Se înfiinţează primul patronat bancar din România

0
121

Banca Comercială Română, BRD – Groupe SocieteGenerale, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank, cu active de peste 45% în sistemul bancar, înfiinţează primul patronat bancar din România, aflat în proces de înregistrare, care va promova interesele membrilor în faţa autorităţilor.

Steven van Groningen

Conducătorii executivi ai celor patru instituţii de credit au depus cererea de înfiinţare şi actele constitutive la Tribunalul Bucureşti pentru înfiinţarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), estimând că acest proces s-ar putea încheia până la finele lunii iunie, se arată într-un comunicat al noii entităţi propuse. Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a fost desemnat ca preşedinte al Consiliului Director al CPBR. Consiliul Director mai este format din Răsvan Radu (UniCerdit Ţiriac Bank) – vicepreşedinte, Philippe Lhotte (BRD – Groupe Societe Generale) – director şi Tomas Spurny (BCR) – trezorier.

Membrii fondatori au menţionat că CPBR nu este o alternativă la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), ci este o organizaţie complementară acesteia care îşi propune să promoveze interesele membrilor săi în relaţia cu autorităţile, sindicatele şi alte insituţii “într-o manieră cât mai eficientă”. România este una dintre puţinele ţări europene în care nu a fost înfiinţată o asociere care să întrunească toate atributele oficiale ale unei organizaţii patronale a sectorului bancar. Iniţiatorii proiectului menţionează că au discutat în prealabil cu reprezentanţii băncii centrale despre înfiinţarea organizaţiei, primind un semnal pozitiv, de încurajare.