O poveste de succes din Europa

0
123

parlamentEurodeputatul Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă şi membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, a salutat referinţele Comisiei Europene la proiectul de „Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara (ELI-NP)” de la Măgurele, ca un proiect de importanţă majoră şi de succes în politicile UE de promovare a cercetării şi inovării.

Declaraţia eurodeputatului Victor Boştinaru a venit în contextul unei dezbateri din plenul Parlamentului European dedicată sinergiilor dintre fondurile structurale şi programul Orizont 2020. În acest sens, Comisarului European pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas a precizat că există nenumărate exemple de sinergii şi iniţiative cu un mare potenţial de sinergii. „Am vorbit despre competitivitatea programelor operaţionale din România sau programele de inovare în nordul Westfaliei, laboratoarele dedicate nano-tehnologiei din demersul comun Portugalia-Spania sau proiectul de o importanţă majoră «Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics» în România, Republica Cehă şi Ungaria…”, a subliniat Carlos Moedas.carlos moedas

„Acest proiect va transforma continentul într-un vârf de lance”

La rândul său, eurodeputatului român, Victor Boştinaru i-a mulţumit Comisarului european că a menţionat proiectul ELI-NP în discursul său. „M-aţi inspirat să-mi schimb complet abordarea, pentru că aţi menţionat o poveste de succes din Europa, acolo unde sinergiile dintre fondurile structurale şi de investiţii şi Orizont 2020 au produs miracole. Acest proiect ELI-NP este pus la punct astăzi în România, Ungaria şi în Cehia. Proiectul nu este doar cel mai mare şi cel mai avansat complex de acest tip dezvoltat în Europa de Est, ci este şi cel mai aprofundat şi avansat proiect de acest tip din lume. Acest proiect va transforma Europa într-un vârf de lance în ceea ce priveşte cercetarea în fizica laserelor de mare putere. În România, la Măgurele, vom primi peste 600 de cercetători din statele membre ale Uniunii, precum şi din ţările terţe şi astfel vom ajunge la un proiect similar cu cel de la CERN. Iată de ce, salut aceste sinergii şi sunt foarte mulţumit că vorbim despre un exemplu de succes concret în ţara mea”, a mai spus Victor Boştinaru.