Cursurile online, pentru elevii din anii terminali, care nu vin la şcoală, nu sunt obligatorii

0
530
Pentru jumătate din elevii înmatriculați în clasele din anii terminali, care nu vin la școală fizic, nu sunt obligatorii cursurile online, potrivit noului ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății nr 3.459/280 emis sâmbătă seara, 6 martie, și publicat în Monitorul Oficial.

Concret, așa cum precizează Edupedu.ro, scenariul 3 se modifică și elevii din anii terminali, clasele a VIII-a și  a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, vor veni fizic la școală „până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale”. Punctul următor din acest scenariu, în documentul publicat în Monitorul Oficial, prevede „participarea zilnică, în sistem on line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu”. Adică fără să precizeze ce se întâmplă cu elevii din anii terminali care nu vin fizic la școală pentru că ordinul actual le interzice asta. În plus, nu există nicio rotație a acestora prevăzută în noile reguli, cum era, de exemplu, în ordinul din toamnă când era prevăzut faptul că elevii vin la școală, împărțiți în jumătate de clasă, câte două săptămâni, apoi trec online două săptămâni. Practic, potrivit noilor reglementări, dacă dintr-o clasa a VIII-a cu 26 de elevi, decid pe baza voinței lor să vină doar 3 elevi (până la maximum 13), pentru restul nu este prevăzută organizarea de cursuri online sau un alt tip de interacțiune a acestora cu clasa sau profesorii de la școală. Nu există nicio regulă după care se aleg elevii în acea jumătate de clasă din an terminal care trebuie să vină la școală în scenariul 3 sau vreo regulă după care se aleg elevii care stau acasă conform acestui nou ordin.

Este în schimb obligatorie predarea online pentru elevii care rămân acasă în izolare, carantina, sunt infectați sau au simptome, ori au probleme de sănătate sau locuiesc cu persoane care au probleme de sănătate, pentru că regula a fost introdusă în ordinul precedent și a rămas valabilă.