Mieii pentru Paşte, mai ieftini ca anul trecut

0
74

Singurul punct autorizat pentru comercializarea şi sacrificarea mieilor de Paşte din judeţul Dolj este deschis, ca și anul trecut, în Piaţa Chiriac din Craiova. Administrația Piețelor îi asigură pe cumpărători că acesta este amenajat după toate normele în vigoare, mieii fiind sacrificați în condiții stricte de igienă. O altă veste bună este că prețul pe kilogramul de carne este mai ieftin decât cel din primăvara trecută.

Mieii de Paște au început să se vândă, de ieri, în Piața Chiriac, care este singurul loc din județ care este autorizat pentru vânzarea și sacrificarea animalelor în această perioadă. Punctul de sacrificare a mieilor este avizat de Direcția Sanitar-Veterinară Dolj și va funcționa până sâmbătă, 11 aprilie, inclusiv. „Am dorit să le oferim şi anul acesta craiovenilor, şi nu doar lor, posibilitatea de a-şi alege direct de la comercianţi mieii pe care îi doresc pentru masa de Paşte. Demersurile noastre pentru păstrarea acestei tradiţii au găsit înţelegere la Direcţia Sanitar-Veterinară Dolj, care a autorizat amenajarea acestui punct de sacrificare a mieilor din Piaţa Chiriac”, a declarat Claudiu Neagoe, directorul general al SC Piețe și Târguri Craiova.

Carcasele sunt verificate de medicii sanitari

Punctul de tăiere a mieilor din Piaţa Chiriac funcţionează, potrivit reprezentanților piețelor, pe aceleaşi principii ca şi un abator. Este dotat cu toate ustensilele necesare, inclusiv cu asomator şi o staţie de sterilizare a cuţitelor. După ce vor fi cumpărați în viu de la comercianții, mieii pot să fie sacrificați de măcelari autorizaţi, care-şi desfăşoară activitatea în opt posturi de sacrificare. Potrivit autorităților, carcasele de miel sunt verificate apoi de medicii veterinari care le aplică marca de sănătate înainte de a le fi înmânate cumpărătorilor. „Îi aşteptăm în Piaţa Chiriac atât pe cumpărători, cât şi pe comercianţii de miei interesaţi să-şi vândă marfa în condiţii optime”, a mai menţionat directorul piețelor. În acest punct de sacrificare sunt tăiaţi numai miei crotaliaţi, care mai trebuie să fie însoţiţi și de toate documentele sanitar-veterinare, impuse de legislaţia în vigoare.


Se pornește de la 12 lei pe kilogram

O altă veste îmbucurătoare pentru cumpărători este că mieii vor fi mai ieftini în acest an. Cel puțin, ieri, în prima zi de comercializare, prețul de pornire a fost de 12 lei pe kilogramul în viu. Cei doi comercianți care au spart gheața și au ieșit la vânzare spuneau, însă, că se așteptau să mai scadă la preț spre sfârșitul săptămânii, dar asta depinde de cum va fi fluxul cumpărătorilor. „Ne-am interesat și noi cum se vinde în țară și am venit cu prețul acesta, de 12 lei pe kilogram, ca să ne scoatem cât de cât munca din iarnă. Și așa, câștigul nostru nu o să fie unul mare pentru că este posibil ca, pe final, să mai coborâm puțin prețul dacă vom simți că oamenii nu au bani și nu cumpără”, spunea ieri un comerciant din Padea. Omul va sta pe piață toată săptămâna, ieri reușind să vândă trei din cei zece mielușei. Ca o comparație, anul trecut prețul pe kilogramul de carne în viu a fost de 13 lei.