O experienţă distractiv-educativă prin proiectul european „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art”!

0
487

Sunt adolescenţi şi tineri şi au acces permanent la tehnologia mobilă şi internet – o provocare pentru sistemul de învăţământ actual, care de cele mai multe ori nu ţine pasul cu nevoile lor educaţionale, dar şi pentru ei înşişi, nevoiţi să recunoască uneori dependenţa de gadgeturi şi mediul online şi efectele ei negative.

Este vorba despre cei 30 de participaţi români şi bulgari la proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art”, implementat în perioada 1 mai 2017 – 30 aprilie 2018, prin programul ERASMUS+ al Uniunii Europene, pentru care implicarea recentă în activităţile desfăşurate la Calafat şi Vidin a fost una dintre cele mai distractive şi educative experienţe. O apreciază astfel pentru că le-a relevat nu numai perspectiva asupra impactului incredibil pe care îl pot avea asupra oamenilor imaginile (altele decat selfie-urile!) obţinute cu ceva ce a devenit rapid cel mai banal dintre toate gadgeturile noastre – telefonul mobil, ci şi asupra altei culturi, cu valorile lei etnografice, obiceiuri, oamenii locului.

În această perioadă, tinerii au luat parte la ateliere de fotografie şi sesiuni de documentare în comunităţi, cu prilejul sărbătorii de Sf. Maria ori Zilei Limbii Române, împreună cu fotograful profesionist Remus Badea, la ateliere de pictat tiugi şi împletit pănuşe, cu artiştii Bogdan Bobin, Corina Matei şi Camelia Bănică, la vizite tematice la Muzeul Olteniei din Craiova şi cetatea Baba Vida din Vidin şi alte obiective culturale, precum şi la numeroase jocuri, toate în spiritul educaţiei nonformale. Dacă lucrările realizate la atelierele de artă populară au făcut şi vor mai face obiectul unor expoziţii, experienţele lor vor face subiectul unor articole scrise de ei înşişi, pe care le vor reuni într-o revistă a proiectului.

Proiectul bilateral România-Bulgaria „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” se derulează pe parcursul unui an şi este finanţat prin programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport ERASMUS+ (Acţiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scop educaţional), iar iniţiator este Asociaţia „EU vreau” din Craiova, în parteneriat cu Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin. Scopul lui: eficientizarea utilizării instrumentelor digitale şi dezvoltarea de competenţe în rândul tinerilor, mizând pe valenţele fotografiei etnografice şi valorizând dialogul intercultural şi tradiţiile în contextul culturii europene.

Între obiectivele urmărite se numără îmbunătăţirea nivelului de competenţe-cheie pentru cei 30 de tineri români bulgari prin implicarea lor în activităţi cu caracter nonformal ce valorizează tradiţiile prin tehnica şi potenţialul artistic al fotografiei şi prin ateliere de artă populară, precum şi conştientizarea acestora cu privire la efectele pozitive ale utilizării noilor tehnologii şi cele negative aduse de dependenţa de gadgeturi şi mediul online. De asemenea, activităţile din proiect urmăresc dezvoltarea de abilităţi şi cunoştinţe în domeniul fotografiei digitale, cu accent pe comunicarea verbală şi nonverbală, precum şi pe comunicarea în mediul virtual, stimularea creativităţii şi imaginaţiei în arta fotografică, în general, şi încurajarea pasiunii pentru fotografia etnografică, în special.

 

Parte din obiective au fost atinse la Calafat, unde cei 15 tineri români din zona Vidin şi alţi 15 din comuna doljeană Poiana Mare s-au întâlnit în perioada 11-20 august 2017, implicându-se într-o serie de activităţi împreună cu voluntarii celor două asociaţii şi cu facilitatori. Astfel, împreună cu liderul de grup român Mihai Nechita şi cu Remus Badea, fotograf de presă corespondent la agenţiile naţionale Agerpres şi Mediafax şi expozant la numeroase saloane de artă, au descoperit potenţialul aparatului de fotografiat, chiar dacă este încorporat unui telefon mobil, au învăţat că, dincolo de tehnică, fotografia e o cale de exprimare a propriei viziuni. Ei au putut afla de la profesionişti elemente de tehnică fotografică, estetică şi compoziţie, tips&tricks şi review de imagini.

