Teatrul „Colibri” s-a mutat în casă nouă. În curând va redeschide „fabrica de poveşti”!

0
447

Chiar în prima zi a acestei luni, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” s-a mutat în casă nouă – în clădirea Clubului Cultural al Sindicatului Liber Electroputere Craiova, situat pe Calea Bucureşti nr. 56, primită în administrare de la Primărie, în urmă cu patru luni –, lăsând în urmă sediul de pe strada „Împăratul Traian” nr. 28-30, unde era chiriaș din 2009. 

Tot ce s-a materializat într-o istorie de 65 de ani a instituției, de la recuzită de spectacol la birouri, a încăput în câteva zeci de transporturi, deloc mic fiind efortul angajaților teatrului pentru ca activitatea să reintre în normal cât mai repede. Și pentru că, după serioase lucrări de reparații și renovări, sunt asigurate principalele condiții, acest lucru se va și întâmpla, în curând, și din punct de vedere artistic. Motivul e simplu: copiii sunt nerăbdători să se întâlnească din nou cu minunatele personaje de poveste!

„E o problemă de zile până când vom avea primul spectacol în noul sediu. Dar nu cel inaugural, ci va fi un fel de rodaj al scenei, al sălii”, precizează managerul instituției, Adriana Teodorescu. Oficial, cortina se va ridica la „Colibri” luna viitoare, în cadrul unei festivități „fastuoase și foarte vesele”, cu o mulțime de invitați din țară și… covor roșu!

În noul sediu de pe Calea București – ce dispune, la parter și etaj, de o suprafață utilă de 1.150 mp – e ca într-un furnicar chiar și acum, după patru luni de lucrări intense de reparații și amenajări. E adevărat că ce a fost mai greu a trecut, însă mai sunt destule de pus la punct! O demonstrează zecile, poate chiar sutele de saci îngrămădiți în câte un colț, mobilierul ce încă nu și-a găsit locul în încăperile proaspăt zugrăvite, sala de spectacol care n-a scăpat în totalitate de aerul ponosit, câte o instalație ce refuză să funcționeze așa cum trebuie, ușile de la intrare cu al lor aspect indecis…

O mână de ajutor din partea tuturor angajaților teatrului

„E foarte greu când te muți cu domiciliul, darămite cu o instituție! Înseamnă să muți istoria unui teatru, cu recuzită, păpuși, costume, decoruri, tehnică de scenă, birouri, ateliere… Nu este simplu și nu este puțin lucru!”, spune managerul Adriana Teodorescu. «Poate lumea crede că teatrul nostru este mic, pentru că se numește „Colibri”. Sau pentru că s-a obișnuit ca, de 7 ani încoace, să ne vadă cu spectacole mai mici și cu câte o remorcuță pe ici, pe acolo. Ei bine, nu e așa: avem 65 de ani de istorie în spate și suntem un teatru profesionist. Unul care vrem să redevină ceea ce a fost odată, când avea sediu, și chiar mai mult de atât!», mai spune Adriana Teodorescu.

Zeci de transporturi au fost făcute, timp de trei zile, la sfârșit de septembrie, pentru mutare, cu microbuzul instituției, prevăzut cu remorcă, dar și cu mașini închiriate. Iar de la muncă nu s-a dat în lături nimeni: actori, economiști, ingineri, tehnicieni și nu numai, fiecare după posibilitățile… fizice. O mână de ajutor au dat și angajații de la Salubritate și cei ai Regiei de Transport craiovene, iar cei de la Termoficare încă se străduiesc „să vină de hac” instalației de încălzire care, ca și clădirea ce o adăpostește, dă semne de bătrânețe. „Fiind o clădire foarte veche și în care nu prea s-au făcut reparații în ultimii zeci de ani, se întâmplă neprevăzutul: se sparge o țeavă, crapă un calorifer… Dar ne-am așteptat la lucrurile astea și ne-am luat măsuri de precauție. Iar cei de la Termoficare au fost foarte prompți. Le mulțumesc tuturor și în special colegilor din teatru”, a adăugat managerul instituției.

800.000 de lei pentru reparații și amenajări interioare

„La pachet” cu noul sediu, Teatrul „Colibri” a primit, inițial, din partea Primăriei Craiova și o rectificare bugetară de 200.000 de lei pentru renovarea lui. Însă, după evaluările la fața locului și descoperirea „viciilor ascunse” ale acestui imobil construit cu 43 de ani în urmă, a fost necesară majorarea sumei la 800.000 de lei. Una cu ajutorul căreia clădirea și-a schimbat atât interiorul, cât și exteriorul, fiind aproape gata să-și primească oaspeții.

Banii au fost folosiți pentru realizarea acoperișului pe o suprafață de peste 2.000 mp, cu instalațiile pluviale aferente, repararea instalației termice, inclusiv înlocuirea caloriferelor și țevilor, refacerea instalațiilor sanitare, zugrăvirea tuturor încăperilor, montarea de parchet laminat, repararea ferestrelor, înlocuirea sau montarea geamurilor și – una dintre cele mai dificile operații – rezolvarea problemelor privind instalația electrică. De asemenea, a fost cumpărat covor profesional pentru scenă, „adică nu ne va fi rușine să primim orice fel de trupă de teatru, de oriunde din lume”, explică Adriana Teodorescu. „Dar mai sunt lucruri pe care nu le-am știut de la bun început – de exemplu că nu există proiect tehnic pentru mecanica de scenă. Așa că îl facem, pentru ca tot ce înseamnă tehnică și mecanică de scenă să poată fi reparat și funcțional”, a mai spus aceasta.

