„Oltenia. Interferenţe culturale”, cu reputaţi profesori şi istorici din ţară

0
348

La Muzeul Olteniei din Craiova s-au deschis, ieri, lucrările celei de-a II-a ediţii a Conferinţei naţionale „Oltenia. Interferenţe culturale”, eveniment ce are ca scop punerea în legătură a specialiştilor consacraţi ai locului cu cercetătorii din ţară care tratează pe larg, sau măcar tangenţial, elemente culturale specifice Olteniei. Cuvântul de bun venit a fost adresat participanţilor – reputaţi profesori din cele mai importante centre universitare ale ţării, cercetători, istorici şi arheologi – de dr. Florin Ridiche, muzeograf în cadrul Secţiei de Istorie-Arheologie, un cuvânt de salut rostind Dan Mogoş – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Daniela Tarniţă – preşedinte al Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Dolj, şi Dan Lupescu –  directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, care au subliniat importanţa acestei conferinţe anuale, cu o temă atât de cuprinzătoare.

Două personalităţi marcante ale culturii româneşti au fost invitate, de asemenea, la deschiderea evenimentului. Prof. dr. Radu Ciuceanu, directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, nimeni altul decât fiul întemeietorului Muzeului Olteniei, distinsul prof. Ştefan Ciuceanu, a făcut referire la câteva momente importante din istoria Craiovei, al căror martor a fost – anii celui de-al Doilea Război Mondial – şi a încheiat cu câteva referiri la drumul României de după 1989, declarându-se „dezamăgit şi chiar îngrijorat, fiindcă momentul în care ştafeta va fi dată va fi unul în care se vor încărca şi răspunderile, şi în special conştiinţele”.

Prof. dr. Vladimir Iliescu, de la Universitatea din Aachen (Germania), stabilit de 30 de ani în Vestul Europei, a apreciat efortul Muzeului Olteniei şi al autorităţilor judeţene de a conferi continuitate unor manifestări precum această conferinţă naţională: „Cultura este un lucru care necesită timp, însă politicienii uită, iar atunci când se fac economii – lucrul acesta îl resimţim şi în Germania – se începe cu sectorul cultural, unde au loc primele tăieri de bugete. Ori aici, la Craiova, s-au făcut şi se fac lucruri uimitoare chiar şi în această criză economică. Craiova şi-a permis luxul să reînnoade tradiţia întâlnirilor anuale şi cât pe-aci era să fie internaţionale, dar mijloacele au fost reduse… Este şi aşa o minune că se ţine asemenea conferinţă; în alte părţi încercările au eşuat. Cultura nu se face într-o zi, ci în timp, cum spuneam… Continuitatea în cultură este foarte importantă. Sperăm că la anul conferinţa va deveni internaţională, fiindcă în străinătate imaginea României nu este cea mai fericită. Eu mă lovesc de acest lucru de 30 de ani, indiferent că a fost regim socialist sau democraţie, cum este acum… Ori asemenea manifestare contribuie şi la numele bun european al românilor”, a subliniat prof. dr. Vladimir Iliescu.

Conferinţa naţională „Oltenia. Interferenţe culturale” se desfăşoară pe două secţiuni – „Arheologie şi istorie antică” şi „Istorie medievală, modernă şi contemporană”, lucrările urmând a fi publicate ulterior în numărul 18 al anuarului Muzeului Olteniei „Oltenia. Studii şi Comunicări. Istorie-Arheologie”. În programul acestei manifestări ştiinţifice figurează şi o excursie în Gorj şi Vâlcea, la Mănăstirile Polovragi şi Horezu, ca şi la culele de la Măldăreşti, organizată pe parcursul zilei de astăzi.