La atelierele de fotografie şi sesiunile documentare cu prilejul spectacolului folcloric dedicat sărbătorii de Sf. Maria (15 august), a plimbărilor pe malul Dunării ori a vizitelor la Muzeul de Artă şi Etnografie Calafat – Palatul „Marincu”, la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova (Casa Băniei) şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ei au învăţat despre abordarea subiectului şi situaţiile de fotografiere, exersând şi în alte contexte, în care au surprins aspecte ale culturii tradiţionale – obiceiuri, peisaje rurale, oamenii locului, arta populară. Inclusiv la atelierul în cadrul căruia, împreună cu artistul calafetean Bogdan Bobin, absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, au pictat tiugi, dezvoltându-şi totodată creativitatea şi imaginaţia.

Între 25 august şi 3 septembrie 2017, cei 30 de tineri au derulat activităţi pe celălalt mal al Dunării, la Vidin (Bulgaria) – „o experienţă unică”, după cum au recunoscut cei mai mulţi dintre participanţii români, aflaţi pentru prima dată într-o ţară străină. Vizitele documentare la diverse obiective le-au încurajat acestora atitudinea de respect pentru diversitatea culturală şi, totodată, au creat premisele unor discuţii cu privire la interculturalitate.

Cetatea Baba Vida, datând de la începutul secolului al X-lea, Moscheea, Biblioteca lui Osman Pazvantoglu, vechi biserici ori impunătoarea Catedrală „Sf. Dimitrie”, dar şi faleza Dunării, cu perspectiva ei asupra podului peste Dunăre, spre Calafat, sesiunile de documentare în Vidin şi împrejurimi, precum festivalul folcloric dedicat Zilei Limbii Române, de la Casa de Cultură „Dimitr Blagoev 1962” din Pocraina, cu tineri în costume populare din Kutova, Vidin, Gâmzova, au reprezentat tot atâtea contexte de învăţare pentru tineri şi voluntarii asociaţiilor din România şi Bulgaria. Tot la Vidin, aceştia şi-au dezvoltat abilităţi practice şi competenţe specifice prin implicarea în atelierul de arta pănuşei, împreună cu artistele Corina Matei şi Camelia Bănică.

„Pentru mine, acest proiect a fost o provocare. A fost o deosebită plăcere să legăm prietenii cu colegii bulgari, să învăţăm lucruri noi despre fotografie, despre tradiţii şi obiceiuri dintre care unele se mai păstrează în zona noastră, altele, din păcate, nu. Sper ca pe viitor toţi participanţii, inclusiv eu, să încercăm să folosim telefonul mobil nu doar pentru a ne face vestitele selfie-uri, ci şi pentru a surprinde momente plăcute şi emoţionante din viaţa noastră şi a celor din jurul nostru, a comunităţii”, spune Ileana Bechir, profesor la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare.

Parteneri în desfăşurarea proiectului „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” sunt Muzeul Olteniei din Craiova – Secţia de Etnografie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Primăria şi Consiliul Local Calafat, Casa de Cultură Calafat, Muzeul de Artă şi Etnografie Calafat, APLOMB – Asociaţia „Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni” Calafat, Primăria Poiana Mare, Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” Poiana Mare, „AVE” – Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria, Galeria de Artă „Nikola Petrov” din Vidin şi Liceul „Țar Simeon Veliki” din Vidin.

Proiectul „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” se va încheia în primăvara anului viitor, nu înainte ca cei 30 de tineri români şi bulgari să primească Certificatul Youthpass – document de recunoaştere a activităţii de formare şi mai ales a competenţelor obţinute în cadrul proiectului. Certificatul Youthpass le va oferi acestora posibilitatea de a descrie ce au făcut / învăţat / obţinut (în termeni de activităţi, cunoştinţe, abilităţi, aptitudini) prin participarea la proiect.

 

***

Adrian Barbu (16 ani, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Ștefan Milcu” din Calafat): «Experienţa pe care am avut-o în cadrul acestui proiect a fost una minunată, alături de colegii bulgari, cu care ne-am înţeles foarte bine. Nu am mai participat niciodată la un astfel de proiect şi, în plus, este prima dată când ies din ţară… Activităţile care mi-au plăcut mult au fost jocurile împreună, pentru că am reuşit să comunicăm mai mult, să ne înţelegem mai bine, şi vizitele tematice în Craiova, la Muzeul Olteniei şi la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru”».