Aspect mai vesel și atractiv pentru sala de spectacole și exteriorul clădirii

În curând, și sala de spectacole va scăpa de aerul ponosit, și asta pentru că în atelierele teatrului au intrat în lucru noile huse pentru scaune. Sunt aproximativ 400 la număr, colorate în trei nuanțe, care vor da „un aspect mult mai vesel, atractiv, dar în același timp elegant”, potrivit pentru spectacole de toate genurile și pentru toate vârstele. Și nu numai spectacole, spune conducerea teatrului: craiovenii și toți cei care ne vor vizita orașul vor putea să participe aici la o mulțime de evenimente culturale.

În ton cu interiorul este și exteriorul clădirii, al cărei roșu englezesc deja atrage atenția trecătorilor. Meritul este al artistului craiovean Cristi Popa, care a ales culoarea ținând cont atât de arhitectura clădiri, cât și de zona în care ea este amplasată. Tot cu Cristi Popa teatrul a colaborat și pentru schimbarea aspectului ușilor de la intrarea principală în instituție. „Face un lucru care este unic în țară, cel puțin deocamdată: o operă de artă utilă urban, dar care aparține unei instituții de cultură. Este o lucrare în metal, care va înnobila ușile de la intrarea în teatru. O parte a fost montată, urmează cealaltă”, a menționat managerul, adăugând că artistul va fi cel care își va pune amprenta artistică și asupra foaierului teatrului.

Se impune achiziția de tehnică de scenă

Deși acum dispune de un sediu și o sală proprie de spectacole, „Colibri” mai are câteva neajunsuri. Unul, destul de important, este tehnica de scenă, a cărei achiziție se impune. „De mai bine de 10 ani, noi n-am cumpărat nimic din ceea ce înseamnă necesar pentru partea tehnică, respectiv pentru partea de sunet și lumini. E foarte adevărat că era puțin probabil să aprobe cineva achiziționarea unor proiectoare, a unor mixere de sunet sau de lumini ori a unei instalații care trebuie la scenă atât timp cât noi… n-aveam scenă. Dar, în același timp, știți cum spune românul: iarna să-ți faci căruță și vara sanie… Poate că era bine să mai avem câte ceva. Dar nu e târziu nici acum”, a declarat Adriana Teodorescu.

Banii pentru astfel de achiziții vor fi prevăzuți în bugetul pe anul viitor al instituției. „Întâi să vedem cum funcționăm cu ceea ce avem acum, apoi ne vom da seama ce ne trebuie pentru mai departe”, a mai spus managerul.

Doar câteva zile până la primul spectacol, o lună până la deschiderea oficială!

Mutarea sediului nu a afectat prea mult activitatea teatrului din punct de vedere artistic. În iulie și august, craioveni s-au putut bucura de nu mai puțin de 42 de reprezentaţii în cadrul stagiunii estivale „Maratonul păpuşilor”, iar în prezent artiștii participă la mai multe evenimente teatrale organizate în țară. „Este perioada festivalurilor și cei din breaslă știu acest lucru: în fiecare toamnă este o explozie de asemenea ample manifestări, la care, din fericire, noi participăm, pentru că suntem invitați”, a subliniat Adriana Teodorescu, enumerând doar Festivalul de vară „Teatru, stradă şi copil” al Teatrului „Ţăndărică” din Bucureşti, Festivalul Internaţional „Poveşti” al Teatrului „Prichindel” din Alba Iulia și Festivalul Internaţional al teatrelor de păpuşi şi marionete „Puck” al Teatrului de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca.

Vestea bună este că foarte curând craiovenii se vor putea bucura la ei acasă de reprezentațiile păpușarilor de la „Colibri”. „E o chestiune de zile până când vom avea primul spectacol. Dar nu va fi cel inaugural, ci un fel de rodaj al scenei, al sălii. Inaugurarea va fi la începutul lunii noiembrie, una fastuoasă și foarte veselă. Cu covor roșu, pentru că merită acest lucru și Craiova, și păpușarii. Și cu mulți invitați din țară”, a dezvăluit managerul.

 

Adriana Teodorescu

Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”: «Mutarea teatrului într-un sediu propriu, cu sală de spectacole, e o datorie care trebuie plătită cu asupra de măsură craiovenilor, pentru că ei au fost privați, în primul rând, de ceea ce înseamnă calitatea actului cultural. În al doilea rând, în sfârșit Primăria a reușit să deschidă ochii și să deschidă porțile către cultură, ceea ce e mare lucru. Și acest fapt dă strălucire și noblețe orașului. Pentru că un oraș de calibrul Craiovei, cu o asemenea tradiție culturală, suferea din cauza obtuzității și a dezinteresului, până la urmă, al fostei administrații. Eu, personal, mă grăbesc să recuperez din timpul pierdut. Știu că nu se poate face imposibilul, dar încerc să-l fac…».