Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, vineri, apelul fostei poliţiste Gabriela Racea, de la Serviciul Financiar-Contabilitate al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, dar şi pe cel al procurorilor, declarate împotriva sentinţei Tribunalului Dolj prin care femeia a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune şi fals. Ambele părţi mai pot face recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Reamintim că, în octombrie 2010, mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Dolj au primit somaţii de plată pentru achitarea unor rate, despre care unii dintre ei nu ştiau nimic. În notificările respective li se spunea că au girat-o pe agenta Gabriela Racea, încadrată la Serviciul Financiar-Contabilitate din cadrul IPJ Dolj, la contractarea unor împrumuturi şi cum femeia nu-şi mai achitase ratele, obligaţia aceasta le revenea lor. Cei în cauză au încercat să vorbească cu femeia, numai că acesta a intrat rapid în concediu, astfel că au sesizat conducerea unităţii. Întrucât au existat suspiciuni că femeia ar fi falsificat mai multe adeverinţe de angajament pentru garantarea contractelor de împrumut ale sale a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorii stabilind, pe parcursul anchetei, că sesizarea se confirma.
Gabriela Racea, care a şi demisionat din Poliţie în timp ce era cercetată, a împrumutat diverse sume de la mai multe Case de Ajutor Reciproc (CAR), “uitând” să mai achite ratele. La finalizarea cercetărilor, în februarie 2011, Gabriela Racea a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune şi fals, CAR Electroputere Craiova, CAR Arias CFR Craiova, CAR CFR Craiova şi CAR Olfarm SA Craiova, constituindu-se părţi civile în procesul penal. Judecarea cauzei a durat aproape un an, timp în care femeia a mai achitat o parte din prejudiciu.
În ianuarie 2012 judecătorii de la Tribunalul Dolj au găsit-o vinovată pe femeie şi au condamnat-o la trei ani de închisoare cu suspendare, aceasta fiind obligată şi să achite sumele pe care nu le acoperise între timp, ce depăşeau 85.000 lei.
Atât femeia, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel împotriva acestei decizii. Vineri, 4 aprilie a.c., după două amânări (una din cauză că inculpata era plecată în Grecia) magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat soluţia, respingând ca nefondate atât apelul inculpatei, cât şi pe cel al procurorilor. Sentinţa Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs.