„Pătatu” cu finii în arest pentru trafic de persoane şi proxenetism

0
1568

Patru craioveni, între care se află şi Laurenţiu Capotescu zis „Pătatu”, condamnat în anul 2012 pentru infracţiuni informatice, au ajuns după gratii, în urma unei acţiuni de miercuri, 5 aprilie a.c., a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni vizând destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi proxenetism. Oamenii legii au făcut 9 percheziţii domiciliare în Craiova şi în judeţ, fiind găsiţi şi ridicaţi peste 17.000 de euro, aproximativ 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 2 laptopuri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm. Aseară, Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Capotescu şi a altor doi inculpaţi, cărora le este naş, al patrulea membru al grupării fiind plasat în arest la domiciliu.

diicot (1)Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat că au dispus, miercuri, 5 aprilie a.c., reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor Gheorghe Laurenţiu Capotescu zis „Pătatu”, Ahmed Cristian Bulacu, Radu Alin Florescu şi Gheorghe Sorin Ciucă pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Procurorii DIICOT Craiova au comunicat că, „în perioada anilor 2014 – 2017, inculpaţii Capotescu Gheorghe Laurenţiu, Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, grup la care a aderat, în cursul anului 2015 şi inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin. Având în vedere natura legăturii dintre inculpaţi (Capotescu Gheorghe Laurenţiu este naşul inculpaţilor Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin), a existat o colaborare optimă, strânsă şi constantă, rolurile lor în realizarea activităţii infracţionale nefiind aceleaşi, modalitatea concretă în care îşi împărţeau sarcinile fiind determinată de împrejurările de fapt şi de necesităţile practice ale realizării scopului infracţional – obţinerea de venituri în mod facil din exploatarea sexuală a victimelor”. Anchetatorii spun că inculpaţii au profitat de naivitatea, situaţia materială precară, lipsa educaţiei şi starea de vădită vulnerabilitate a victimelor, multe minore, şi aflate în situaţie conflictuală cu familia, pentru a le recruta fie prin inducere în eroare, în sensul că le promiteau locuri de muncă în străinătate, bine remunerate, fie profitând de vulnerabilitatea lor vădită.

Capotescu le impunea „să facă consumaţie”

Astfel, inculpatul Capotescu Gheorghe Laurenţiu a folosit un club de noapte care îi aparţine, situat în zona „Groapă”, pe raza municipiului Craiova, în scopul recrutării victimelor, majoritatea minore, oferindu-le „locuri de muncă” şi iluzia unei vieţi confortabile. În realitate, inculpatul a exploatat victimele prin limitarea libertăţii de acţiune, impunând anumite condiţii, cum ar fi interdicţia de a stabili relaţii cu clienţii clubului în afara programului sau de a schimba numerele de telefon cu aceştia. „În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpatul a exercitat o supraveghere permanentă a victimelor fiindu-le limitată libertatea de deplasare, mai ales în situaţia în care acestea erau adăpostite în apartamentul aparţinând familiei soţiei inculpatului. De asemenea, inculpatul Capotescu Gheorghe Laurenţiu le impunea dansatoarelor din club, chiar şi în situaţia în care acestea erau minore,”să facă consumaţie”, respectiv să consume alcool cu clienţii, având beneficiul de 25% din încasări”, mai spun anchetatorii.

La majorat victimele erau trimise în Spania

capotescu1În urma anchetei s-a mai stabilit că, o parte din victime au fost direcţionate, la vârsta majoratului, spre un club din Spania, aducându-şi aportul în acest sens şi inculpaţii Bulacu Ahmed Cristian şi Florescu Radu Alin, care fie le induceau în eroare în sensul că vroiau un viitor comun cu persoanele vătămate, fie le promiteau locuri de muncă mai bine plătite în străinătate (barmaniţe, dansatoare şi nicidecum practicarea prostituţiei). Odată ajunse în Spania, victimele erau constrânse de către inculpaţi să se prostitueze, în condiţiile în care nu cunoşteau limba şi nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală. Atunci când victimele îşi exprimau dorinţa de a rupe legătura cu inculpaţii, aceştia le ameninţau, folosindu-se şi de relaţia pe care o aveau cu inculpatul Capotescu Gheorghe Laurenţiu, care intervenea cu ameninţări, uneori, personal în demersul celorlalţi doi inculpaţi în scopul de a păstra controlul asupra victimelor. Inculpatul Ciucă Gheorghe Sorin s-a alăturat şi el demersului infracţional al celor trei inculpaţi, în sensul că, în unele situaţii participa la transportul victimelor şi folosea aceeaşi locaţie cu ceilalţi inculpaţi, în Spania.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au făcut, miercuri, 5 aprilie a.c., 9 percheziţii în Craiova şi în judeţ, fiind găsite şi ridicate sumele de peste 17.000 de euro, 7.000 de lei, înscrisuri, 18 telefoane mobile, 12 cartele SIM, 2 laptop-uri, un hard disk, un pistol airsoft şi 85 de alice, calibru 4,55 mm. Au fost ridicaţi şi cei patru inculpaţi, reţinuţi de procurorul de caz după audieri, aceştia fiind prezentaţi, aseară, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii craioveni au dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a lui Capotescu, Bulacu şi Florescu, în timp ce Gheorghe Sorin Ciucă a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. La acţiuni au participat şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi.

***

Gheorghe Laurenţiu Capotescu zis “Pătatu”, nu este prima dată reţinut de procurorii DIICOT Craiova. El, Adrian Poşulescu şi Decebal Simion Gănescu, din Zimnicea, au fost reţinuţi pe 18 mai 2011, seara, după ce poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova stabiliseră că se ocupă cu fabricarea şi vânzarea aparaturii de skimming. Pe 23 octombrie 2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa definitivă, astfel că, „Pătatu” a fost condamnat la doi ani de închisoare, Poşulescu a primit tot cu doi ani, iar Gănescu trei ani de închisoare.