Tânăra care şi-a maltratat copilul şi concubinul ei, condamnaţi definitiv la câte 3 ani de închisoare

0
83

Florentina Bică, tânăra care şi-a bătut şi maltratat în mod repetat propriul fiu, de numai 6 ani, şi l-a lăsat şi pe concubinul ei să-l agreseze pe micuţ, a fost încarcerată, sâmbătă, în arestul IPJ Dolj. Acolo a ajuns şi concubinul, întrucât sentinţa prin care cei doi au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare pentru rele tratamente aplicate minorului, respectiv lovire şi alte violenţe, a rămas definitivă, săptămâna trecută, la Curtea de Apel Craiova. Ambii vor ajunge în penitenciar pentru ispăşirea pedepselor. Cei doi trebuie să-i achite minorului, care acum locuieşte la o mătuşă, suma de 15.000 lei daune morale.

Reprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că poliţişti din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Breasta, în urma activităţilor specifice desfăşurate, i-au prins şi încarcerat în arestul IPJ Dolj, în cursul zilei de sâmbătă, pe Daniela Florentina Bică, de 24 de ani, din comuna Predeşti, şi Costel Liviu Lucan, din comuna Breasta, pe numele cărora Judecătoria Craiova a emis mandate de executare a pedepsei cu închisoarea. Cei doi au de executat câte 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. Sentinţa a rămas definitivă în acest caz la sfârşitul săptămânii trecute, joi, 3 octombrie a.c., când magistraţii Curţii de Apel Craiova le-au respins ca nefondate recursurile declarate împotriva sentinţei pronunţate pe fond de Judecătoria Craiova: „Respinge recursurile declarate de inculpaţi, ca nefondate. Obligă pe recurenta inculpată Bică Daniela Florentina la cheltuieli judiciare către stat, în sumă de 450 lei, din care onorariul apărător oficiu, în cuantum de 300 lei, va fi avansat din fondurile M.J., iar pe recurentul inculpat Lucan Costel Viorel la plata sumei de 150 lei, cu acelaşi titlu. Definitivă”.

Reamintim că povestea lui Mihai Alexandru C., minorul de 6 ani care a fugit de acasă în martie 2012 ca să scape de violenţele la care îl supunea chiar cea care i-a dat viaţă, i-a şocat până şi pe anchetatori. Asta pentru că micuţul era plin de vânătăi şi urma de arsuri din cap şi până în picioare. Potrivit cercetărilor efectuate de poliţişti şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Florentina Bică (de 22 de ani la momentul comiterii faptelor) şi-a luat bagajele şi copilul, pe Mihai Alexandru C., de 6 ani, şi s-a mutat la Costel Lucan, concubinul ei, în comuna Breasta, pe la sfârşitul anului 2011. Aşa a început coşmarul pentru micuţ, care a devenit ţinta bătăilor celor doi. Sătul de tratamentul primit, copilul a fugit de acasă, la sfârşitul lunii martie 2012, încercând să ajungă la tatăl său, care era bolnav, şi a fost găsit în autobuz de mătuşa sa, Ioana Sîrbu, de 38 de ani, din comuna Predeşti. Femeia a fost cea care a alertat autorităţile, după ce copilul i-a povestit ce păţeşte şi i-a arătat rănile, şi l-a oprit acasă, cu acordul reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Dolj.

Urme de violenţă din cap şi până-n picioare pe trupul micuţului

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut în sarcina femeii faptul că, cu intenţie, în luna martie 2012, a exercitat repetat acte de violenţă asupra fiului ei minor. În plus, a adoptat o atitudine de pasivitate faţă de actele de agresiune ale concubinului ei, care l-a lovit repetat cu palmele şi cu corpuri dure pe minor, l-a ars pe umăr cu o brichetă încinsă, pe palme cu o rezistenţă supraîncălzită de la un reşou artizanal şi l-a înţepat în umărul stâng cu vârful unui cuţit. Ba, mai mult, din declaraţiile micuţului se pare că cei doi, ca să-l “pedepsească”, îl trezeau şi noapte din somn şi-l luau la palme. “Raportul medico-legal întocmit în cauză a confirmat prezenţa urmelor de violenţă din cap şi până în picioare, iar evaluarea psihologică a evidenţiat existenţa abuzurilor fizice şi emoţionale trăite de copil. Toate aceste fapte au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a minorului”, ne-a declarat la momentul trimiterii în judecată a celor doi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, procuror Nicolae Uncheşelu. În timpul audierilor, atât femeia, cât şi concubinul ei au motivat că minorul era neascultător şi foarte agitat şi de aceea, din când în când, îi mai dădeau câte o palmă.

Florentina Bică, arestată preventiv pe 29 martie 2012, a fost trimisă în judecată pentru rele tratamente aplicate minorului şi lovire şi alte violenţe, starea de arest fiind menţinută până pe 20 iunie 2012, în acelaşi dosar Costel Lucan, condamnat pe 10 aprilie 2012 la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, fiind judecat pentru loviri şi alte violenţe.

Pe 10 mai 2013, Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa, cei doi concubini fiind găsiţi vinovaţi. Ambii au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare (din pedeapsa aplicată femeii urmând să se scadă durata arestării preventive), plata, în solidar, a sumei de 15.000 lei daune morale copilului pe care l-au maltratat şi achitarea a câte 1.300 de lei cheltuieli judiciare.