Astăzi, 07 martie, candidatul coaliţiei PSD – PNL – UDMR – Minorităţi Naţionale la alegerile prezidenţiale din luna mai, Crin Antonescu, a susţinut o conferinţă de presă, la Hotelul “Ramada” din Craiova, în care a vorbit despre programul său. Acesta a fost în teritoriu şi s-a întâlnit cu reprezentanţii PSD şi PNL din Dolj. Concluzia a fost clară : va fi mobilizare totală pentru alegerea sa. La întâlnirea cu mass – media au participat preşedintele PSD – Organizaţia municipală Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei; Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, preşedinte executiv al PSD Dolj; Ştefan Stoica, deputat, preşedintele PNL Dolj; Cristian Buşoi, vicepreşedinte la nivel naţional al PNL.
Întâlnirea a fost deschisă de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, care a precizat : “Am avut o întâlnire cu primarii şi consilierii locali din teritoriu ai PSD şi PNL, iar concluziile sunt foarte clare : nu există reticenţă în susţinerea lui Crin Antonescu, pe care îl cunosc de mai bine de 20 de ani, un om de mare caracter. La ruperea coaliţiei PSD – PNL, în 2014, Crin Antonescu a dat dovadă de integritate. A preferat să-şi dea demisia, deoarece nu au fost respectate înţelegerile anterioare, din cauza preşedintelui de atunci al PSD, Victor Ponta, care, după o vizită la Bruxelles, a venit cu declaraţii care erau în contradicţie cu acordul anterior. Pot să vă spun că la nivelul structurilor PSD din teritoriu nu există susţinere pentru Victor Ponta sau Călin Georgescu. Din partea PSD, campania o voi coordona eu, iar Ştefan Stoica va face acelaşi lucru la PNL. În joc, este viitorul României.” Apoi, Crin Antonescu a prezentat, pe scurt, întâlnirea din teritoriu : “Nu am foarte multe de spus, pentru început, dar, apoi, voi răspunde tuturor întrebărilor. Vreau să le mulţumesc tuturor primarilor , viceprimarilor şi consilierilor locali ai celor două partide din Dolj pentru susţinere. Felicitări PSD Dolj pentru ceea ce a realizat. Cred că bătălia este de abia la început, . După cunoaşterea tuturor candidaţilor la funcţia de preşedinte al României, se va intra în linie dreaptă. Vorbim despre viitorul româniei. Consider că preşedintele ţării poate schimba lucrurile în bine, dezvoltând energii care, până acum, ori nu au fost scoase la suprafaţă, ori au fost folosite inadecvat .”
Întrebări şi răspunsuri
După această scurtă introducerea, a început seria de întrebări adresate candidatului Crin Antonescu. Printr-un discurs coerent, bine calibrat, atingând toate subiectele puse în discuţie, Crin Antonescu a o ferit răspunsuri pertinente. Deunăzi, Elena Lasconi, care, în decembrie 2024, se calificase în turul al II-lea, i-a cerut lui Crin Antonescu retragerea din cursa prezidenţială, deoarece “nu avem nevoie de încă un preşedinte la Cotroceni care să nu facă nimic.” Crin Antonescu i-a răspuns, după ce primise o astfel de întrebare : “Nu am ce să-i rspund doamnei Lasconi. Personal, dacă mi-ar fi solicitat, aş fi discutat cu dânsa. Îi spun să nu mă voteze, dacă aşa crede de cuviinţă. De fapt, doamna Lasconi mi se pare turmentată politic : ba susţine demisia lui Klaus Iohannnis, ba se răzgândeşte, ba susţine Guvernul, ba vrea să-l înlocuiască, ba …. Nimic coerent”. Anul trecut la europarlamentare, PSD şi PNL au candidat pe listă comună, iar rezultatele au fost foarte bune. Acum, având şi UDMR lângă ele rezultatele ar fi de aşteptat să crească. La o întrebare care i-a fost adresată în acest sens, Crin Antonescu a răspuns : “Sigur, în 2024 au fost rezultate foarte bune, dar acum scrutinul este de cu totul altă natură. Nu ştim dacă voturile celor care au ales atunci vor veni toate spre mine, dar, aşa cum am mai spus, este nevoie de o mobilizare totală “. Despre relaţia cu Călin Georgescu, Antonescu a precizat : “Nu este pe agenda mea în întâlnire cu domnia – sa, dar, dacă mi se va solicita îi voi da curs, la fel ca şi cu ceilalţi contracandidaţii. Călin Georgescu este total imprevizibil şi nu ştii ce se poate întâmpla. Nu ne-a spus care este planul său clar. Nu ştiu dacă i se va admite candidatura, nu este treaba mea, este treaba Curţii Constituţionale şi nu vreau să fac alte comentarii. Pericolu ca acesta să fie ales, dacă va candida, dar repet este vorba şi de votul oamenilor, ar fi o tulburare publică, un amestec de propagande fascistă şi bolşevică” .
