Liceele din Dolj sunt provocate să se întreacă într-una dintre cele mai interesante şi incitante competiţii, în care le sunt puse la încercare cunoştinţe de cultură generală, talent literar, abilităţi artistice, sportive, dar şi de orientare turistică şi cunoaştere a oraşului nostru. „Competiţia Tinereţii” este organizată de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Judeţean Dolj, şi se bucură, din ce în ce mai mult, de mare interes în rândul elevilor. La ediţia actuală sunt înscrise 22 de licee din Craiova şi judeţ, fiind, de departe, cea mai mare participare de până acum. Pe 27 mai, la finalul competiţiei, vom cunoaşte care va fi „Liceul Anului 2017”.
„Competiţia Tinereţii” începe pe 8 octombrie, cu parada liceelor, şi se termină pe 27 mai. De la începutul anului şcolar şi până acum au avut loc înscrierile, dar organizatorii au precizat că mai pot fi primite în concurs şi alte licee pe parcursul competiţie, dar cu riscul de a pierde anumite probe.
La ediţia de anul trecut au participat 2.000 de elevi, de la 12 licee înscrise, însă anul acesta se aşteaptă o participare şi mai mare, dat fiind faptul că sunt înscrise 22 de unităţi şcolare. Printre participanţi se află liceele craiovene nou-înfiinţate, Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” şi Liceul Francez Voltaire, multe licee din Craiova, care nu s-au mai înscris în anii trecuţi, precum şi licee din judeţ – Calafat, Filiaşi, Segarcea, Bechet şi Dăbuleni.
„E clar că proiectul începe să prindă din ce în ce mai mult. Regretăm faptul că nu sunt toate liceele, cu atât mai mult cu cât elevii din liceele respective şi-ar dori să participe. Dar să sperăm că, de la an la an, vor înţelege că acest proiect este în beneficiul lor, că îi ajută în dezvoltare şi reuşesc să-şi descopere o serie de talente şi abilităţi. Dincolo de competiţia în sine şi partea distractivă, este o competiţie care îi ajută să înveţe foarte multe lucruri noi, pentru că noi vom organiza şi cursuri la anumite probe, care se vor derula pe parcursul a trei week-end-uri”, a menţionat Alina Ionescu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj.
Parada liceelor deschide competiţia, în această sâmbătă
Competiţia va începe în forţă, sâmbătă, la ora 11.00, cu parada liceelor. Este unul dintre cele mai colorate momente ale concursului, fiecare liceu defilând cu pancarte, steaguri, costume, uniforme, mascote. Adică aşa cum vor şti ei mai bine că-şi pot exprima identitatea şi mesajul. Potrivit organizatorilor, parada se va desfăşura pe traseul Piaţa „Mihai Viteazul” – strada „Unirii”, cu sosire în Centrul Vechi, în Piaţa „Fraţii Buzeşti”.
„Această competiţie se află la a IX-a ediţie, dar în ultimii patru ani a crescut foarte mult, a devenit mult mai complexă şi completă. Participarea masivă a şcolilor se datorează faptului că elevii au văzut că această competiţie este una serioasă, ei muncesc, dar, în acelaşi timp, se simt bine şi se distrează, ceea ce este un lucru extraordinar. Vorbesc între ei, comunică şi atunci decizia de la participa la competiţie le aparţine. Noi nu le-am impus să vină sau să nu vină, faptul că au venit este dorinţa lor. Competiţia generează concurenţă şi sunt sigură că vom avea surpriza să vedem nişte lucrări expuse de copii sau nişte rezultate ale muncii lor foarte frumoase”, a afirmat inspectorul şcolar general Lavinia Craioveanu.
Elevii vor fi testaţi cu şapte probe
Pe parcursul competiţiei, liceele se vor întrece la şapte probe, foarte diverse, care vor fi notate cu puncte. Punctajul final va fi alcătuit din cumularea tuturor punctelor şi va da câştigătorii. „Nici o probă nu este eliminatorie sau obligatorie, un liceu poate să participe la o parte din probe sau la toate. Prima probă cu care vom începe anul acesta este cea de Oratorie şi Dezbatere. Alte probe sunt cele de cultură generală şi antreprenoriat, aceasta din urmă fiind o probă în care liceele sunt chemate prin echipe formate din patru elevi ca să prezinte un plan de afaceri. Avem şi o probă artistică, pe mai multe categorii: dans, artă plastică, artă fotografică, muzică. Dansul este împărţit, la rândul său, în mai multe genuri. La fel şi muzica, în mai multe stiluri muzicale. Există şi o probă de teatru, care este preferată de foarte mulţi elevi, iar anul acesta am introdus şi literatura. Elevii vor trebui să prezinte lucrări la două secţiuni, poezie şi proză scurtă”, a menţionat Alina Ionescu.
O probă extrem de interesantă este cea intitulată „Descoperă Craiova”. În cadrul acesteia, fiecare liceu, care va participa cu câte un echipaj din patru elevi, va avea de parcurs un traseu cultural. Pe parcursul a cinci ore, cu ajutorul unor indicii, echipajele vor trebui să găsească mai multe obiective socio-culturale, economice, istorice şi religioase din Craiova.
Rivalul Facebook-ului
Competiţia mai cuprinde o probă de orientare turistică şi o probă sportivă, iar la final fiecare liceu va prezenta câte un filmuleţ în care să arate cum a pregătit probele, momente inedite şi hazlii din perioada competiţiei. „Sunt foarte multe probe, este un efort foarte mare pe care îl fac atât echipele de coordonare din cadrul fiecărui liceu – profesori şi elevi –, dar şi coordonatorii proiectului, deoarece toate probele se vor desfăşura în week-end pentru a nu perturba procesul de învăţământ”, a menţionat directorul DJTS Dolj.
Inspectorul şcolar general Lavinia Craioveanu a punctat faptul că nu este vorba doar de o competiţie, ci este şi o perioadă în care elevii învaţă şi multe lucruri noi. „O altă competiţie între licee, de o asemenea anvergură şi cu atât de multe probe, nu există. Sunt concursuri şi olimpiade şcolare, dar o competiţie care să cuprindă atât de multe domenii nu mai avem. Este foarte importantă, pentru că noi trebuie să îi atragem pe copii către astfel de activităţi extraşcolare, aşa încât să putem fi un rival foarte puternic faţă de tentaţiile care există acum pentru ei, şi mă gândesc la statul pe reţele de socializare, de pierdere efectivă a timpului pe care îl au”.
„Competiţia Tinereţii” se află la cea de-a IX-a ediţie, dar este prima dată când se bucură de o participare atât de numeroasă a liceelor din judeţ.