare.”
 
Viceprimarul municipiului Craiova Adrian Cosman:
„În aceste zile, implementăm în Craiova un program-pilot, prin intermediul căruia am montat în oraş mai multe containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Noi ne dorim ca, în municipiul nostru, această rată a colectării pe tipuri de gunoi să fie cât mai mare. Până în acest moment, am achiziţionat un număr de 33 de recipiente, pe care am reuşit să le montăm în toate zonele Craiovei, urmând ca de anul viitor să aducem mai multe.”