Priorităţile lui Crin Antonescu, dacă va fi ales
Întrebat care ar fi principalele priorităţi, Antonescu a răspuns : “Prima ar fi politica externă. Facem parte din Uniunea Europeană, avem multe programe cu fonduri europene în derulare. De asemenea, legătura cu SUA trebuie păstrată. Prin aderarea la NATO, ne-am îmbunătăţit capacitatea de apărare. Cred că Donald Trump are dreptate când spune că eforturile ţărilor europene la bugetul de apărare al NATO trebuie să crească. România se află deja în grafic şi vom creşte cheltuielile, poate nu la 5% din PIB, dar undeva la 3%. Referitor la războiul din Ucraina, acesta trebuie încheiat cât mai repede, printr-o pace justă şi durabilă, dar, deocamdată nu ştim care vor fi termenii. România, vă asigur, nu va trimite trupe acolo. De asemenea, trebuie văzut cum vor fi rezolvate problemele economice, fiindcă ştim cât au pierdut fermierii români şi transportatorii. A doua prioritate ar fi stabilitatea funcţiei prezidenţiale, a refacerii unităţii naţionale. Există deja o formă de extremism, au început să se urască oameni şi grupuri care nu s-au întâlnit niciodată. În al treilea rând, preşedintele trebuie să devină un comunicator între instituţie şi societate. Vreau să fiu un preşedinte constituţional. Nu pot eu să vin să spun că, gata, nu-mi place guvernul şi-l schimb. acesta nu poate pleca decât prin demisie, vot de neîncredere în Parlament sau alegeri anticipate. Cea mai bună dovadă este Guvernul Marcel Ciolacu, adus la putere prin vot popular şi care a trecut peste o moţiune de cenzură. Guvernul trebuie să-şi facă treaba, ceea ce se şi întâmplă. Îl auzeam pe Victor Ponta că vorbea despre partide frecventabile şi nefrecventabile. Sunt mici chinezării. Pentru mine toate partidele sunt la fel. Dacă vreunul este nefrecventabil, aceasta o poate stabili doar justiţia”. În ultimul timp, în spaţiul public apar tot mai des dezbateri despre retragerea din cursa prezidenţială a lui Crin Antonescu şi înlocuirea cu Ilie Bolojan, actualul preşedinte interimar al României. Referitor la acest aspect, Crin Antonescu a punctat : “Mă deranjează aceste discuţii, fiidcă vin din partea unor oameni, cam aceiaşi din ultimii 10 – 15 ani, care nu au treabă cu partidele din coaliţie. Am lisit 10 ani din politica românească, iar când m-am întors am găsit cam aceleaşi lucruri. Când am acceptat să candidez, am vorbit prima dată cu Kelemen Hunor, apoi cu Ilie Bolojan şi cu Marcel Ciolacu. Este vorba despre un sprijin total”.