Claudiu Komartin vine la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”

0
143

Poetul și editorul Claudiu Komartin este invitat vineri, 10 mai 2019, la „Adunarea Poeților și a SpectActorilor craioveni”. Întâlnirea va avea loc de la ora 18.00, în Sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”, unde Claudiu Komartin va susține conferința „Poză de veac. Poeți ai generației războiului”. Va urma lansarea antologiei de poezie „Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului” (Ed. Cartier, 2019), o selecție personală a poeților români care au debutat în perioada 1939-1947, de la Dimitrie Stelaru, Ion Craion, Constant Tonegaru până la Alexandru Lungu, Ben Corlaciu sau Geo Dumitrescu.

«Antologia repune în discuție lirica a 20 de poeți care au debutat în jurul anilor ʼ39-ʼ47 și care au fost ulterior cenzurați, reduși la tăcere, uitați prin izbucnirea celui de-al II-lea Război Mondial, iar apoi de instaurarea comunismului de tip stalinist. Sau, în cuvintele antologatorului:  „De aici se poate porni în redescoperirea unui moment care, dacă nu ar fi fost secționat brutal de cel de-al Doilea Război Mondial, de dictaturile de dreapta și de stânga dinainte și de după el, ar fi putut imprima un curs sensibil diferit poeziei românești din partea secundă a secolului XX. Cum ar fi arătat aceasta fără proletcultism (anii ’50) și „al doilea modernism” ce domină anii ’60-’70, putem doar să ne imaginăm urmărind începuturile literare ale acestor douăzeci de poeți. Cu ei, generația care erupe la București în deceniul al cincilea își formulează o estetică și se afirmă ca un desant cu mari resurse expresive și de înnoire a limbajului. Ceea ce va urma după 1947, când regele abdică și țara e imersată în stalinism, reprezintă amputarea dramatică a unei întregi promoții”», notează Nicolae Coande, moderator al întâlnirii. Intrarea publicului este liberă.

Claudiu Komartin s-a născut pe 7 august 1983, la București. A debutat cu „Păpușarul și alte insomnii” (Editura Vinea, 2003, 2007), pentru care a primit mai multe premii, printre care Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut. Al doilea volum, „Circul domestic” (Cartea Românească, 2005), a luat Premiul Academiei Române pentru poezie. Au urmat „Un anotimp în Berceni” (Editura Cartier, 2009, 2010), „Cobalt” (Casa de Editură Max Blecher, 2013), „Dezmembrați” (Casa de Editură Max Blecher, 2015), carte semnată cu heteronimul Adriana Carrasco, și antologia „Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010-2017” (Editura Cartier, 2017, 2018), conținând volumul inedit Douăsprezece secunde până la dispariția luminii. Pentru „Maeștrii unei arte muribunde” a primit Premiul pentru Literatură „Matei Brâncoveanu”, Premiul „Cartea de poezie a anului 2017”, acordat la Festivalul Național „George Bacovia”, și Premiul PEN România.

Ediții ale cărților sale au apărut în germană (2012), sârbă (2015), turcă (2015), bulgară (2017). A tradus cinci romane din limba franceză și mai multe volume de poezie din engleză. Din 2009 organizează cel mai longeviv și mai constant club de lectură din România, Institutul Blecher, din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher, iar din 2018 este membru fondator al Ligii Scriitorilor din România.