Iohannis, în vizită de stat în Israel şi Palestina. Întâlnire cu diaspora, pe agendă

0
224

Preşedintele Klaus Iohannis face, începând de aseară, o vizită de stat în Israel şi Palestina, pe agendă figurând întâlniri cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, şi cu premierul Benjamin Netanyahu. Preşedintele se va întâlni cu lideri ai Parlamentului (Knesset) şi cu alte oficialităţi, dar şi cu reprezentanţi ai disaporei române. “Voi avea cel puţin o întâlnire cu diaspora noastră din Israel şi voi avea discuţii, cred eu foarte bune, care au scopul de îmbunătăţi relaţia dintre România şi Israel”, preciza joi preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă, susţinută la Palatul Cotroceni. “Sunt foarte multe domenii în care avem colaborări bune, în care avem abordări comune. Cu această ocazie, voi face o vizită la Autoritatea din Palestina şi voi avea o întâlnire cu Preşedintele Autorităţii”, a mai precizat şeful statului.

Iohannis a mai spus că vizita de stat a fost stabilită cu multe luni în urmă şi, din aceste motive, nu a putut amâna delegaţia pentru a participa la reuniunile de la Bruxelles. Astfel, l-a mandatat pe premierul Dacian Cioloş, pentru a reprezenta România, astăzi, la două întâlniri care au loc la Bruxelles: summit-ul liderilor europeni cu Turcia, şi o întâlnire informală a liderilor din Consiliul European, reuniuni la care se va discuta despre problema migraţiei.

Decizia sa de a-l delega pe premier a fost criticată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care a scris, pe Facebook, că “sub perdeaua unei vizite în Israel şi Palestina, preşedintele Iohannis lipseşte de la dejunul de lucru Turcia-UE, urmat de Consiliul European pe tema migraţiei islamiste”. Acesta a mai comentat că niciun alt stat nu îşi permite să fie reprezentat la Consiliul European de un tehnocrat în locul unui politician ales.