Alertă meteo: Cod portocaliu de caniculă în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea

0
281

În Nord urmează un val de furtuni, iar în Centru şi Sud va fi în continuare caniculă

caniculaANM avertizează că la începutul acestei săptămâni, în zonele de Nord şi Centru ale României se vor înregistra furtuni puternice şi precipitaţii de până la 50 de litri de apă pe metrul pătrat, în timp ce în Sud va fi în continuare caniculă, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic.

„Din această seară (n.r. – duminică seara) şi până marţi dimineaţa vor fi intervale în care să fie ploi cu caracter torenţial, vijelii, descărcări electrice şi grindină, iar cantităţile de apă să depăşească, izolat 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. Astfel de fenomene se vor produce preponderent, începând cu această noapte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi cea mai mare parte a Moldovei. Începând de luni noapte, furtunile vor avea loc în special în zonele deluroase, de munte, în Transilvania, Moldova şi Maramureş”, a declarat pentru, MEDIAFAX, meteorologul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) Meda Andrei.

Aceste fenomene de instabilitate atmosferică pot să apară şi în regiuni din Sud şi Sud-Est, dar cu precădere începând de luni seară şi în prima parte a zilei de marţi, precizează reprezentanţii ANM. În schimb, zona de Sud a României va fi în continuare afectată de caniculă.

„În Sud şi Sud-Est, luni şi marţi persistă valul de căldură, de aceea avem un Cod Portocaliu, valabil luni în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde se va menţine disconfortul termic accentuat, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade Celsius. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi în zona Capitalei. De asemenea, indicele temperatura-umezeală va fi cuprins între 82 şi 84 de unităţi, deci foarte, foarte cald. Nopţile rămân tropicale şi minimele nu vor cobora sub 20 de grade Celsius”, a mai explicat meteorologul de serviciu.

 De mâine, temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, precizează meteorologii, iar disconfort termic nu se va mai înregistra decât local în Lunca Dunării. Totuşi, maximele vor atinge 35-37 de grade Celsius, deci temperaturile nu scad semnificativ.

ANM a emis un cod portocaliu de caniculă valabil astăzi în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. De asemenea, Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi cea mai mare parte a Moldovei se află sub  atenţionare cod galben de ploi. Astfel, azi, valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi în zona joasă a judeţului Mehedinţi, precum şi în municipiul Bucureşti, temperaturile maxime se vor situa frecvent între 36 şi 39 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi de 82…84 de unităţi. În nordul Olteniei, Munteniei şi al Dobrogei temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 şi 36 de grade. (Mediafax)