Sfinţii Serghie şi Vah, sărbătoriţi la Catedrala mitropolitană din Craiova

0
187

SfintiÎn fiecare an, la 7 octombrie, Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova îmbracă haine de sărbătoare pentru a-i cinsti pe doi dintre ocrotitorii săi spirituali: Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah, ale căror moaşte se află depuse spre cinstire şi închinare în acest sfânt lăcaş. Sub purtarea de grijă a celor doi sfinţi mucenici vor avea loc în această zi şi festivităţile dedicate începutului noului an universitar teologic.

Aseară, în ajunul praznicului, după săvârşirea slujbei Vecerniei unită cu litia, racla în care se află moaştele Sfinţilor Serghie şi Vah a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Momentele liturgice au continuat cu slujba Utreniei, iar la miezul nopţii a fost săvârşită Sfânta Liturghie. Astăzi, în ziua de prăznuire, la Catedrala mitropolitană va fi săvârşit Acatistul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, urmat de slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

După Sfânta Liturghie, la ora 12.30, în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare (strada Brestei nr. 24), are loc festivitatea deschiderii anului universitar teologic 2016-2017. Cu acest prilej va avea loc şi ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului britanic Sebastian Brock, de către Facultatea de Teologie din Craiova.

Moaştele Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah au fost aduse în ţara noastră de domnitorul Neagoe Basarab şi depuse la Mânăstirea Curtea de Argeş. În anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaşte au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei.