Aproximativ 300 de elevi doljeni şi-au pierdut dreptul la bursa „Bani de liceu”

0
343

Conform ultimei centralizări, efectuată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a scăzut numărul celor care beneficiază de bursa „Bani pentru liceu”, comparativ cu începutul anului şcolar. Este o situaţie cel puţin la „cota de avarie”, având în vedere că sunt aproximativ 300 de burse pierdute, iar cauzele sunt multiple.

cotescuLa începutul anului şcolar 2015/2016, beneficiarii eligibili ai Programului „Bani pentru liceu”, vorbim de elevi, a fost de 3.172, cei mai mulţi fiind la Liceul Tehnologic „Petre Baniţă” din Călăraşi (232), pe locurile următoare fiind Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni (206), Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi (199), Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” din Craiova (188), Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti (186). Cele mai puţine au fost la Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” din Cîrcea (2), Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova (7), Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” din Craiova (15). În acest moment, numărul burselor eligibile este de 2.704, o scădere destul de mare, aproape alarmantă.

Între plus şi minus

O diminuare importantă este constatată la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu” din Calafat, unde au rămas 116 beneficiari din 141, iar la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” s-a ajuns la 88 din 120. Cea mai mare scădere se observă, conform statisticii, la Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti – 131 versus 186, iar la Liceul Tehnologic Auto din Craiova mai sunt 40 de beneficiari din cei 80 care au fost la început. O situaţie îngrijorătoare se află şi la Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos, unde mai sunt 112 elevi din cei 147 care au pornit la drum, la începutul anului şcolar.

Sunt, din fericire, şi rezultate îmbucurătoare. Astfel, la „Fraţii Buzeşti” toţi copiii au rămas în program, la fel cum s-a întâmplat şi la Colegiul Naţional „Carol I” (21 din 21), Colegiul Naţional „Elena Cuza” (23), „Constantin Ianculescu” din Cîrcea, Liceul Teologic Adventist din Craiova (30), Liceul Teoretic „Tudor Arghezi” din Craiova (47),  iar la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” din Craiova s-a observat o creştere de la 24 la 26. Pe locuri fruntaşe se află Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova (scădere de la 71 la 70), Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova (17/15), Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova (16/15), Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova (49/47), Liceul „Charles Laugier” din Craiova (41/32), Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu” (15/14), Liceul de Arte şi Meserii „Marin Sorescu” (20/18) etc.

„Vom face o analiză a situaţiei…”

Cauzele care au condus la această situaţie sunt multiple, de la lipsa de supraveghere din partea părinţilor, unii dintre ei plecaţi în străinătate, până la, pur şi simplu, dezinteresul arătat procesului educaţional. „Sigur, vom face o analiză a situaţiei prezente şi fiţi convinşi că vor fi adoptate, atât cât este posibil, măsurile de rigoare. Conform legislaţiei, fiecare elev care beneficiază de acest program primeşte 180 de lei lunar, dar dacă îndeplineşte anumite condiţii. Astfel, nu trebuie să cumuleze, semestrial, din motive nejustificate, mai mult de 20 de absenţe, să nu fie eliminaţi de la cursuri între 3-5 zile, să nu aibă nota sub 7 la purtare, să nu fie exmatriculaţi şi să nu fie beneficiari ai unor burse sociale”, a declarat prof.  Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.