***

Filip Georgiev (17 ani, elev în clasa a XI-a la Școala nr. 8 din Vidin): «În cadrul proiectului „Eu intercultural: Photo-Folkloric-Art” am avut o experienţă de neuitat. Mi-a plăcut foarte mult totul, a fost o atmosferă de grup minunată, ne-am înţeles perfect cu colegii noştri din România. Ce mi-a plăcut mie cel mai mult… poate e puţin copilăresc, dar au fost jocurile. La fel de mult, vizita tematică la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei din Craiova».

***

Ștefania Ruxandra Buzatu (16 ani, elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Independenţa” din Calafat): «Experienţa participării la acest proiect a fost unică! Aş vrea ca mai mulţi copii să se implice în astfel de activităţi. Mi-am făcut prieteni noi, bulgari, am învăţat despre obiceiurile lor şi nu numai. Dintre activităţile la care am participat la Calafat mie mi-a plăcut foarte mult pictura pe tiugi…».

***

Sandu Mihai Cătălin (17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare): «Activităţile din proiect ne-au ajutat să interacţionăm cu alte persoane, am socializat. Au fost experienţe foarte multe şi foarte plăcute. Una dintre cele mai interesante pentru mine a fost vizitarea cetăţii Baba Vida – locuri vechi amenajate frumos, ca şi vizitarea bisericilor vechi şi catedralei din Vidin. De asemenea, informaţiile despre utilizarea telefonului mobil pentru realizarea de fotografii o să-mi fie de mare folos, şi nu numai mie, ci şi celorlalţi colegi. Am primit lecţii foarte bune de la fotografii profesionişti care au fost alături de noi la activităţile din proiect».

***

Anca Ștefania Neţoiu (21 de ani, studentă în anul al III-lea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova): «Pentru mine, participarea la acest proiect a fost o experienţă foarte interesantă. Am cunoscut la Vidin oameni noi grozavi, cu care ne-am distrat şi care ne-au arătat locurile lor. A fost foarte frumos! Sinceră să fiu, nu mă aşteptam să văd prea multe în Vidin şi am fost foarte plăcut surprinsă să descopăr aici atâtea lucruri vechi şi interesante. Chiar a fost o experienţă de neuitat! O să le povestesc colegilor mei despre ea şi o să le recomand cu mare plăcere să participe la astfel de activităţi. M-aş bucura ca pe viitor să mai particip la asemenea proiecte, pentru că ai foarte multe de câştigat, înveţi lucruri noi… Sunt experienţe care te ajută şi te formează».

***

Beloiu Sara Maria (17 ani, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare): «Proiectul acesta a însemnat pentru mine o oportunitate imensă, pentru că am reuşit să vizitez o ţară, să gust mâncarea din această ţară, să întâlnesc oameni noi, să pot să învăţ anumite cuvinte din limba lor. Atenţia în mod deosebit mi-a acaparat-o lucrul cu pănuşele, am reuşit să realizez ceva din ele. A fost special, a fost distractiv absolut totul, orice am învăţat, inclusiv multele jocuri pe care le-am făcut împreună. Mie mi-a plăcut extrem de mult totul şi aş vrea să putem avea astfel de experienţe mai des. Iar şcolile să încerce să abordeze acest tip de activităţi. Să ne facă să învăţăm distractiv, nu numai să scriem şi să citim, să ne înveţe prin imagini video, prin persoane care să ne explice – spre exemplu, la geografie – despre istoria unei ţări, tradiţiile ei, să ne prezinte imagini video, să fie ceva interactiv. Aş recomanda tuturor tinerilor care doresc să aibă o experienţă atât de frumoasă cum am avut noi la „EU intercultural: Photo-Folkloric-Art” să participe la asemenea proiecte. Am legat prietenii, ne-am distrat, am învăţat jocuri, am învăţat să facem fotografii mai bune, ne-am  dezvoltat abilităţi de comunicare, am reuşit să învăţăm să lucrăm în echipă şi chiar să fim mai punctuali şi mai organizaţi».