Acorduri de Beethoven, pe Stradivariusul violonistului Liviu Prunaru

0
370

După ce, aseară, s-a „duelat” cu Gabriel Croitoru şi a sa vioară Guarneri „Catedrala” de la 1731, muzicianul Liviu Prunaru revine astăzi, ora 19.00, pe scena Filarmonicii „Oltenia”, cu vioara Stradivarius „Pachoud” (1694), de această dată în compania Orchestrei Simfonice a instituţiei. La pupitrul dirijoral stă maestrul Konrad von Abel, din Germania, colaborator fervent, în ultimii doi ani, al Filarmonicii craiovene. Spre audiţie sunt oferite Uvertura „Fidelio”, op. 72c, şi Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61, de Ludwig van Beethoven, ca şi Simfonia a II-a în Re major, op. 43, de Jean Sibelius.

Concertul simfonic extraordinar de astă-seară este al doilea din seria „Trei concerte de poveste…” ce marchează deschiderea stagiunii 2011-2012 a Filarmonicii craiovene. Ultimul va avea loc mâine, 8 octombrie, ora 19.00, şi o va aduce pentru prima dată în faţa publicului din Cetatea Banilor pe Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, cu un recital susţinut cu vioara Guarneri „Maria Theresia” (1676), acompaniată la pian de Corina Stănescu.

Biletele pentru concert se găsesc la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 20 de lei, cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari.

 

Născut în 1958, la Stuttgart, Konrad von Abel a dobândit o primă experienţă muzicală ca membru al Ansamblului „Hymnus-Chorknaben”. La vârsta de 17 ani l-a cunoscut pe marele dirijor român Sergiu Celibidache, a cărui manieră de a înţelege muzica a exercitat o influenţă covârşitoare asupra tânărului muzician aspirant la o carieră artistică. Drept urmare, Konrad von Abel a studiat pianul şi teoria muzicii la Musikhochschule – Stuttgart, absolvind cursurile în 1983; simultan, a frecventat cursul de Dirijat şi Fenomenologie muzicală susţinut de Sergiu Celibidache. Între 1986-1989, în cadrul Universităţii din München, a studiat filosofia şi s-a perfecţionat în domeniul muzicologiei.

În calitate de asistent al lui Celibidache la Filarmonica din München (1986-1996), s-a implicat din ce în ce mai intens în organizarea celebrului curs de dirijat susţinut de maestru, desfăşurându-şi, totodată, propria carieră artistică în fruntea unor orchestre de renume internaţional: Sinfonica Siciliana – Palermo, Orchestra Simfonică Bari, Orchestra „Alessandro Scarlatti” – Napoli (Italia), Filarmonica München (Germania), Orchestra Simfonică Berna (Elveţia), Orchestre Régional de Picardie (Franţa), Orchestra Simfonică Cipru. A concertat, de asemenea, în Finlanda, Cehia, România, Venezuela, Filipine şi Japonia. Timp de doi ani, între 2004 şi 2006, a deţinut funcţia de director artistic al Orchestrei Simfonice a Conservatorului Naţional din Bordeaux (Franţa); la München, a înfiinţat Corul „Monteverdi”, ale cărui performanţe interpretative îl înscriu în rândul celor mai apreciate ansambluri a cappella din întreaga lume. A fondat Académie Internationale de Musique / Association „Celibidache”, lângă Besançon, iar împreună cu Orchestre des Régions Européennes – pe care a înfiinţat-o în 1999 – a întreprins turnee de anvergură în Franţa, Mexic şi Germania.

În prezent, desfăşoară o bogată activitate didactică, susţinând cursuri şi seminarii dedicate fenomenologiei muzicii; coordonează work-shopuri la München, Barcelona şi Bucureşti, iar cursurile sale de master în domeniul artei dirijorale, organizate periodic în Franţa, Germania, Cehia şi România, constituie un înalt reper profesional pentru tineri muzicieni din întreaga lume.

 

Născut la Craiova, violonistul Liviu Prunaru şi-a început studiile muzicale la vârsta de şase ani. În 1990, şi-a continuat studiul sub îndrumarea lui Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică „Menuhin” din Gstaad (Elveţia), unde a avut ocazia de a se perfecţiona cu muzicieni celebri, precum Yehudi Menuhin, Igor Oistrah, Ruggiero Ricci, Nikita Magaloff, Jean-Pierre Rampal, Pierre Amoyal. Violonistul român şi-a completat pregătirea muzicală cu Dorothy DeLay în New York, unde a participat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Itzhak Perlman.

În primii ani de studiu, a obţinut numeroase distincţii la cele mai importante concursuri şi competiţii internaţionale de vioară, din Italia, Elveţia, Belgia. În 1993 câştiga faimosul Premiu „Eugène Ysaÿe”, în 1997 i se decerna Medalia de Aur la Concursul „Dong-A” din Coreea de Sud, iar în 1998, Medalia de Argint la Concursul Internaţional din Indianapolis (S.U.A.). În 1999, a obţinut Premiile I ale Concursurilor „Julliard-Mendelssohn” şi „Nakamichi-Wieniawski”, ambele desfăşurate în S.U.A.

A cântat ca solist în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre din lume: Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestra Naţională din Belgia, Orchestra Filarmonicii din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de Cameră din Indianapolis, Juilliard Symphony Orchestra, Orchestra Naţională Radio – Bucureşti ş.a. A colaborat cu dirijori de renume – Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Cristian Mandeal, Lukas Vis, Horia Andreescu. În prezent, deţine statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia).