După 60 de ani…

0
577

O emoţionantă întâlnire a avut loc, zilele trecute, pentru membrii promoţiei 1956 a Școlii Pedagogice Mixte din Craiova (astăzi Colegiul Naţional „Ștefan Velovan”), care au sărbătorit 60 de ani de la absolvire. Trecuţi deja prin viaţă, cum se spune – pe care majoritatea şi-au dedicat-o catedrei ori condeiului –, cu tâmplele mai încărunţite decât se ştiau, colegii de-altădată s-au bucurat să se revadă şi să depene amintiri, fie măcar şi pentru o după-amiază din prag de Cireşar…

velovanAu fost 206 absolvenţi în promoţia 1956, îşi aminteşte prof. Ion Corâci, foarte mulţi repartizaţi, mai apoi, în învăţământ în Ardeal. Domnia sa a rămas aici, la Craiova, unde a fost profesor la Școala nr. 30 şi a făcut parte din Comitetul Judeţean de Cultură Dolj. Apoi, timp de 20 de ani, din 1984 până în 2003, când s-a pensionat, a predat Geografia chiar la şcoala pe care a absolvit-o: Colegiul Naţional „Ștefan Velovan”. „Am fost cea mai mare promoţie de absolvenţi, foarte mulţi repartizaţi în Ardeal, unde şi-au întemeiat familii şi unde stau şi astăzi. Cei mai mulţi au rămas în învăţământ, cred că nu sunt zece care au ales alte domenii. O parte au fost învăţători până la pensionare, alţii profesori”, povesteşte prof. Ion Corâci, astăzi în vârstă de 78 de ani.

Din respect pentru munca pe care au avut-o o viaţă la catedră, aminteşte câteva nume care s-au remarcat în mod deosebit. Aşa sunt Stelian Neagoe – profesor universitar la Bucureşti şi autor al multor cărţi de istorie, Ion Diaconu –fost ambasador al României în Rusia şi în Danemarca, după 1989, Serafim Duicu – cadru universitar la Tg. Mureş şi autor de cărţi, Ion Sandu – profesor în învăţământul superior la Baia Mare, Nicolae Brânzan – cadru universitar la Târgu Jiu. Alţi foşti colegi s-au afirmat în domeniul literaturii: Nicolae Ghinea (Lugoj) – cu peste zece cărţi publicate, Constantin Ungureanu şi Constantin Șofei (Țicleni, judeţul Gorj) – autori de manuale de specialitate, dar şi de literatură, Costel Răducan (Șăulia, judeţul Mureş) – de asemenea publicist şi autor de cărţi de poezie, în special. La 60 de ani de la absolvire, un gând bun s-a îndreptat şi către dascălii care, prin toate câte i-au învăţat, le-au croit drum în viaţă: I.R. Ionescu, Luca Preda, Liubovia Buşe, Mihai Ocoleanu, Ion Popescu, Vasile Mitu, Ion Țărăscu, ultimii doi şi foşti directori ai acestei instituţii de învăţământ, şi mulţi, mulţi alţii.

Deşi se află în diverse colţuri ale ţării, majoritatea foştilor colegi de la Școala Pedagogică Mixtă din Craiova a reuşit să păstreze, peste ani, legătura şi să nu rateze întâlnirile aniversare. „Vreo 60 dintre noi nu mai sunt, iar altora, tot vreo 60, le-am pierdut urma: cu toate eforturile noastre, nu mai ştim nimic despre ei – nici unde sunt, nici dacă mai sunt… A fost dificil să ne reîntâlnim, însă am reuşit acest lucru de mai multe ori – în 1976, 1986, 1997, 2008 şi în 2011. Cred că e ultima întâlnire aceasta, pentru că mulţi nu mai pot să vină, deşi ar vrea. Nu-i mai lasă sănătatea…”, spune cu tristeţe prof. Ion Corâci. Poate, totuşi, măcar pentru o după-amiază, absolvenţii promoţiei ’56 vor mai zăbovi împreună şi în anii următori la un pahar de vorbă…